EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 28 - A kántorok Isten emberei

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

A kántorok Isten emberei

Isten szeretetének csodája az olyan közös munkában nyer igazi értelmet, amelyet alázattal, belső örömmel és hálával végzünk. A fóti Mandák Otthon falai között ezt a csodát élték át a résztvevők június 19-től 24-ig, a hatodik kántortovábbképző tanfolyam ideje alatt is.

A hét minden napja áhítatokkal, a zenei órákra való felkészüléssel és egy-egy esti előadással telt el. A reggeli elcsendesedést és a vesperákat az új Gyülekezeti liturgikus könyv alapján végezték a tanfolyam résztvevői; a gyülekezeti énekek nagy részét az új énekanyagból válogatták. Isten magasztalásának szép órái lelkierőt adtak a gyakorláshoz, az új ismeretek befogadásához.

Az orgonaórákat Németh Csaba, Ecsedi Zsuzsa és Gálos Miklós tartotta. Gálos Miklós liturgikus orgonajátékra is tanította az érdeklődőket, és az orgona felépítéséről tartott előadásokat. Pócs Miklós zeneelméletet, klasszikus és modális összhangzattant oktatott. Bence Gábor rövid zenei kompozíciók rögtönzéséhez adott sok-sok jól alkalmazható, jól hangzó ötletet. Felhívta a figyelmet a koráldallamok jellegzetességeinek kiemelésére, az arányos szerkesztésre és a zenei effektusok tudatos használatára. Délutánonként ismertette a Gyülekezeti liturgikus könyv énekanyagát. Ecsedi Klára egy-egy rövid Bach-ária vagy korálok énekeltetésével gyakoroltatta a helyes hangképzést.

Beszélgetésre csak a lefekvés előtti órák voltak alkalmasak, az esti előadások ugyanis sokakat tovább gondolkodásra késztettek. Decmann Erzsébet a lajoskomáromi gyülekezet rézfúvós munkájáról beszélt. Rövid bemutatóval bizonyította, hogy az együttes alkalmas a gyülekezeti éneklés kísérésére is az istentiszteleten. Liturgia a kereszténység utáni társadalomban címmel Hafenscher Károly tartott előadást. A kérdések zöme azt feszegette, hogy miként lehet élőbbé tenni Jézus Krisztus egyházát. A pestszentlőrinci gyülekezet évente több hangversenyre hívja és várja híveit és a zenekedvelőket. Győri Gábor esperes vetített képek segítségével és zenei felvételek lejátszásával érzékeltette többek között a Grádics kórushangverseny és a Pavilon-koncertek különleges hangulatát.

Dr. Kamp Salamon a tudós nagyszerű elmélyültségével ismertette meg a kántorokat a zenei retorika elemeivel Johann Sebastian Bach Magnificatján keresztül. Nagy élményt jelentett a mű tételeinek meghallgatása a partitúra egyidejű olvasásával egybekötve. Fassang László orgonaművész improvizációs kurzust tartott. Izgalmas, gyönyörűen gyötrelmes negyedórákat töltöttek el vele az önként jelentkező kántorok, akik átélték a muzsika születésének csodáját. Mesteri pedagógiai érzékkel, oldott légkörben olyan improvizációs technikákkal ismertette meg a résztvevőket a mester, amelyek zenei hangulatok, színek keltésére alkalmasak. A gyakorlatok során azonban mindig a jól értelmezhető zenei gondolat megfogalmazására és az adott zenei karakter megtartására irányította a figyelmet.

Johann Vierdanck „Jauchzet dem Herren…” kezdetű barokk kiskantátájának próbáját Bence Gábor vezette. Karvezetői módszerével bemutatta a kórusmű betanításának lépéseit: a mű elemzését, zenei építkezését, a szólamok dallamvezetését, majd a nagy hangulati egységek összekapcsolását.

Lehetőségünk volt meghallgatni az ausztráliai So-la Voce kamarakórus hangversenyét a rákospalotai evangélikus nagytemplomban. A kórus teljesítménye Csernyik Rékának, a gyülekezet egykori orgonista-kántorának a kiváló karvezetői felkészültségét bizonyította.

Bence Gábor a továbbképző tanfolyam lényegének a kántorok közötti tapasztalatcserét tartja. Finta Gergely és Ecsedi Zsuzsa egyházzenészek vezetésével esti beszélgetésen vettek részt a kántorok. Szóba került többek között a templomi vendégszolgálat és a jubileumi orgonaünnepség megrendezésének kérdése is.

A Mandák Otthon falai között eltöltött hét programja gazdagon megajándékozott minden résztvevőt. Szakmai tudásban felfrissülten, hitben megerősödve, baráti szeretetben megújulva búcsúztak el a kántorok tanáraiktól és egymástól, hogy egyházközségükben a zene eszközeivel munkálkodjanak tovább.

Tóthné dr. Gallyas Katalin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Fogyatékkal élők
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás Békéscsabán
A megtalált tovább keres
Mevisz családos tábor Bonyhádon
Keresztutak
Magyarországi szlovákok napja
Vendégségben az EVT-nél
Házátadás Szarvason
Tabuk nélkül
Evangélikusok
Vegyes páros
Zulauf Henrik (1893–1956)
e-világ
Kéretlen postánk kezelése
Keresztény szemmel
A rossz problémája és a vb-döntő
„Európai polgár vagyok”
Öt perc – avagy egy címlapfotó története
Szerelem (első) hallásra
A show és a valóság
A hét témája
Északiak északon
A norvég–magyar egyházi kapcsolatok múltja és jelene
Most már több, mint egy ország a térképen
Istentisztelet Robekkben
evél&levél
Ahol elfogynak a hívek…
A közelmúlt krónikája
Országos német emlékhely és emlékmű avatása Budaörsön
A „muszosok”
Koszorúzás – tizenhatodszor
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A kántorok Isten emberei
Régi történet – új fejezet
Egy hatalmasság alá rendelt lelkész bizonyságtétele
Királyi éj a nyári napfordulón
Farsang a nyárban
Afrikai gospelzene Magyarországon
Mazsolás-kókuszos karikák
A vasárnap igéje
Az légy, aki vagy!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Sok vallás: egy Isten?
Szószóró
Ismerem
Cantate
Az emberi üdvösség gyógyszere
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 28 A kántorok Isten emberei

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster