EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 02 - Az első tapasztalatok

Liturgikus sarok

Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv

Hozzászólás a cikkhez

Az első tapasztalatok

Egy hónappal ezelőtt látott napvilágot az Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv „nullverziója”. Kis példányszámban jelent meg, mindössze négyszáz darab hagyta el a nyomdát, azzal a céllal, hogy a végleges kiadás megjelenése előtt a szolgálók és a gyülekezetek javaslatot tehessenek a korrekciókra. Így lelkészi szolgálati helyenként egy-egy példány jutott; üzleti forgalomba nem is került a kiadvány. Egy hónap rövid idő, még akkor is, ha az advent és az ünnepi időszak igen intenzív az egyház életében – ennek ellenére megérkeztek az első visszajelzések.

Örömmel vettük kézbe a Liturgikus könyvet (LK). A nyomda csúszása és a kézbesítési problémák ebben az esetben is okoztak kellemetlenséget, de aki megkapta, és elkezdte forgatni, rácsodálkozhatott, mennyi gazdagságot rejt a vaskos kötet. A készítők féltő szeretettel és sok imádsággal gondolnak azokra a gyülekezetekre, ahol valamilyen módon elkezdték kóstolgatni az anyagot.

Ismerek családot, ahol már használják a számunkra szokatlannak tűnő, pedig Luthertől örökölt Könyörgést. Hallottam egy imaközösségről, ahol adventi időben többször is alkalmazták a Krisztus-dicséret címen megtalálható áhítatformát. Templomi gyászistentiszteletet is tartottak már az új rend alapján. Felnőttet is, gyermeket is kereszteltek az egyik gyülekezetben a megújult szertartási formában. Kántorok lapozzák az istentisztelet változó részeihez kapcsolódó Énekrendet, amely segít tervezni, segít az énekeket tanulni és a gyülekezet számára az énekanyagot „karbantartani”. Tudok lelkészről, aki – bár még csak egyedül – a sekrestyében tudatosan, hangosan végigimádkozza az istentiszteletre felkészítő könyörgések aktuális szakaszait. Tudok szolgatársamról, aki már az LK-t tartotta a kezében, amikor a karácsonyesti istentisztelet – énekeskönyvünkben is megtalálható – rendjét a megújított szöveggel olvasta.

Gyónó istentisztelet új formában való megtartásáról eddig még nem hallottam, de tudom, hogy személyes gyónáshoz használta már az egyik lelkipásztor testvérünk az itt található rendet. A passiói, a húsvéti, a tanévnyitó és tanévzáró istentisztelet később lesz aktuális, s a konfirmáció megújult szövegeit is talán majd húsvét után veszik kézbe a szolgálattévők.

A reggeli és esti istentiszteletek (könyörgések) kipróbálásának áldott ideje lehet a téli évszak. A családi istentisztelet és az úgynevezett „Tamás-mise” pedig előbb-utóbb megszülethet azokban a kis lelki műhelyekben, ahol nemcsak „fogyasztók” vannak jelen a templomban, hanem aktív szolgálatot (közreműködést) vállaló testvérek is.

Sokunkat mégis inkább az érdekel, hogy a vasárnapi istentiszteletekre milyen hatással volt az LK megérkezése. Jó és sajnos rossz tapasztalatokról egyaránt hangzanak el beszámolók.

Volt olyan lelkész, aki arról tudósított, hogy egy-egy apró elemet átvettek; erre felfigyelt a gyülekezet, megbeszélték, bibliaórán és istentiszteleti hirdetésben téma volt, tanítás hangzott el róla, magyarázatot fűztek hozzá. Az egyik – korábban az új liturgiát inkább ellenző – lelkész testvérem a gazdag imádságos anyagért lelkesedett. A renden még nem változtatott semmit, de a régi Agenda mellett ott az LK is, és az imádságot onnan olvassa. Meg is jegyezték a gyülekezet tagjai: szép új imádságokat mond az idei adventben a tisztelendő úr. Volt több olyan gyülekezet is, amelyből azt jelezték: ezt vagy azt már évek óta így csinálták, de nem reklámozták, mert eltért a hivatalos rendtől. Most örülnek a lehetőségnek s a többféle variációnak. Volt egy kántor, akinek templomában ugyan még az eddig megszokott formát használják, de az LK magyarázatos részéből több mindent megtanult, és jobban ért. S lám, számára is kiderült, hogy a kettő nem üti egymást, sőt akár két kompatibilis rendként is kezelhető. Egy másik gyülekezet lelkésze a bővült, nyelvezetében frissült zsoltáranyagot használja. Ismét más helyen pedig a kegyelmi igét „ollózzák” be a régi rendbe. Csupán néhány helyen – ahol évek óta együtt készülnek a liturgikus megújulásra – most bátrabban használják (részben vagy egészben) az új anyagot.

Sorolhatnám még a pozitív visszajelzéseket. Ezek arról szólnak, hogy egyre többen meglátják az LK istentiszteleti életünket gazdagító voltát. Ez is a cél. Csodálkozzunk rá a lehetőségeinkre, értsük jobban a régit, merjük jó szívvel ízlelgetni az újat. De csak akkor, ha együtt tanulunk a gyülekezettel, sok testvéri beszélgetésben, sok imádságban és nyitott, érteni akaró lélekkel-értelemmel.

Sajnos van olyan gyülekezet – nem is egy –, ahol a lelkész „ajtóstul rontott a házba”, ártva ezzel a gyülekezetnek és az ügynek egyaránt. Nem készült fel a gyülekezet, nem zajlottak sem beszélgetések, sem viták, nem próbálták megérteni az újítók szándékát. Pedig ahol nincs vetésre előkészítve a talaj, ott nem lehet boldog aratásra sem készülni. Ahol nem fektetünk lelki energiákat a belső értésre, ahol nem pásztori megközelítéssel tanítunk és tanulunk, ahol erőltetünk emberek számára még nem érthető dolgokat, ott kudarcra van ítélve minden próbálkozás.

Természetesen örülök, hogy vannak, akik nagy lendülettel indulnak a liturgiareform megvalósítására, mégis féltő szeretettel kérem, hogy pásztori tapintattal, aprólékos fáradsággal, tudatos gondossággal készüljenek és készítsenek fel az új befogadására. Soha ne erőltessenek. Ha úgy érzik, szakszerű segítségre van szükségük, bátran forduljanak azokhoz, akik ebben értő finomsággal és lelkes tapintattal tudnak közreműködni. Várják meg, amíg 2006 első félévében kézbe kerülhet a Gyülekezeti liturgikus könyv (GYLK), amely segíti a gyülekezeti tagokat eligazodni az ismeretlenben. Ha ezt híveink kézben tudják majd tartani, akkor nyomon követhetnek mindent, megérthetik a most érthetetlent, felfedhetnek sok titkot, tisztázhatnak sok félreértést. Inkább kis lépésekkel, hosszú éveken át tanuljunk, neveljünk és nevelődjünk, mint hatalmi szóval erőltessünk.

Tudatosan vagy csak ösztönösen ellenkező testvéreinket, gyülekezeti tagjainkat pedig arra kérem, hogy kérdezzenek, beszélgessenek, nyitottan adjanak lehetőséget arra, hogy aki „benne van” a folyamatban, az válaszoljon, segítsen, tanácsot adjon. S ne feledjük: lehetőséget kínáltak egyházunk vezetői, és nem kötelező előírásról döntöttek.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az első tapasztalatok
Élő víz
Új évi jó hír
Felkészültél az új évre?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Betegségben imádsággal
Mezőberényi „mozgolódás”
Isten tervez – ember végez?
Csomagoljuk ki…
Keresztutak
A Magyar Távirati Iroda jelentette…
„Piros apukát” szeretnék karácsonyra
Szabadkai gyertyagyújtások
Evangélikusok
Evangélikusokat kérdeztünk…
Balikó Zoltán
In memoriam Hegedűs Lajos
Schnitzler Jakab emlékezete
e-világ
Ingyenes irodai mindenes
Keresztény szemmel
Evangélikus hetilap
2006 – pályára lépni szabad!
Egy (fiatal?) evangélikus testvérnek
A hét témája
A költségvetés és az egyházak
Egyházi iskolák – a múltban és a jelenben
evél&levél


A közelmúlt krónikája
Ünnepek múltán
„Imre vagyok a miséről, atyám!”
Nem karácsonyi történet
Karácsonyi háttérbeszélgetés
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Indirekt keresztény mese
Öt koncert – öt ország – egy nemzet
Dallos Szilvia titkai nyomában
Örömkórus Bonyhádon
Amit a névjegyekről tudni érdemes…
Bach a zsinagógákban
A vasárnap igéje
A megrepedt nádat nem töri el…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
„Többnejűségre vágyom”
Szószóró
Karácsonyi ajándék
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 02 Az első tapasztalatok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster