EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 36 - Bajor-magyar testvérkapcsolataink története

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Bajor-magyar testvérkapcsolataink története

St. Sebald, Nürnberg - Budavár, 1983-2006

Gyönyörû kiállítású, színes borítólapjain a nürnbergi St. Sebald evangélikus székesegyháznak és budavári templomunknak az oltárterét bemutató, több mint kétszáz oldalas, német nyelvû kötet fekszik elõttem az íróasztalomon. Magyarra fordított címe: Erõs vár a mi Istenünk! – A testvérgyülekezetek kapcsolatainak krónikája a St. Sebald és a budapesti budavári gyülekezet között.

Szerzõje egy fiatal, huszonöt éves teológiai hallgató Nürnbergbõl: Holger Manke. Holger még március elején keresett föl azért, hogy megismerhesse bajor–magyar evangélikus testvéregyházi kapcsolataink kezdeteit, és beszámolhasson róluk színes, érdekes és rengeteg képpel teli, most megjelent könyvében.

Kevesen tudják: mai sokoldalú, bajor–magyar testvéregyházi kapcsolataink kezdetei immár több mint húsz évre, az 1983-as jubileumi Luther-emlékévre nyúlnak vissza. Ez az év már a közeledés és a párbeszéd kezdete volt a Nyugat és a szocialista Kelet között itt, Európában. Reformátorunk születésének ötszázadik évfordulójára egy széles körû ökumenikus összefogással létrejött magyar delegációval kerestük föl Türingiában – akkor még a „keleti blokkban” – legelõször Wartburg sziklavárát, Luther német bibliafordításának a színhelyét. Itt rendezték meg a világméretû Luther-emlékünnepet az Egyházak Világtanácsa, a Lutheránus Világszövetség és más egyházak részvételével. Utána egy kisebb csoport – Werner Leich püspök vezetésével – a nyugatnémet Nürnberg városába ment át, benne a teljes magyar ökumenikus küldöttséggel. Itt legelõször a magyar ökumenikus delegáció képviseletében május 8-án, vasárnap reggel és délelõtt, két ünnepi emlék-istentisztelet tartására kértek föl a St. Sebald evangélikus székesegyházban. Másnap delegációnk és mintegy száztíz helyi és környékbeli bajor evangélikus lelkész tartott közös teológiai konferenciát az egyház küldetésérõl az átalakuló Európában és a világban. Elsõ konferenciánk „alapító tagjai” között meg kell említenem bajor részrõl E. Bibelriether és Noack lelkészek, L. Markert diakóniai és dr. Ingeborg Böckel gyülekezeti vezetõk, magyar részrõl pedig Fabiny Tibor professzorunk és Hecker Frigyes metodista szuperintendens nevét. Az utóbbiak mindketten elõadók voltak ezen a bajor–magyar találkozáson.

Az 1983-as kezdet után a felejthetetlen 1984-es budapesti VII. evangélikus világgyûlésen folytatódott a testvérkapcsolatok továbbépítése. Jelentõs bajor, benne nürnbergi csoport vett részt a gyûlés munkájában. A következõ évek során fõleg Johannes Hanselmann müncheni bajor püspök építette tovább a két gyülekezet kapcsolatait valóban széles körû bajor–magyar testvéregyházi kapcsolattá. A könyv elõszavában Szebik Imre püspök számol be a következõ évek fejlõdésérõl.

Ami az ifjú szerzõ könyvében engem külön is megragadott, az az volt, hogy a színes, értékes kötet további, nagyobb része a nürnbergi és budavári fiatal gyülekezeti tagok kölcsönös látogatásairól és táborozásairól szól. Számos személyes interjúban szólnak mindkét részrõl a jelen és a jövõ föladatairól a két gyülekezetben. És ez így van jól, hiszen a testvérkapcsolatok majd az õ kezükben és szívükben fejlõdnek tovább!

Befejezésül hadd idézzem ennek a remélhetõleg teljes egészében magyarul is megjelenõ kötetnek a végérõl az ifjú szerzõ magyar nyelvû sorait. „Mindenkit, aki eddig még nem volt Nürnbergben, szívélyesen meghívok, hogy látogasson el Nürnbergbe, keresse föl a Sebald-templomot, és személyesen is megismerkedjen az emberekkel gyülekezetükbõl. Gyülekezetünkért és a minket összekötõ testvérkapcsolatokért is kérjük Isten gazdag áldását! Viszontlátásra Nürnbergben!”

Dr. Nagy Gyula

Regionális hozzárendelés: Budavári Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
A gujarati "Teréz apa"
Igen, van esélye az egyháznak a 21. században!
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Olvasópróba
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Válasszátok az Urat Sion udvarain!
Az Úr építi a(z) (egy)házát
Bensőséges ünnepségek Beleden
Ötarcú ünnep - egy üzenet
Keresztutak
Nemzetközi biblikus konferencia
Barcasági csángó testvérek között
Ökumenikus nagygyűlés
A jövő vallásos európai állampolgárai
Evangélikusok
Elment Jánosy István
Felügyelőváltás a Nyugati(Dunántúli)Egyházkerület élén
Új idők új dalai
Tartalmas évek
"Hallom, szólít a történelem"
e-világ
Hová menjünk evangélikus templomba Szatmárban?
Arany krémes
Ítéletidő
Keresztény szemmel
Kék papír, vignetta
A hét témája
Stigma
Fundamentalista az evangélikus egyházban?
Fun-da-men-ta-liz-mus
A közelmúlt krónikája
Csendesnap Tállyán


Hálaadás - karnevál idején
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Ökumenikus gospelfesztivál
Bajor-magyar testvérkapcsolataink története
Zsuzsát beválasztották
Megalakult a Túróczy-hagyaték Alapítvány
A vasárnap igéje
Effata!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Hitetlenül
Szószóró
"Nem maradok el tőled, nem hagylak el"
Cantate
"Hagyd az Úrra utadat..."
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 36 Bajor-magyar testvérkapcsolataink története

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster