EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 28 - A norvég–magyar egyházi kapcsolatok múltja és jelene

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

A norvég–magyar egyházi kapcsolatok múltja és jelene

A norvég–magyar egyházi kapcsolatok a 20. század derekán elevenedtek meg. Ordass Lajos püspökre igen mély hatást gyakorolt a skandináv lelkiség és teológia, Eivind Berggrav oslói püspök bátor helytállása pedig kifejezetten példát nyújtott a számára. Norvégia német megszállása idején ugyanis Berggrav az üldöztetést is vállalva elutasította a totalitárius rendszert – ugyanígy tett a magyar püspök a ’40-es évek végén. Aligha véletlen, hogy az amerikai Minnesota állam egyik templomában „a bizonyságtevők fellegében” egymás mellett szerepel Berggrav és Ordass neve. (Az is sokatmondó, hogy közvetlenül mellettük pedig egy harmadik hitvalló, Dietrich Bonhoeffer neve áll.) Ordass püspök nem sokkal a II. világháború után személyesen is járt Norvégiában, egyhetes oslói tartózkodása során Berggrav püspöki rezidenciáján lakott. Hazaérkezése után a norvég evangélikusok helytállását ecsetelő cikket írt a Lelkipásztor című folyóiratba. Az északi országhoz való kötődését példázza továbbá az a tény is, hogy az egyházi életből való félreállítása után egy másik norvég lelkész, Einar Lyngar könyvét fordította magyarra, amely A gyermek áhítatoskönyve címen jelent meg, természetesen nem magyarországi kiadásban.

Időközben egy másik szálon is összefonódott a magyar és a norvég evangélikusok élete: ezt a köteléket az Izraelmisszió jelentette. Budapesten, a Gyarmat utcában székháza is volt ennek a munkaágnak. A személyes kapcsolatok a hivatalos tiltás idején is megmaradtak, különösen Terray László, a Norvégiában élő magyar evangélikus lelkész fáradozott az ügyért. Ő irányította a rádiómissziót is, majd a rendszerváltozás hajnalán átadta e feladatot magyarországi munkatársaknak. Az Evangélikus Rádiómissziónak mindmáig eleven norvégiai kapcsolatai és önzetlen északi támogatói vannak.

Az elmúlt években több magyar diák is tanulhatott Norvégiában: vagy a két oslói teológiai fakultás egyikén, vagy az északon rendkívül eredményesen működő népfőiskolai képzés keretében. Örülhetünk annak, hogy több lelkészünk, teológiai hallgatónk és laikus egyháztagunk is jól ismeri a norvég nyelvet, egyházi életet és kultúrát.

A magyar–norvég egyházi kapcsolatokban új fejezet kezdődött 2001-ben, amikor testvéregyházi kapcsolatra lépett egymással egyházunk Északi Egyházkerülete és a Norvégia talán legszebb nyugati részén, a fjordok vidékén elterülő mřrei egyházkerület. Ez utóbbi püspökség 1983-ban alakult. Vezetője, Odd Bondevik püspök – akkor még nem mint egyházfő – 1984-ben részt vett a Lutheránus Világszövetség budapesti nagygyűlésén. Talán nem tekinthető véletlennek, hogy a gyülekezetlátogatás során éppen abban a budahegyvidéki kápolnában hirdette az igét, amelyet haláláig Ordass Lajos is rendszeresen látogatott.

A mřrei egyházkerület partnerkapcsolatot ápol a newcastle-i anglikán püspökséggel is. 2006 júniusában Magyarországról és Angliából egyaránt meghívtak egy-egy küldöttséget, hogy a kerület központjában, Moldéban megrendezett missziói napokon együttesen juttassák kifejezésre a keresztény egység iránti elkötelezettségüket.

A vendégek összesen tizennégy fős csoportja részt vett a püspökség lelkészeinek éves konferenciáján, majd a Moldéban megrendezett nagyszabású egyházkerületi napon. Ez utóbbira a lelkészek mellett minden gyülekezeti munkatárs is meghívást kapott, az egyházfiig és a harangozóig menően. A több száz jelenlévő előbb felemelő istentiszteleten vett részt a város székesegyházában, majd a közös étkezést követően amolyan „lehetőségek piacán” mutatkoztak be a különböző munkaágak, valamint színvonalas gyermekműsorra és koncertre is sor került. Nagy érdeklődés fogadta a magyarországi látogatók szolgálatait. Az „északiak” most aztán igazán északra kerültek… A missziói napon – egyebek mellett az erre az alkalomra megjelentett gyűjteményes kötettel – köszöntötték Bondevik püspököt 65. születésnapján. A püspök igazi északi karakter: aki először találkozik vele, szótlanságát távolságtartásnak véli, ám hamarosan felfedezheti mély lelkiségét és baráti érzéseit. Az istentiszteleten a legünnepélyesebb ornátust viselő püspök az esti vacsorán készségesen öltötte magára a helyi futballcsapat színes mezét.

Az együttlét során hosszabbítottuk meg az öt éve aláírt testvéregyházi megállapodást. Ennek jegyében szeretnénk egy vagy két további gyülekezeti kapcsolatot létrehozni, valamint tervezzük közös teológiai konferencia megrendezését. Reménység szerint sor kerülhet ifjúsági csoportok és énekkarok kölcsönös utazására, valamint lelkész házaspárok és -családok nyaraltatására is. Szeretnénk egymás életéről újságcikkekben és egyházaink honlapján is tájékozódni. Minden pünkösd ünnepén és szeptember utolsó vasárnapján pedig imádságban viszik majd testvéreiket közös Uruk elé a norvég mřrei és a magyar Északi Egyházkerület gyülekezetei.

Az Északi Egyházkerület határai jelképesen megnyíltak Észak-Európa felé.

Fabiny Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Fogyatékkal élők
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás Békéscsabán
A megtalált tovább keres
Mevisz családos tábor Bonyhádon
Keresztutak
Magyarországi szlovákok napja
Vendégségben az EVT-nél
Házátadás Szarvason
Tabuk nélkül
Evangélikusok
Vegyes páros
Zulauf Henrik (1893–1956)
e-világ
Kéretlen postánk kezelése
Keresztény szemmel
A rossz problémája és a vb-döntő
„Európai polgár vagyok”
Öt perc – avagy egy címlapfotó története
Szerelem (első) hallásra
A show és a valóság
A hét témája
Északiak északon
A norvég–magyar egyházi kapcsolatok múltja és jelene
Most már több, mint egy ország a térképen
Istentisztelet Robekkben
evél&levél
Ahol elfogynak a hívek…
A közelmúlt krónikája
Országos német emlékhely és emlékmű avatása Budaörsön
A „muszosok”
Koszorúzás – tizenhatodszor
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A kántorok Isten emberei
Régi történet – új fejezet
Egy hatalmasság alá rendelt lelkész bizonyságtétele
Királyi éj a nyári napfordulón
Farsang a nyárban
Afrikai gospelzene Magyarországon
Mazsolás-kókuszos karikák
A vasárnap igéje
Az légy, aki vagy!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Sok vallás: egy Isten?
Szószóró
Ismerem
Cantate
Az emberi üdvösség gyógyszere
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 28 A norvég–magyar egyházi kapcsolatok múltja és jelene

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster