EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 36 - Felügyelőváltás a Nyugati(Dunántúli)Egyházkerület élén

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Felügyelőváltás a Nyugati(Dunántúli)Egyházkerület élén

A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület rendkívüli közgyûlésére hívogatták múlt szombaton a híveket a gyõrújbaráti templom harangjai. Ittzés János püspök ezen az ünnepen iktatta be hivatalába Szabó Györgyöt, akit az egyházkerület gyülekezetei felügyelõvé választottak. Szabó György személyében új felügyelõ kezdte meg szolgálatát az egyházkerület élén.

Az egyházkerület jelölõ- és szavazatszámláló bizottsága ez év február 6-án indította el a jelölési eljárást. Hat személyt ajánlottak az egyházkerület gyülekezetei a felügyelõi posztra, ám végül hárman vállalták a jelöltséget. Az elsõ forduló nem hozott döntést; a második fordulóban már csak a két legtöbb voksot kapott jelölt maradt állva, végül Szabó György ötvenhárom szavazattal szerzett elsõbbséget.

Szabó György 1951-ben született. A középiskola elvégzése után építész-üzemmérnöki, illetõleg épületfelújítási szakmérnöki diplomát szerzett. Mûszaki ellenõrként, majd a gyõri mûemléki belváros rehabilitációjának szervezõjeként, késõbb a lakásiroda vezetõjeként dolgozott. 1995 óta – immár magánvállalkozásban – építési piacelemzést és építési információközvetítést végez. Szakmai munkássága egyik szép emlékeként tartja számon az egyházkerületi székház építését.

Szabó György 1990 után lett a gyõrújbaráti gyülekezet felügyelõje; 1995 óta kétszer választották meg a Gyõr-Soproni, majd idén, a szétválást követõen a Gyõr-Mosoni Egyházmegye felügyelõjének. 2002-ben bekapcsolódott a Házas Hétvége lelkiségi mozgalomba, három éve pedig a gyõri Família Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, ahol szintén társadalmi munkában dolgozik. Négy gyermek édesapja.

Ittzés János igehirdetése alapigéjének 1Pt 4,10–11-et választotta: „Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai: ha valaki prédikál, úgy mondja szavait, mint Isten igéit, ha valaki szolgál, úgy szolgáljon, mint aki azt az Istentõl kapott erõvel végzi, hogy mindenkor az Isten dicsõíttessék Jézus Krisztus által, akié a dicsõség és a hatalom örökkön-örökké.” Igehirdetése elején az elnök-püspök köszönetet mondott az egyházkerület felügyelõi tisztségétõl most megváló dr. Weltler Jánosnak „kereszthordozó hûségéért”; szolgálatában – hangsúlyozta Ittzés János – látható volt Isten keze.

„Új felügyelõ áll a rajtvonalnál” – folytatta a püspök, aki az ige mondanivalóját három fókuszpont köré csoportosította. Elõször arra hívta fel a figyelmet, hogy az új felügyelõ és az egyház minden tagja sáfár. Megbízott, nem pedig a maga gazdája. Másodszor ez az ige helyreigazítja a megbicsaklott gondolkodást, mely szerint a szolgálatban bármi fontosabb lenne, mint Jézus szolgálata. Azért van egyház, hogy rajta keresztül megszólalhasson az evangélium örömüzenete. Ennek az egy ügynek kell mozgósítani mindenkit, aki az Úr aratásában áll. Végül arról szólt a püspök, hogy nem élhetünk úgy egyetlen napot sem, hogy ne gondoljunk arra: már közel van mindennek a vége. Ennek tudatában kell fontosnak éreznünk azt, hogy ez a pillanat munkában találjon bennünket.

Az igehirdetés után dr. Weltler János meghatott szavakkal mondott köszönetet mindenekelõtt az Úrnak, aki erõt adott szolgálatához, de mindazoknak is, akik hatéves szolgálata során munkatársként segítették õt. (Ittzés János az egyházkerület nevében egy ezüsttálat adott át a felügyelõnek, amelybe belegravírozták a köszönet szavait.)

Szabó György székfoglaló elõadásában az ország erkölcsi állapotával kapcsolatban általánosságban úgy fogalmazott, hogy nagy bajban van a nemzet, sõt nem túlzás azt állítani, hogy a halálos ítélet közelében van.

Válságban a család, a gyermekek száma drasztikusan csökken, nyögjük a fogyasztói társadalom minden nyûgét. Ez a szemléletmód kialakította a szingli életformát. Egyre hangsúlyozottabban van jelen a társadalom életében az alkohol és a drog – emelte ki Szabó György.

Rátérve a konkrét feladatokra az új felügyelõ hangsúlyozta, hogy több közös élményt tartana szükségesnek az egyházközségekben, az egyházmegyékben és az egyházkerületben egyaránt. Szeretne segíteni abban, hogy az úrvacsorai közösséget az eddigieknél nagyobb számban éljék meg. Az esperesi vizitáció mintájára támogatni szeretné az egyházkerület püspökét abban, hogy végezzenek püspöki vizitációkat is. A meghitt beszélgetések ugyanis segíthetik a gondok feltárását, amire rohanó hétköznapjainkban egyébként nem nagyon sikerül idõt szakítani. Szabó György mindezeket a terveket úgy szeretné megvalósítani, hogy közben szeretetben kialakított összhangban végezze szolgálatát Ittzés Jánossal.

A székfoglaló elhangzása után a köszöntések sora következett. Dr. Frenkl Róberten, a még hivatalban lévõ, illetõleg Prõhle Gergely megválasztott országos felügyelõn kívül Hafenscher Károly országos irodaigazgató is köszöntötte a beiktatott felügyelõt az Országos Egyházi Iroda nevében. Az Északi és a Déli Egyházkerület képviseletében dr. Benczúr László és Szemerei Zoltán mondott áldáskívánást. Az esperesi kar és az egyházmegyei felügyelõk nevében Szemerei János és Mészáros Tamás, az egyházkerület intézményei nevében pedig Tölli Balázs, a soproni líceum igazgatója kívánta Isten áldását az új felügyelõ munkájára.

A rendkívüli közgyûlés után fehér asztal mellett folytatódott a testvéri együttlét. Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz az elsõ feladata egyházkerületi felügyelõként, Szabó György a következõképpen válaszolt: „A holnapi napon Szombathelyre szeretnék menni a püspök úrral, ahol egy jubileumi ünnepség keretében egy gyülekezettörténeti kiállítás alkalmából köszöntöm a gyülekezetet. Hosszabb távon a kapcsolatok kiépítése az egyik legfontosabb célom, azután, gondolom, az anyagi fedezetek megteremtéséért kell munkálkodnom, hogy a jövõnk biztosított legyen. Persze tudom, hogy az egyházkerület többi egyházmegyéjét kevésbé ismerem, mint az enyémet, de az utóbbi idõszakban több kerületi rendezvényen is igyekeztem részt venni. Nagyon remélem, hogy mind több olyan közös élményt nyújtó rendezvényt tudunk szervezni, amely kerületünk épülésére szolgál.”

Kiss Miklós

Regionális hozzárendelés: Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
A gujarati "Teréz apa"
Igen, van esélye az egyháznak a 21. században!
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Olvasópróba
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Válasszátok az Urat Sion udvarain!
Az Úr építi a(z) (egy)házát
Bensőséges ünnepségek Beleden
Ötarcú ünnep - egy üzenet
Keresztutak
Nemzetközi biblikus konferencia
Barcasági csángó testvérek között
Ökumenikus nagygyűlés
A jövő vallásos európai állampolgárai
Evangélikusok
Elment Jánosy István
Felügyelőváltás a Nyugati(Dunántúli)Egyházkerület élén
Új idők új dalai
Tartalmas évek
"Hallom, szólít a történelem"
e-világ
Hová menjünk evangélikus templomba Szatmárban?
Arany krémes
Ítéletidő
Keresztény szemmel
Kék papír, vignetta
A hét témája
Stigma
Fundamentalista az evangélikus egyházban?
Fun-da-men-ta-liz-mus
A közelmúlt krónikája
Csendesnap Tállyán


Hálaadás - karnevál idején
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Ökumenikus gospelfesztivál
Bajor-magyar testvérkapcsolataink története
Zsuzsát beválasztották
Megalakult a Túróczy-hagyaték Alapítvány
A vasárnap igéje
Effata!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Hitetlenül
Szószóró
"Nem maradok el tőled, nem hagylak el"
Cantate
"Hagyd az Úrra utadat..."
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 36 Felügyelőváltás a Nyugati(Dunántúli)Egyházkerület élén

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster