EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 36 - Új nap - új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap - új kegyelem

Vasárnap Félni fogják az Úr nevét napnyugaton, és dicsõségét napkeleten… Ézs 59,19 (Mk 16,15; Mk 7,31–37; ApCsel 9,1–9/10–20/; Zsolt 37,1–20) Napnyugattól napkeletig: a próféta korának szóhasználatában ez a földkerekséget jelenti. Eljön az idõ, amikor a föld minden népe félni fogja Istent. Hogy ez mikor következik be, arra a mondat folytatásában van a válasz: „…amikor eljön mint egy sebes folyam, amelyet az Úr szele korbácsolt föl.” A következõ vers (Ézs 59,20) pedig hozzáteszi: „De eljön Sionhoz a Megváltó, Jákób megtérõ bûnöseihez! – így szól az Úr.” Ez Ézsaiás „evangéliuma”: amikor az Úr a végsõ napon félelmet keltõ módon jelenik meg, valójában a megtérõ bûnösök megmentésére jön. Ítéletet tart a megkeményedett szívûek fölött, és elragadja közülük a megtérõket, hogy örökre vele élhessenek. Jézusnak az utolsó idõk szorongattatásairól szóló beszéde is evangélium övéinek: „Amikor pedig ezek elkezdõdnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.” (Lk 21,28)

Hétfõ

Az okosok fényleni fognak, mint a fénylõ égbolt, és akik sokakat igazságra vezettek, mint a csillagok, mindörökké. Dán 12,3 (2Kor 4,6; Mt 9,27–34 [helyesen]; 1Krón 21,1–14) Dániel azokat mondja okosnak, akik nem a világ normái, hanem Isten törvénye szerint élnek, azt is elviselve, hogy a környezetük emiatt gúnyolja õket és/vagy ellenségesen viszonyul hozzájuk.

Kedd

Istenem, te tudod, milyen balga voltam, vétkeim nincsenek elrejtve elõtted. Zsolt 69,6 (Jn 13,38; 4Móz 12,1–15; 1Krón 21,15–22,1) A zsoltáros nem tartja szükségesnek vétkei tételes felsorolását, tudva, hogy ezek Isten elõtt egytõl egyig jól ismertek. Viszont egyetlen vétkéért sem hárítja másra a felelõsséget. Önmagát hibáztatja bûneiért, amikor balgának nevezi magát. Ez sokkal súlyosabb minõsítés, mint amilyennek a magyarban hangzik. (Mt 5,22 szerint Jézus méltónak mondja a fõtörvényszéki eljárásra azt, aki embertársát ezzel a kifejezéssel becsmérli!) Bûnbánatunk és bûnvallásunk csak akkor hiteles, ha vétkeinkért kizárólag magunkat hibáztatjuk. Ha a körülményekre vagy másokra hárítjuk a felelõsséget, bûnvallásunk – még ha részletes is – semmit sem ér.

Szerda

Ha elszáll az ember lelke, visszatér a földbe, és azonnal semmivé válnak tervei. Zsolt 146,4 (Jel 14,13; Mt 17,14–20/21/; 1Krón 22,2–19) Való igaz: a halál minden tervet áthúz. Ezért tanácsos megfogadnunk Jakab apostol intelmét: „…azt sem tudjátok, mit hoz a holnap! (…) Inkább ezt kellene mondanotok: Ha az Úr akarja és élünk, és ezt vagy azt fogjuk cselekedni.” (Jak 4,14.15)

Csütörtök

Ki szerez eledelt a hollónak, amikor fiókái Istenhez kiáltanak, és kóvályognak, mert nincs mit enniük? Jób 38,41 (ApCsel 6,2; Jak 5,13–16; 1Krón 28,1–13) Az idézet Jób könyvében az Úr beszédébõl való, amikor megszólal, hogy Jób és barátai vitájában végre igazságot tegyen. A kérdés költõi. Az Úr az, aki a hollófiak élelmérõl gondoskodik. A fejezet elejétõl sorolt csodák mellett – amelyek mind hatalmát bizonyítják – a gondviselés is Isten isten voltának a bizonyítéka.

Péntek

Így szól az Úr: Oltalmazom, mert ismeri nevemet. Zsolt 91,14 (Gal 4,6; Lk 23,6–12; 1Krón 29,1–22) A név ismerete nem azt jelenti, hogy titkos információt birtokolunk viselõjérõl, hanem élõ, személyes kapcsolatról tanúskodik. Isten emberei már az Ószövetségben ilyen kapcsolatban álltak az Úrral. Ha arcát nem is láthatták, az Úr gyakran megszólította õket. Ha pedig õk hívták segítségül, Isten néha hallható beszéddel, néha látomásban vagy álomban, de leggyakrabban szabadító tettekkel válaszolt nekik. Mi Jézus Krisztusban sokkal szorosabb személyes kapcsolat lehetõségét kapjuk. E kapcsolat megélésének nem egyetlen, de nélkülözhetetlen alkalma az úrvacsora.

Szombat

Indulj, és hirdesd nekik mindazt, amit én parancsolok! Jer 1,17 (Jn 20,18; Ézs 57, 15–19; 2Krón 1,1–17) Jeremiás prófétai elhívásában hangzik el ez az utasítás. A próféta megretten, mert sem a népre, sem a királyra, sem a papságra nézve nem hízelgõ az az isteni üzenet, amelyet át kell adnia. Olyan embereket kell Isten törvényével szembesítenie, akik a maguk szavait és tetteit tekintik törvénynek, és azokat ítélik el vétkesként, akik nem engedelmeskednek nekik. Ilyen emberek minden korban, mindenütt élnek. Ezért a prófétai szó ma is aktuális: Isten a magáén kívül más törvényt nem ismer, és az emberekkel – bárhol, bármikor éljenek – a maga törvénye alapján tart számadást.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
A gujarati "Teréz apa"
Igen, van esélye az egyháznak a 21. században!
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Olvasópróba
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Válasszátok az Urat Sion udvarain!
Az Úr építi a(z) (egy)házát
Bensőséges ünnepségek Beleden
Ötarcú ünnep - egy üzenet
Keresztutak
Nemzetközi biblikus konferencia
Barcasági csángó testvérek között
Ökumenikus nagygyűlés
A jövő vallásos európai állampolgárai
Evangélikusok
Elment Jánosy István
Felügyelőváltás a Nyugati(Dunántúli)Egyházkerület élén
Új idők új dalai
Tartalmas évek
"Hallom, szólít a történelem"
e-világ
Hová menjünk evangélikus templomba Szatmárban?
Arany krémes
Ítéletidő
Keresztény szemmel
Kék papír, vignetta
A hét témája
Stigma
Fundamentalista az evangélikus egyházban?
Fun-da-men-ta-liz-mus
A közelmúlt krónikája
Csendesnap Tállyán


Hálaadás - karnevál idején
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Ökumenikus gospelfesztivál
Bajor-magyar testvérkapcsolataink története
Zsuzsát beválasztották
Megalakult a Túróczy-hagyaték Alapítvány
A vasárnap igéje
Effata!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Hitetlenül
Szószóró
"Nem maradok el tőled, nem hagylak el"
Cantate
"Hagyd az Úrra utadat..."
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 36 Új nap - új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster