EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 36 - Ökumenikus nagygyűlés

Keresztutak

Szeptember 12-18.

Hozzászólás a cikkhez

Ökumenikus nagygyűlés

Az Európai Protestáns Egyházak Közössége Erõsödõ közösség – a protestantizmus arculata Európában (Strengthening Community – The Profile of Protestantism in Europe) címmel tartja hatodik nagygyûlését szeptember 12. és 18. között Budapesten, a Ráday Kollégiumban. Az õsz legjelentõsebb ökumenikus egyházi eseményének fõ helyszíne továbbá – a nyitó, illetve záró istentiszteletnek otthont adó – Deák téri evangélikus, illetve Kálvin téri református templom. Szirmai Zoltánné külügyi osztályvezetõtõl – aki evangélikus részrõl fõ szervezõként koordinálja a programsorozatot – néhány fontos információt nyújtunk most át az EvÉlet olvasóinak.

– Méltán nevezhetjük megtiszteltetésnek, hogy az Európai Protestáns Egyházak Közössége hatodik nagygyûlésének Budapest adhat otthont. A kétszáz hivatalos résztvevõrõl három vendéglátó egyház gondoskodik majd: a református, az evangélikus és a metodista.

Hadd emeljek ki elõzetesen két kiemelkedõ fontosságú eseményt: a nyitónap során elsõként Mádl Ferenc professzornak, hazánk volt köztársasági elnökének az elõadására kerül sor a Ráday Kollégiumban, a konferencia elsõ napjának teológiai fõelõadását pedig – a bevezetõben említett témában – dr. Wolfgang Huber német püspök, a Németországi Protestáns Egyházak (EKD) elnöke tartja.

A konferencia aktualitása, úgy vélem, nem szorul különösebb magyarázatra. Ahogyan arról a hírekbõl, a médiából valamennyien értesülhetünk, az Európai Unióban számos alkalommal vitát folytatnak a keresztény egyházak szerepérõl, feladatairól és az elõttük álló kihívásokról. Ezért foglalkoznak most ezzel a témával a protestáns egyházak is: nevezetesen, hogy miként lehet részt venniük az EU kialakításában úgy, hogy egyidejûleg erõsítsék az egyházi közösséget a protestáns felekezetek összefogásával.

Miért éppen Budapest lesz a konferencia helyszíne? 2001. június 19. és 25. között Belfastban volt az ötödik nagygyûlés, ahol a magyarországi küldöttek – Márkus Mihály református és dr. Harmati Béla evangélikus püspök – tolmácsolták a meghívást Budapestre. Ez is egy afféle „nyitási gesztus” volt az akkor még csak az Európai Unióba való belépésre készülõ Magyarország részérõl; annak a szándéknak a kifejezõdése, hogy ez a régió is bekapcsolódhasson a nemzetközi vérkeringésbe.

Szeretném kiemelni a konferencia spirituális jellegét is. A megnyitó istentiszteletre a Deák téri evangélikus templomban dr. Bölcskei Gusztáv református püspöknek, a református zsinat lelkészi elnökének a szolgálatával, a záró istentiszteletre pedig a Kálvin téri református templomban Ittzés János evangélikus elnök-püspök szószéki szolgálatával kerül majd sor. Természetesen minden reggel áhítattal kezdõdik a nap.

Szeptember 17-én, vasárnap a kétszáz résztvevõ részére a három vendéglátó egyház gyülekezetlátogatást szervez Budapesten és környékén. Sokan a külföldi vendégek közül prédikálnak is a vendéglátó gyülekezetekben, illetve köszöntõt mondanak.

Evangélikus részrõl egyházunk vezetõi vesznek részt a konferencián; ott lesz hivatalos küldöttként D. Szebik Imre nyugalmazott püspök és dr. Szentpétery Péter docens. Meghívást kapott továbbá dr. Harmati Béla nyugalmazott püspök és Dechertné Ferenczy Erzsébet lelkész; õk a korábbi években jelentõs munkát végeztek a közösség teológiai tanulmányi munkájában.

A téma alapján minden bizonnyal a világi média érdeklõdését is felkelti majd az esemény. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a parlament elnöke, dr. Szili Katalin is fogadja a konferencia résztvevõit szeptember 15-én. Sajtótájékoztatóról is intézkedtek a szervezõk: szeptember 7-én elõzetes tájékoztatót tartanak a MEÖT-székházban, majd pedig 18-án, a záró istentisztelet után a Ráday Kollégiumban kiértékelõ sajtótájékoztatóval zárul az eseménysorozat.

Természetesen a konferencia során Magyarország is bemutatkozik: szeptember 14-én este magyar kulturális est keretében zenei programokkal várják a vendégeket. Másnap, 15-én pedig ki-ki ellátogathat érdeklõdésétõl függõen a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, egy zsidó hitközségbe vagy a Magyar Ökumenikus Segélyszolgálathoz. Hadd hívjam fel a figyelmet egyházunk országos felügyelõjének, Prõhle Gergelynek az elõadására is: Egyház, állam, média címmel szintén azon a délutánon, szeptember 15-én hallhatjuk gondolatait a Zákeus Média Centrumban (1204 Budapest, Ady Endre u. 89.).

A nagygyûlés megszervezésére egy csapat alakult, melynek tagjai a vendéglátó egyházak képviselõi közül kerültek ki: dr. Bóna Zoltán (Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa), Regéczy Nagy Enikõ (Magyarországi Református Egyház), Szuhánszky Gábor (Magyarországi Metodista Egyház) és a Magyarországi Evangélikus Egyház „színeiben” jómagam.

Fontos tudnivaló még a konferenciával kapcsolatban, hogy idén Budapesten a közösség életén belüli struktúraváltásra, átalakításra is sor kerül majd, továbbá személyi változások is várhatók. A megválasztandó új fõtitkárt a záró templomi istentiszteleten fogják beiktatni.

Végezetül hadd tolmácsoljak egy meghívást az Olvasóknak: „Gyülekezeteinkbõl minden érdeklõdõt szeretettel hívunk és várunk a nagygyûlés nyitó és záró istentiszteletére!”

Lejegyezte:

Kõháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
A gujarati "Teréz apa"
Igen, van esélye az egyháznak a 21. században!
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Olvasópróba
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Válasszátok az Urat Sion udvarain!
Az Úr építi a(z) (egy)házát
Bensőséges ünnepségek Beleden
Ötarcú ünnep - egy üzenet
Keresztutak
Nemzetközi biblikus konferencia
Barcasági csángó testvérek között
Ökumenikus nagygyűlés
A jövő vallásos európai állampolgárai
Evangélikusok
Elment Jánosy István
Felügyelőváltás a Nyugati(Dunántúli)Egyházkerület élén
Új idők új dalai
Tartalmas évek
"Hallom, szólít a történelem"
e-világ
Hová menjünk evangélikus templomba Szatmárban?
Arany krémes
Ítéletidő
Keresztény szemmel
Kék papír, vignetta
A hét témája
Stigma
Fundamentalista az evangélikus egyházban?
Fun-da-men-ta-liz-mus
A közelmúlt krónikája
Csendesnap Tállyán


Hálaadás - karnevál idején
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Ökumenikus gospelfesztivál
Bajor-magyar testvérkapcsolataink története
Zsuzsát beválasztották
Megalakult a Túróczy-hagyaték Alapítvány
A vasárnap igéje
Effata!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Hitetlenül
Szószóró
"Nem maradok el tőled, nem hagylak el"
Cantate
"Hagyd az Úrra utadat..."
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 36 Ökumenikus nagygyűlés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster