EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 28 - Ahol elfogynak a hívek…

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

Ahol elfogynak a hívek…

Az Evangélikus Élet június 18-i számában Egy lépés a népegyháztól a hitvalló egyház felé címmel írtam a konfirmációról. Senki sem tiltakozott javaslatom ellen, hogy a templomi szertartást – amelyet a gyakorlatban a legtöbb fiatal befejezésnek tekint – el kellene törölni. Ezen felbátorodva lépek még egyet.

Mindenki hallott a vidéki kis gyülekezetek problémáiról. Elköltözés és öregedés miatt a lélekszám egyre fogy, nem tudnak összehozni lelkészi fizetést, így fokozódik az elhagyottság és a sorvadás érzése… Általában van egy templom, amelyet nehéz vagy egyenest lehetetlen rendben tartani. A hittanórákra két-három gyerek jár, az istentiszteleten – talán csak kétszer havonta – alig vannak. Sok vidéki gyülekezetben ez a helyzet.

Nehéz evvel szembenézni, nemigen beszélünk róla. A kivételekről beszélünk, a sikerekről, a növekvő gyülekezetekről, működő egyházi szervezetekről – mert természetesen ilyenek is vannak. Erről ír a sajtó, de mi legyen ott, ahol elfogynak a hívek?

A hit nem hiányzik. Mindenütt van néhány, az egyházért felelősséget érző ember, de ez önmagában nem elég a folyamat megfordításához, a jövőre néző remény felélesztéséhez. A hívogatás, látogatás, úgy látszik, nem segít, hiszen ezt csináltuk éveken át, kevés eredménnyel. A kis gyülekezetek nyomasztó helyzetének megváltoztatásához radikális, merész lépésekre lenne szükség.

Először is el kell fogadnunk a tényt, hogy fogyunk, mert egyre többen vannak, akiknek nemcsak a hétköznapjaihoz, hanem az ünnepnapjaihoz sem tartozik hozzá az egyház. Ez a fogyás azonban nem szabad, hogy elkeserítsen bennünket. A kérdés az, hogy mihez viszonyítva fogyunk, azaz valóban fogyunk-e.

A baj akkor kezdődik, amikor magunkat még mindig (nagy) történelmi egyháznak tartjuk, és ragaszkodunk ahhoz a helyhez, amely nekünk ezáltal „jár”. Gyakorlatilag még mindig. Négyszázötvenezer lélekkel számolva folyik az egyházi élet. Visszatekintgetünk a „negyven év” előtti időkre; ma már ismét három püspökünk van. De a múltat nem lehet visszahozni.

Hibás a kiindulópont, így a végeredmény is csak hibás lehet. A helyzet ugyanis az, hogy az a „sok”, ami állandóan fogy, nem is létezik. Ha valós számokból indulnánk ki, és azokhoz igazodva építenénk az egyházat, akkor lenne remény, akkor a növekedést várhatnánk.

Mik a valós számok? Nem lenne szabad például önálló egyházközségről beszélni ott, ahol tíz-tizenöt olyan személy van, aki törődik az egyházzal, akinek fontos az istentisztelet, miközben körülbelül száz „evangélikus” csak karácsonyi látogató. A gyülekezetekből sok helyen szórvány lett, ám ezt nem akarjuk tudomásul venni. Minden folyik tovább, mint eddig. Még ott van a múlt minden terhe, egy nagy templom és a népegyházi adminisztráció. Tehát sok helyen egyházközségből szórvánnyá kellene válni. A hajdani száz lélek helyett avval a tíz-tizenöttel számolni, aki ott van. Így meglenne a remény arra, hogy növekedni fogunk.

És a templom. Egy templom nemcsak anyagi, hanem lélektani probléma is. Nyomasztó érzés ugyanis egy olyan helyen istentiszteletet tartani, ahol tíz-tizenkét padsorban hat-nyolc ember ül szétszórtan. Sokkal célszerűbb lenne összegyűlni egy kis teremben, ahol télen nem didereg az ember, jó székeken ülhet, és ahol megvan a közösség érzése, a lelkész pedig az emberekhez beszél, nem pedig az üres térhez…

Persze, minden egyházközség ragaszkodik a templomához. „Őseink nagy áldozatok árán építették” – mondják, és ez igaz. Azért építették, hogy ott zengjen az Istent dicsérő ének. Ma azonban sok helyütt még kántor sincs, nemhogy éneklő gyülekezet. Szerencsére van hely, ahol új templomot kell építeni, de egy templom lehet a gyülekezeti élet akadálya is. Néhány helyen meg kellene szabadulni a templomtól. Ahogy épülhetnek új templomok, úgy el kellene fogadnunk, hogy van olyan hely, ahol viszont egy templomépület csak akadály.

Na de senki se aggódjon, ilyen elképzelésekből semmi sem lesz. Az egyházban nem a ráció, hanem a tradíció fontos, a megújulás nem reformokból lesz, így minden megy tovább, mint eddig. Mi pedig nem tehetünk egyebet, minthogy a Szentlélek erejében bízunk.

Szilas Attila (Győr)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Fogyatékkal élők
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás Békéscsabán
A megtalált tovább keres
Mevisz családos tábor Bonyhádon
Keresztutak
Magyarországi szlovákok napja
Vendégségben az EVT-nél
Házátadás Szarvason
Tabuk nélkül
Evangélikusok
Vegyes páros
Zulauf Henrik (1893–1956)
e-világ
Kéretlen postánk kezelése
Keresztény szemmel
A rossz problémája és a vb-döntő
„Európai polgár vagyok”
Öt perc – avagy egy címlapfotó története
Szerelem (első) hallásra
A show és a valóság
A hét témája
Északiak északon
A norvég–magyar egyházi kapcsolatok múltja és jelene
Most már több, mint egy ország a térképen
Istentisztelet Robekkben
evél&levél
Ahol elfogynak a hívek…
A közelmúlt krónikája
Országos német emlékhely és emlékmű avatása Budaörsön
A „muszosok”
Koszorúzás – tizenhatodszor
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A kántorok Isten emberei
Régi történet – új fejezet
Egy hatalmasság alá rendelt lelkész bizonyságtétele
Királyi éj a nyári napfordulón
Farsang a nyárban
Afrikai gospelzene Magyarországon
Mazsolás-kókuszos karikák
A vasárnap igéje
Az légy, aki vagy!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Sok vallás: egy Isten?
Szószóró
Ismerem
Cantate
Az emberi üdvösség gyógyszere
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 28 Ahol elfogynak a hívek…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster