EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 36 - "Hagyd az Úrra utadat..."

Cantate

Ismerjük meg énekeinket! 7.

Hozzászólás a cikkhez

"Hagyd az Úrra utadat..."

Folytatjuk énekeskönyvünk fontos énekcsoportjainak bemutatását. Ezen a héten a harmincéves háború korának német koráljait bemutató cikk második részét olvashatják.

„Hagyd az Úrra utadat, bízzál benne, mert õ munkálkodik…” (Zsolt 37,5) A háború énekszerzõi – akár teológusok, akár jogászok, hiszen ilyenek is voltak közöttük – naponként fordultak az Úrhoz. Hozzá fohászkodtak, hogy enyhüljenek a háború elviselhetetlen terhei, amelyek mindenkit sújtottak, és neki adtak hálát azért, hogy megmenekülhettek az ilyenkor válogatás nélkül arató haláltól.

Az úrvacsora vételére hívogat bennünket csodálattal és hálával, bûnbánattal és békevággyal, kegyelemmel és üdvösségkéréssel, megújulással Johann Franck éneke: Készítsd magad, kedves lélek (EÉ 308). Bár rajta kívül kilenc másik éneket találunk énekeskönyvünk úrvacsorai fejezetében, mégis ezt énekeljük leggyakrabban az istentiszteleteken, s ez készít fel bennünket, hogy felemelhessük szívünket az Úrhoz. Az ének költõje jogásznak tanult; korán elhunyt édesapja nyomdokaiba lépett, sõt polgármester lett belõle. Feladatai azonban nem gátolták a költészet mûvelésében. Franck száztíz vallásos éneket írt, s ezt vallotta: „A költészet táplálója a kegyességnek, hírnöke a halhatatlanságnak, tanítója az örömnek, elûzõje a bánatnak s elõíze a mennyei dicsõségnek.” Az ének dallamát Johann Crüger, az evangélikus gyülekezeti ének reformáció óta legjelentõsebb dallamszerzõje írta, aki ugyanazon a vidéken született és járt iskolába, mint Franck.

Ugyanennek a szerzõpárosnak a munkája a Jézus-énekeink sorát nyitó Jézus, boldogságom (EÉ 357; Jesu, meine Freude). Nálunk az eredeti költemény hat strófájából négy található meg. A dallam gyökere egy, a maga korában igen népszerû világi dal: a Flora, meine Freude. Johann Sebastian Bach széles körben elterjedt, temetésre írott motettájában dolgozta fel ezt az éneket, a korál versszakai közé a Római levél szakaszait illesztve.

Egy kevéssé ismert költõ, Georg Neumark munkája a Ki dolgát mind az Úrra hagyja (EÉ 331) szövege és dallama. Elsõ helyen áll énekeskönyvünk Bizalom Istenben címû fejezetében – s családomén kívül valószínûleg még sokak szívében is – vigasztalást, bizodalmat és erõt adva mindannyiunknak. Bár énekszerzõnket gimnáziumi évei alatt a költészet és a zene érintette meg, mégis – mint megannyi kortársa – jogot kezdett tanulni. Nehéz évek következtek, sok nélkülözéssel, reménytelenségben; õ azonban esténként imádsággal az Úr felé fordult, tõle kért segítséget, s imádsága meghallgatásra talált. „A gyors és valósággal az égbõl hullott szerencse oly boldoggá tett, hogy még aznap megírtam az én jó Istenem dicséretére az utóbb széles körben ismertté lett éneket.” Megpróbáltatások késõbb is érték, de többé nem veszítette el bátorságát és reménységét.

Lírai hangon szól hozzánk Paul Gerhardt éneke, a Légy csendes szívvel (EÉ 340), habár kemény evangélikus–református hitviták kereszttüzében keletkezett. Hitbéli összekülönbözés miatt a szövegköltõ hatvanegy éves korában kénytelen volt elhagyni berlini lelkészi hivatalát halálosan beteg feleségével és egyetlen élõ, kicsiny gyermekével együtt. Ilyen körülmények között született ez az éneke a Zsolt 37,7 alapján („Légy csendben, és várj az Úrra! Ne indulj fel, ha az alattomos embernek szerencsés az útja!”). Elõször felesége kezébe adta, azóta pedig sokunk vigasztaló éneke. Az ének dallamának szerzõje Jakob Hintze.

„Szédítõen nagy dolog ez! A költõ énekét százezren olvassák, a mûvész korálját millió ember énekli. Rég elporlad már a költõ szíve, s a komponista melódiáját dúdolgató ajka vigyorgó koponyává torzul, elpusztulnak klaviatúrán mászkáló ujjai, és megõrli a szú az orgonáját is, de énekei évszázadok múlva is zengenek…” (Kapi Béla: Isten hárfása)

A harmincéves háború dallamai és versei azzal a tanúságtétellel töltik be szívünket, hogy ha minden összeomlani látszik is, életünket bizalommal és hálával hagyhatjuk a világot, a történelmet, személyes életünket kezében tartó Úrra.

Abaffy Nóra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
A gujarati "Teréz apa"
Igen, van esélye az egyháznak a 21. században!
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Olvasópróba
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Válasszátok az Urat Sion udvarain!
Az Úr építi a(z) (egy)házát
Bensőséges ünnepségek Beleden
Ötarcú ünnep - egy üzenet
Keresztutak
Nemzetközi biblikus konferencia
Barcasági csángó testvérek között
Ökumenikus nagygyűlés
A jövő vallásos európai állampolgárai
Evangélikusok
Elment Jánosy István
Felügyelőváltás a Nyugati(Dunántúli)Egyházkerület élén
Új idők új dalai
Tartalmas évek
"Hallom, szólít a történelem"
e-világ
Hová menjünk evangélikus templomba Szatmárban?
Arany krémes
Ítéletidő
Keresztény szemmel
Kék papír, vignetta
A hét témája
Stigma
Fundamentalista az evangélikus egyházban?
Fun-da-men-ta-liz-mus
A közelmúlt krónikája
Csendesnap Tállyán


Hálaadás - karnevál idején
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Ökumenikus gospelfesztivál
Bajor-magyar testvérkapcsolataink története
Zsuzsát beválasztották
Megalakult a Túróczy-hagyaték Alapítvány
A vasárnap igéje
Effata!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Hitetlenül
Szószóró
"Nem maradok el tőled, nem hagylak el"
Cantate
"Hagyd az Úrra utadat..."
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 36 "Hagyd az Úrra utadat..."

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster