EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 28 - Kéretlen postánk kezelése

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Kéretlen postánk kezelése

Mi is az a spam? Itt most a szó mindennapos számítástechnikai értelmezésére gondolunk: a kéretlen reklámlevélre. A spamek hasonlóak a hagyományos postaládákat elborító reklámkiadványokhoz, csak éppen ezek a küldemények a drótpostafiókunkba érkeznek. Ráadásul nagy mennyiségük miatt jelentős részt tesznek ki az internetes adatforgalomból, melyet ezáltal le is terhelnek.

És mit tehetünk a spamek ellen? Először is: mit ne tegyünk? Ne válaszoljunk rájuk. Egyrészt azért, mert a feladó rendszerint hamis e-mail címet jelenít meg, hogy nehezebb legyen őt utolérni, mivel a spam terjesztése több országban – hazánkban is – bűncselekménynek számít. Másrészt azért, mert akkor látni fogják, hogy levelük célba ért, így érdemes még több reklámot küldeniük az adott címre. Ugyanezért nem célravezető a levelek alján található leiratkozás lehetőségét választani, hiszen ezáltal ugyan lekerülünk az adott reklámcsatornáról, de helyette felkerülhet a címünk tíz másikra…

Akkor mégis mit tehetünk? Első lehetőségként lehet, hogy a levelezőszerverünk támogat valamiféle spamszűrést. (A mail.lutheran.hu szerveren is fut egy nyílt forráskódú spamszűrőprogram, amely a reklámok jó részét képes felismerni és megjelölni.) Ilyenkor általában a letöltött levelek címsorában találunk jelzést (például SPAM) arra, hogy a rendszer szerint az adott levél kéretlen reklámot tartalmaz. Ekkor nincs más dolgunk, mint levelezőprogramunkban egy szűrőt készíteni, amely megérkezésükkor rögtön egy külön mappába teszi az ilyen tárgyú leveleket. Fontos, hogy ne töröltessük automatikusan ezeket az üzeneteket, mert a szűrő is tévedhet. Inkább tetessük külön mappába a gyanús küldeményeket, időről időre ellenőrizzük, hogy tényleg szemetek-e, és csak ezután töröljük őket.

Egy másik lehetőség, hogy olyan e-mail-klienst használunk, amelyik tartalmaz valamilyen beépített spamszűrőt. Ilyen például a letoltes.lutheran.hu weboldalról is letölthető, nyílt forráskódú Mozilla Thunderbird levelezőprogram. A Mozilla Thunderbird úgynevezett tanítható spamszűrővel rendelkezik, amely kellő begyakoroltatás után akár 99,5%-os pontossággal képes kiszűrni beérkező üzeneteink közül a haszontalan reklámleveleket. Tekintsük át röviden a használatát!

Először is ellenőriznünk kell a levélszemét kezelésének a beállításait; ezt az Eszközök menü Levélszemét kezelése pontjában lehet megtenni. Itt arra kell figyelni, hogy be legyen jelölve A levélszemétként azonosított bejövő üzenetek áthelyezése, és hogy célmappaként a Helyi mappák alatt található Szemét elnevezésű mappa legyen megjelölve. Érdemes kiválasztani, hogy a kézzel megjelölt levélszemetek is ide legyenek áthelyezve. Továbbá pipáljuk ki a Szolgáltató levélszemétszűrőjének elfogadásához tartozó négyzetet.

Ezután elkezdhetjük a program tanítását. Ez abból áll, hogy leveleink letöltése után először átnézzük a Beérkezett üzenetek mappát, és ha spamet találunk köztük, akkor a levél kijelölése után az eszköztár Szemét ikonjára kattintva megmondjuk a programnak, hogy ez a levél spam. A Szemét gombra kattintás után a levél eltűnik a beérkezett üzenetek mappából, és átkerül a Törölt elemek közé.

Miután átnéztük a bejövő leveleinket, érdemes ellenőrizni a Szemét mappánkat is. Ide automatikusan bekerülnek a program által szemétnek vélt üzenetek. Eleinte sok levél kerül hibásan ide (például a legtöbb hírlevél), ezért az első pár hétben nagyon fontos ennek a mappának a rendszeres átnézése. Ha olyan levelet találunk benne, amely nem szemét, akkor jelöljük ki, majd kattintsunk az eszköztár Nem szemét gombjára. Ekkor a program megjegyzi, hogy az adott levél nem reklámlevél. Ugyanakkor a levél még a spames mappában marad, ezért érdemes a bal egérgomb lenyomva tartása mellett áthúzni a Beérkezett üzenetek közé.

Ha már valamennyi levelünket ellenőriztük, akkor érdemes a Szemét mappát kiüríteni, hogy legközelebb már ne kelljen átnéznünk a korábbi leveleket is. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha a mappában egy tetszőleges levélre állunk, és az összes levelet kijelöljük a Ctrl és az A gomb lenyomásával (vagy a Szerkesztés menü Kijelölés pontjából a Mind lehetőséget választjuk). Ezután a Shift és a Delete gomb egyidejű lenyomásával véglegesen törölhetjük a leveleket.

Ha a fenti átnézést két-három hétig minden levélletöltés után elvégezzük, hamarosan azt fogjuk tapasztalni, hogy a Thunderbird valóban felismeri, mely levelek fontosak, és melyek azok, amelyek csak kéretlen reklámot tartalmaznak, így nagyban meg tudja könnyíteni mindennapos levelezésünket.

És mit tegyünk, ha nem Mozilla Thunderbirdöt használunk? Ez esetben érdemes valamilyen külső spamszűrőt alkalmazni, mint amilyen a letoltes.lutheran.hu oldalon is megtalálható, nyílt forráskódú POPFile nevű program (részletes ismertetése sajnos a jelen cikkbe már nem fér bele).

Mesterházy Attila


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Fogyatékkal élők
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás Békéscsabán
A megtalált tovább keres
Mevisz családos tábor Bonyhádon
Keresztutak
Magyarországi szlovákok napja
Vendégségben az EVT-nél
Házátadás Szarvason
Tabuk nélkül
Evangélikusok
Vegyes páros
Zulauf Henrik (1893–1956)
e-világ
Kéretlen postánk kezelése
Keresztény szemmel
A rossz problémája és a vb-döntő
„Európai polgár vagyok”
Öt perc – avagy egy címlapfotó története
Szerelem (első) hallásra
A show és a valóság
A hét témája
Északiak északon
A norvég–magyar egyházi kapcsolatok múltja és jelene
Most már több, mint egy ország a térképen
Istentisztelet Robekkben
evél&levél
Ahol elfogynak a hívek…
A közelmúlt krónikája
Országos német emlékhely és emlékmű avatása Budaörsön
A „muszosok”
Koszorúzás – tizenhatodszor
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A kántorok Isten emberei
Régi történet – új fejezet
Egy hatalmasság alá rendelt lelkész bizonyságtétele
Királyi éj a nyári napfordulón
Farsang a nyárban
Afrikai gospelzene Magyarországon
Mazsolás-kókuszos karikák
A vasárnap igéje
Az légy, aki vagy!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Sok vallás: egy Isten?
Szószóró
Ismerem
Cantate
Az emberi üdvösség gyógyszere
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 28 Kéretlen postánk kezelése

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster