EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 02 - Betegségben imádsággal

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Betegségben imádsággal

Kórházi kápolnát szenteltek Miskolcon

„Csak egészség legyen!” „Erőt, egészséget!” – szokásunk ezekkel a régi sóhajokkal, jókívánságokkal elköszönni egymástól. De melyikünk ne érkezne el olyan életszakaszokhoz, amikor ezek a vágyak nem teljesülhetnek? A betegség nem kívánt vendég, mégis néha sokáig tud időzni egy-egy kiszolgáltatott, gyenge testben. Azt tapasztaljuk, hogy ilyenkor vagyunk a legérzékenyebbek s talán épp ezért a legnyitottabbak is a mindenség Ura iránt, akinek gyógyító szeretetét annyira várjuk. Ezért az orvosi segítségre szoruló betegek átmeneti helyén, a kórházban helye van a lélek, az Istennel való kapcsolat orvoslásának is.

Dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató főorvosa ezt felismerve és támogatva építette ki kórházában a kórházi lelkigondozói szolgálatot. A szolgálattevők munkáját 2005. december 22-től egy ökumenikus kápolna segíti, melynek felavatásán a történelmi egyházak püspökei kértek áldást a kórházban dolgozók munkájára és a betegek életére, illetve szentelték fel az épületrészt.

A hatvan főt befogadó helyiség alkalmas istentiszteletek és misék tartására, lelkigondozói beszélgetésekre egyaránt. Az egyszerűen berendezett, ökumenikus diszkrécióról tanúskodó kápolna a felülről kért bölcsességre vágyó orvosok és az elesett emberek imádságának háza.

A szentelés ünnepén D. Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének püspöke örömének adott hangot: mint mondotta, 2005 karácsonyára ajándékba kápolnát kapott a város. Ez mindenki számára kifejezésre juttatja, hogy test és lélek egyaránt Istené, s mindkettőnek rá, a gyógyító Úrra van szüksége. „Dicsőség Istennek, amiért egy kórházi kápolna nyílik. Ha ezt a dicsőséget megadjuk neki, akkor békességünk lesz, és jóakaratú emberekké válhatunk” – hangsúlyozta a püspök.

Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke a jelen lévő orvosok és nővérek előtt hálát adott azért, hogy Isten valakinek a szívében kimunkálta ennek a kápolnának a gondolatát. Ide olyanok jönnek – fejtette ki az egyházkerület vezetője –, akik úgy érzik, hogy a legnagyobb ellenség ostromolja életük várát. De ha egy sebész úgy gondolja, hogy jobb, ha egy erősebb kéz fogja az ő kezét, vagy ha egy nővér úgy érzi, hogy már nem bírja tovább, jöjjön el ebbe a házba! – szólított föl Csomós József.

A Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye püspöke, dr. Keresztes Szilárd igehirdetésében elmondta: ez a hely az Isten és az ember világának találkozópontja. Itt átélheti az ember Isten jóságát. A kápolna a misztériumok helye is – fogalmazott. Nemcsak azért, mert az imádkozás helye, hanem mert egy kórház területén van. Itt betegek Isten kegyelméből meggyógyulnak.

Dr. Seregély István, a Magyar Katolikus Egyház Egri Főegyházmegyéjének érseke egy evangéliumi történet párhuzamát idézte. Amint fogalmazott, „szeretnénk, ha ez a ház éppen úgy az üdvösség háza lenne, mint ahogyan Zákeusé az volt, amikor Jézus úgy döntött, elmegy hozzá, és meglátogatja őt és háza népét. Krisztusban egyek vagyunk – szögezte le –, ezért lehet közös, ökumenikus kápolnánk, mely létével és lehetőségeivel, szimbolikus berendezéseivel Isten felé vonzza az ide érkezőket. Ezen a helyen Isten előtt nincs közöttünk különbség.”

A négy püspök áldása és szentelési liturgiája után Csiba Gábor a megyei kórházban meginduló lelkigondozói szolgálatról szóló nyilatkozat ünnepélyes aláírására kérte fel az egyházak vezetőit.

Ezentúl ezernyolcszáz, különböző felekezethez tartozó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei járó és ugyanennyi fekvő beteg, valamint hatszáz orvos, nővér és ápoló fordulhat a kórházi lelkigondozókhoz, akik lelkészként járják a nagy kiterjedésű kórház épületeit, és várják a lelki alkalmakra vágyókat. 2006. január 1-jétől az evangélikus egyház részéről a közelmúltban beiktatott Molnár Józsefet, diósgyőr-vasgyári lelkészt nevezték ki kórházlelkészi státusba, aki félállásban a megyei kórház alkalmazásában áll majd.

Az ökumenikus egységben és egyetértésben dolgozó lelkigondozók munkáját segítik a város gyülekezeteinek, plébániaközösségeinek vezetői, diakóniai munkacsoportjai. A szolgáló közösség tervei között szerepel a „közvetlen kapcsolat” kiépítése: ha valamelyik keresztény közösség tagja kórházba kerül, lelki vezetője közvetlenül kérheti a kórházlelkészek látogatását, lelkigondozói figyelmét, szakértelmét beteg egyháztagja számára. Ennek érdekében a közeljövőben levélben értesítenek minden Borsod-Abaúj-Zemplén megyei egyházközséget a teljes állásban dolgozó lelkigondozók elérhetőségéről.

A miskolci kórházban folyó munka példaként szolgálhat országunk más megyei, városi kórházai számára.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Miskolci Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az első tapasztalatok
Élő víz
Új évi jó hír
Felkészültél az új évre?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Betegségben imádsággal
Mezőberényi „mozgolódás”
Isten tervez – ember végez?
Csomagoljuk ki…
Keresztutak
A Magyar Távirati Iroda jelentette…
„Piros apukát” szeretnék karácsonyra
Szabadkai gyertyagyújtások
Evangélikusok
Evangélikusokat kérdeztünk…
Balikó Zoltán
In memoriam Hegedűs Lajos
Schnitzler Jakab emlékezete
e-világ
Ingyenes irodai mindenes
Keresztény szemmel
Evangélikus hetilap
2006 – pályára lépni szabad!
Egy (fiatal?) evangélikus testvérnek
A hét témája
A költségvetés és az egyházak
Egyházi iskolák – a múltban és a jelenben
evél&levél


A közelmúlt krónikája
Ünnepek múltán
„Imre vagyok a miséről, atyám!”
Nem karácsonyi történet
Karácsonyi háttérbeszélgetés
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Indirekt keresztény mese
Öt koncert – öt ország – egy nemzet
Dallos Szilvia titkai nyomában
Örömkórus Bonyhádon
Amit a névjegyekről tudni érdemes…
Bach a zsinagógákban
A vasárnap igéje
A megrepedt nádat nem töri el…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
„Többnejűségre vágyom”
Szószóró
Karácsonyi ajándék
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 02 Betegségben imádsággal

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster