EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 28 - Most már több, mint egy ország a térképen

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Most már több, mint egy ország a térképen

„Micsoda csend van odaát!” – mondja Inge Morten. A teraszon ücsörgünk, és beszélgetünk. Valami kávészerűt kortyolgatunk – ezt este is nyugodtan ihatja az ember –, tekintetünk pedig a távolba réved. Egy kis idő után mintha fölzavarnának a gondolataimból; visszakérdezek: „Hol, hol van csend?” S látom, hogy Inge Morten – vendéglátónk, az én norvég barátom – szeme egy bizonyos pontra szegeződik. „Á, a sziget, igen, a sziget!” – adom meg magamnak félhangosan a választ. A neve Bolsřy. Minden, a környéken élő norvég ott szeretne lakni. Mert – ahogy mondják – ott csodás a nyugalom.

Egy kicsit föl is háborodom magamban. Mi az, hogy csend? Itt nincs csend?! Egész Molde kertváros. Inge Morten és családja a fjordra néző hegyoldalon lakik. Minden reggel, amikor felébrednek, a tenger halk morajlását hallják. Ilyenkor június közepén a leghosszabb napra készülve a mögöttünk lévő erdő madarai is tovább füttyögetnek egy kicsit. De csak egy kicsit! Aztán elpihennek, hogy pár perc múlva újult erővel köszönthessék a napot, amely valójában nem is megy le.

Nyugalom, milyen nyugalom?! Olykor egy kisebb halászhajó sikolya, máskor egy nagy komp mély búgása vagy egy luxushajó kürtje hallatszik föl ide. Látszik, ahogyan a felhők elúsznak a még mindig havas hegycsúcsok között, s a zord szirtek mögött sejteni lehet az Atlanti-óceán végtelen erejét és nyugalmát, ahol a következő napi időjárás születik éppen.

„Hogy csend és nyugalom?! Barátocskám! Élnél csak Budaörsön az 1-es út és az autópálya között! Akkor tudnád, mi az, hogy csend és nyugalom!” – ezek a gondolatok cikáznak át az agyamon. Kívülről csak annyi látszik tán, hogy fejemet hátraengedem, és köszönetet mondok Istennek, hogy itt lehetek. Norvégiában, a testvérgyülekezetnél.

Feleségeink, Kati és Angéla kacarászva-beszélgetve kijönnek. „Hát ti itt vagytok? A gyerekek szépen alszanak, hamarosan mi is megyünk. Nem jöttök, már hajnali egy óra van!?” – csábítgatnak, de még van hálát adni valónk… „Pedig holnap is sűrű napotok lesz” – erősködnek. De mi kitartunk. Elered az eső. Nagy, lusta cseppekben hullik, és csendes koppanással terül el a földön. „Nem, mi most még nem mennénk” – intek fáradtan a kezemmel. Tamás püspököm arcán is látom, hogy most egy másik világban jár… Én pedig azon gondolkodom el, hogyan is kezdődött, hogyan is jutottam el ide, az édenbe.

Ó, annak már több mint tizenöt éve! Még teológus voltam, amikor kapcsolatba kerültem a norvég Izrael-misszióval (Norwegian Church Ministry to Israel). Éreztem a hívást, hogy a zsidóság részére is hirdessem az örömüzenetet, mely megjelent Jézusban, a Messiásban. Milyen csodálatos és erőteljes is volt az az Istennel folytatott beszélgetés…

Ahogy múlt az idő, érdeklődésem a norvég egyházi élet felé is fordult. Emlékszem, már budaörsi lelkészként vetődött föl bennem az ötlet, hogy jó lenne fölvenni a kapcsolatot egy norvég gyülekezettel; biztos van mit tanulnunk egymástól, és osztoznánk egymás gondjaiban, örömeiben. Jó érezni azt, hogy messzi földön testvéreink az Úr Jézusban imádkoznak velünk és értünk.

Az Izrael-misszión keresztül kértem segítséget (ők jobban ismerik a norvég egyházat) arra vonatkozóan, hogy hol volna fogadókészség egy magyar testvér-gyülekezeti kapcsolatra. Megosztva elképzeléseimet D. Szebik Imre püspökkel, még nagyobbat gondoltunk. Egyházkerületi kapcsolat illene! Egyre merészebben gondolkodtunk, és hamarosan jött is a hír, hogy a Mřre és Romsdal püspökség – egy a tizenegy norvég egyházkerületből – Odd Bondevik püspök vezetésével szívesen fogadja közeledésünket.

Hamarosan ki is látogattam Moldéba, az említett egyházkerület püspöki székhelyére, hogy fölvegyem a kapcsolatot néhány gyülekezettel. Ekkor ismertem meg Inge Mortent, aki szállást ad nekem, ha arra vetődöm. Gyülekezeti munkatársként komoly anyagi áldozatokat hoz, és aktívan részt vesz a közösség életében.

Nos, több hivatalos látogatás és előkészítő munka után 2001-ben megszületett a dokumentum, mely hat pontban foglalja össze az együttműködés lényegét. Ennek újragondolására öt évet hagytunk. Most eljött az ideje, hogy az említett pontokat átbeszéljük és pontosítsuk. Sok találkozó, megbeszélés, templomi alkalom, gyülekezetlátogatás van már mögöttünk, és vár is még ránk. Mi pedig itt ülünk a teraszon, előttünk a fjord békés vize, és érzem, hogy valami nagyon jó fog kisülni ebből a kapcsolatból. De most már, azt hiszem, valóban ideje nyugovóra térnem…

Endreffy Géza


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Fogyatékkal élők
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás Békéscsabán
A megtalált tovább keres
Mevisz családos tábor Bonyhádon
Keresztutak
Magyarországi szlovákok napja
Vendégségben az EVT-nél
Házátadás Szarvason
Tabuk nélkül
Evangélikusok
Vegyes páros
Zulauf Henrik (1893–1956)
e-világ
Kéretlen postánk kezelése
Keresztény szemmel
A rossz problémája és a vb-döntő
„Európai polgár vagyok”
Öt perc – avagy egy címlapfotó története
Szerelem (első) hallásra
A show és a valóság
A hét témája
Északiak északon
A norvég–magyar egyházi kapcsolatok múltja és jelene
Most már több, mint egy ország a térképen
Istentisztelet Robekkben
evél&levél
Ahol elfogynak a hívek…
A közelmúlt krónikája
Országos német emlékhely és emlékmű avatása Budaörsön
A „muszosok”
Koszorúzás – tizenhatodszor
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A kántorok Isten emberei
Régi történet – új fejezet
Egy hatalmasság alá rendelt lelkész bizonyságtétele
Királyi éj a nyári napfordulón
Farsang a nyárban
Afrikai gospelzene Magyarországon
Mazsolás-kókuszos karikák
A vasárnap igéje
Az légy, aki vagy!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Sok vallás: egy Isten?
Szószóró
Ismerem
Cantate
Az emberi üdvösség gyógyszere
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 28 Most már több, mint egy ország a térképen

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster