EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 02 - Evangélikusokat kérdeztünk…

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Evangélikusokat kérdeztünk…

Mit tervez 2006-ra?

Lelkész. Karmester. Újságíró. Zeneszerző. Rendező. Foglalkozásuk, életkoruk eltérő. Az új esztendőnek is más-más tervekkel és elképzelésekkel indulnak. Egyházunkhoz való kötődésük mégis láthatatlan kapcsot alkot az ismert evangélikus személyiségek között, akik lapunk olvasóival is megosztották idei terveiket. (Az ünnepek alatt kizárólag férfiakat „zaklattunk” körkérdésünkkel, legközelebb természetesen evangélikus hölgyek körében érdeklődünk.)

Buday Barnabás, a miskolci ökumenikus egyetemi lelkészség evangélikus gyülekezetének lelkipásztora:

– Római és görög katolikus, valamint református lelkész kollégáimmal együtt az idén is arra törekszünk, hogy minél több fiatalt elérjünk az evangéliummal. Úgy szeretnénk megszólítani őket, hogy folytatjuk a korábban elkezdett felekezeti, valamint ökumenikus projekteket – a déli elcsendesedéseken át a gospelkóruson keresztül egészen az irodalmi teaházig. A budapesti egyetemi gyülekezettel kialakult szoros kapcsolatot 2006-ban is ápolni kívánjuk. Közös tavaszi csendeshétvégét és nyári tábort tervezünk a fővárosiakkal. Örömünkre szolgál, hogy a tavaly útjára indított – társadalmi és gazdaságtudományi kérdésekkel foglalkozó – protestáns szabadegyetem is folytatódhat.

Dr. Kamp Salamon, a Lutheránia karnagya:

– Készülünk a Deák téri templomban hagyományosnak számító kantátazenés istentiszteletekre és a komolyzene kedvelői körében ismert és kedvelt Bach-hétre. Ez utóbbihoz kapcsolódik egy régi, dédelgetett vágyam, a Máté-passió megszólaltatása is. Remélem, hogy ebben az évben sikerül előadnunk ezt a szép zeneművet. Nagy örömet jelent számomra, hogy Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke meghívott bennünket Kolozsvárra, ahol a tervek szerint reformáció ünnepén adjuk majd elő Bach H-moll miséjét. Az idei esztendő egy másik számomra kedves és fontos koncertjének helyszíne a fővárosi Avilai Szent Teréz-templom lesz. Itt május 14-én – a Filharmónia Templomok zenéje sorozatában – a lipcsei Tamás-templom „mutatkozik be” a Lutheránia közreműködésével.

Nagy László lelkész-újságíró, evangélikus rádió- és televízióműsorok szerkesztője:

– A tervek szerint ebben az évben is a szokott rendben készülhetnek az evangélikus műsorok a Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban. A rendszeresen jelentkező adásokon kívül – mint ahogyan eddig minden évben – 2006-ban is szeretnénk külön összeállításokon keresztül is bemutatni egyházunk értékeit. Olyan alkotók, tudósok, tanárok bemutatását tervezzük, akikre méltán lehetünk büszkék. Nem feledkezünk meg az évfordulókról, jeles alkalmakról sem, így természetesen szeretnénk közvetíteni az Északi Egyházkerület új püspökének – március utolsó szombatján esedékes – beiktatását is. Műsoraink célja, hogy az eseményeken, gyülekezetek életén, egyének sorsán keresztül is érezzék nézőink, hallgatóink Isten szüntelen jelenlétét, az „örömhírt” – Krisztusban minket elfogadó szeretetéről.

Szeverényi János országos missziói lelkész:

– Naptáramban már most szerepelnek a nagyobb missziós alkalmak időpontjai, például a május 27-i kerületi missziós napoké és a július 12–15. között megrendezendő piliscsabai országos missziós konferenciáé. Az esztendő fontos szolgálati alkalmai között említem a hagyományos őszi országos evangélizációt. A nagyobb szabású rendezvényeken kívül „szerényebb alkalmak” is várnak rám. Az ország különböző pontjain lévő evangélikus egyházközségekbe szóló meghívásoknak eleget téve szeretnék részt venni gyülekezeti missziós napokon és evangélizációkon, amelyekre – tapasztalataim szerint – egyre nagyobb az igény. Amikor éppen nem úton vagyok, akkor a cinkotai Evangélikus Missziói Központban vagy az Üllői úti székházban lehet megtalálni. Ki-ki idén is kézbe veheti majd a központ által kiadott új missziós szórólapjainkat, kazettáinkat, cédéinket és az ugyancsak itt szerkesztett Híd magazint. Az Üllői úti irodaház földszinti tanácstermében 2006-ban is megtartjuk az Útitársak missziós bibliaóráit. Aktuális programjainkról egyébként a világháló http://misszio.lutheran.hu oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Szokolay Sándor Kossuth-díjas evangélikus zeneszerző:

– Most egy oratorikus elmélkedésen dolgozom. A művet az 1956-os események 50. évfordulója alkalmából írom, Október végi tiszta lángok címmel. Úgy gondolom, hogy az ünnepek a „tisztulást” szolgálják, az eseményekből tanulni kell. A művész kötelessége ugyanakkor az is, hogy vállalja a jövőt. Vallom, hogy nem magánügy sem az alkotás, sem a hit. A Nagy Gáspár verse nyomán születendő mű ősbemutatója október 19-én lesz a Művészetek Palotájában. Október 23-án még egyszer színpadra lép a Magyar Rádió gyermekkórusa, valamint az állami kórus vegyes kara és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, mindkét alkalommal Kocsis Zoltán kezében lesz a karmesteri pálca. Felkérésre írok még egy kamara-zenekari művet is, a Szimfónia concertantét, amelyet májusban Eisenstadtban mutatnak be. Számomra az előadás különlegessége lesz, hogy reménység szerint a fellépő művészek között szerepel majd hegedűművész leányom és a vőlegénye is.

Udvaros Béla, az Evangélium Színház Magyar Örökség díjas rendezője:

– Januárban a nagy sikerre való tekintettel, közkívánatra még két alkalommal műsorra tűzzük Nyírő József A próféta című darabját. Tavasszal viszont kortárs magyar drámaíró „lép színre” a Duna Palotában. Az ugyancsak Magyar Örökség díjas Evangélium Színházban virágvasárnap Hubay Miklós Hová lett a rózsa lelke című művét tekintheti meg a közönség. A színdarab a híres balett-táncos, Nizsinszkij életéről szól, és 1919-ben Svájcban játszódik. Lázasan készülünk a színház huszonnegyedik bemutatójára. Az előadás premierjére természetesen a nyolcvannyolc esztendős író is meghívást kap, őt a premier előtt ezúttal én magam szeretném köszönteni.

Lejegyezte: Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az első tapasztalatok
Élő víz
Új évi jó hír
Felkészültél az új évre?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Betegségben imádsággal
Mezőberényi „mozgolódás”
Isten tervez – ember végez?
Csomagoljuk ki…
Keresztutak
A Magyar Távirati Iroda jelentette…
„Piros apukát” szeretnék karácsonyra
Szabadkai gyertyagyújtások
Evangélikusok
Evangélikusokat kérdeztünk…
Balikó Zoltán
In memoriam Hegedűs Lajos
Schnitzler Jakab emlékezete
e-világ
Ingyenes irodai mindenes
Keresztény szemmel
Evangélikus hetilap
2006 – pályára lépni szabad!
Egy (fiatal?) evangélikus testvérnek
A hét témája
A költségvetés és az egyházak
Egyházi iskolák – a múltban és a jelenben
evél&levél


A közelmúlt krónikája
Ünnepek múltán
„Imre vagyok a miséről, atyám!”
Nem karácsonyi történet
Karácsonyi háttérbeszélgetés
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Indirekt keresztény mese
Öt koncert – öt ország – egy nemzet
Dallos Szilvia titkai nyomában
Örömkórus Bonyhádon
Amit a névjegyekről tudni érdemes…
Bach a zsinagógákban
A vasárnap igéje
A megrepedt nádat nem töri el…
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
„Többnejűségre vágyom”
Szószóró
Karácsonyi ajándék
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 02 Evangélikusokat kérdeztünk…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster