EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 02 - Dallos Szilvia titkai nyomában

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Dallos Szilvia titkai nyomában

Bizonyára sokan ismerik Dallos Szilviát, nem kell őt bemutatni. Színésznő, számtalan dráma, hangjáték és novella szerzője – de ha azt mondom, Ellie magyar hangja a Dallasból, talán többen a homlokukra csapnak. A művésznő titkaira egy életútinterjú keretében derült fény. 2005. december 13-án a budapesti Rátkai Márton Klubban mutatták be Kaiser László Dallos Szilvia titkai című kötetét. A Hungarovox Kiadó által gondozott könyvet Nemeskürty István ismertette.

Milyen egy jó interjú? – Sokan töprengtek már ezen. Hozzám az az elképzelés áll közel, amely szerint akkor jó egy interjú, ha a sorok között „átjön” az alany személyisége. Ha színe, szaga, atmoszférája lesz egy két ember között lezajló, személyes beszélgetésnek. Ha olvasóként megérezhetek valamit abból a légkörből, amely ott és akkor létrejön egy múló pillanatra.

Aztán kell hozzá egy jó interjúalany. Valaki, akiről érdemes olvasni, mert kimagasló személyiség, érdekes az élete, magvas gondolatai vannak. Nem „perc-emberke”, hanem hús-vér egyéniség. És lehetőleg esendő. Nem szeretek csak sikerekről olvasni, nekem kell a botlások, a szenvedések története, de leginkább az a tapasztalat, hogy a „nagy ember” miként mászott ki a gödörből.

Természetesen az interjúkészítésnek nem elhanyagolható szereplője az újságíró, aki végső soron az egészért felel. Mert – jó esetben – ő választ alanyt, ő teszi fel a kérdéseket, és ő szerkeszti meg a válaszokat. Ő a varázsló, aki engem illegális hallgatózóból legális olvasóvá tesz, és bepillantást enged egy személyes beszélgetésbe.

Kaiser László ideálisan választott. Beszélgetőtársa ízig-vérig nő, akinek kisugárzása van. A könyvbemutató előtt még sosem láttam Dallos Szilviát, de a terembe lépve azonnal kiszúrtam: csak ő lehet. Áramlik, sistereg, forr körülötte a levegő. Amikor szóhoz jut, olyan erővel meséli az anekdotákat, hogy napokkal később is teljes mondatokra emlékszem belőlük, a kötetet olvasva pedig szinte hallom a hangját.

Az interjúfüzérből időrendben bomlik ki az élete. Táncrendező és színész, játszott az egri színházban, majd a Pannónia stúdióba hívták szinkronizálni. Egyik szerep a másik után, címlapfotók, felkérések. Aztán a könyvek: megírta a szinkronizálás történetét, meseillemkönyveket gyártott, színházi anekdotákat gyűjtött. Túl sok a jóból, nem? Akadnak persze döccenők is a pályáján: háttérbe szorítás, nagy sokára kiadott kéziratok… De az igazi fájdalmakról nem esik szó. Nekem ez hiányzik.

A bemutatón Kaiser László feltette a kérdést a művésznőnek, hogy szerinte mi az, amit nem kérdezett meg tőle az interjúk során. Dallos Szilvia válasza arról tanúskodik, hogy nem csak én hiányoltam a nehézségekre, a megpróbáltatásokra irányuló kérdéseket: „Például hogy hányszor haltam meg a színpadon. És itt most azokra a helyzetekre gondolok, amikor nem a figurából adódóan halok meg a közönség előtt” – és már sorolta is a kínos szituációkat. Ugyanakkor Kaiser László más tekintetben ideális kérdező. Az a fajta, aki jól ismeri beszélgetőtársát, egy-egy közbevetéssel segíti, irányítja, és csendben meghúzódik a háttérben.

A nyolc találkozó során elhangzottakat szigorú, feszes szerkezetbe sűrítette. Nincsenek kitérők, érdektelen részek. A művésznő szerint Kaiser olyan dolgokat „szedett ki” belőle, amelyekről még soha senkinek nem beszélt. Hogy mik ezek a titkok? Most csak egyet idézek közülük ízelítőül – a többit ki-ki keresse meg magának! „Itt jobbra a kertben van egy sárgabarackfa. Tudod, hány éves? Legalább ötven. A fele már teljesen elszáradt. Húsz éve ki akarták vágni. Nem engedtük. Pedig már alig hozott gyümölcsöt. És képzeld! Az egészséges része tele volt barackkal. Hogy létezik ez? Egyszerűen nem adta fel! Egy fa! Egy ötvenéves fa!… Akkor egy ember?”

Jánosi Valéria


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az első tapasztalatok
Élő víz
Új évi jó hír
Felkészültél az új évre?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Betegségben imádsággal
Mezőberényi „mozgolódás”
Isten tervez – ember végez?
Csomagoljuk ki…
Keresztutak
A Magyar Távirati Iroda jelentette…
„Piros apukát” szeretnék karácsonyra
Szabadkai gyertyagyújtások
Evangélikusok
Evangélikusokat kérdeztünk…
Balikó Zoltán
In memoriam Hegedűs Lajos
Schnitzler Jakab emlékezete
e-világ
Ingyenes irodai mindenes
Keresztény szemmel
Evangélikus hetilap
2006 – pályára lépni szabad!
Egy (fiatal?) evangélikus testvérnek
A hét témája
A költségvetés és az egyházak
Egyházi iskolák – a múltban és a jelenben
evél&levél


A közelmúlt krónikája
Ünnepek múltán
„Imre vagyok a miséről, atyám!”
Nem karácsonyi történet
Karácsonyi háttérbeszélgetés
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Indirekt keresztény mese
Öt koncert – öt ország – egy nemzet
Dallos Szilvia titkai nyomában
Örömkórus Bonyhádon
Amit a névjegyekről tudni érdemes…
Bach a zsinagógákban
A vasárnap igéje
A megrepedt nádat nem töri el…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
„Többnejűségre vágyom”
Szószóró
Karácsonyi ajándék
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 02 Dallos Szilvia titkai nyomában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster