EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 41 - A megbékélés közös üzenete

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

A megbékélés közös üzenete

Emlékkonferencia és sírkőavatás Bachát Dániel püspök emlékezetére

A közelmúltban történt szlovákiai atrocitások arra indították egyházunk néhány fiatal lelkészét, hogy megkeressék Gáncs Péter püspököt azzal a kezdeményezéssel, hogy – a Déli Egyházkerülethez tartozó Szlovák Ajkú Evangélikus Egyházközséggel és a Szlovákiai Evangélikus Egyházzal összefogva – egy közös szlovák–magyar egyházi nyilatkozatot fogalmazzanak meg a kölcsönös megbékélés és kiengesztelődés jegyében. Mindeközben a budapesti szlovák gyülekezet már szervezte a Bachát Dániel-emlékkonferenciát, amelyen egyházunk száz éve elhunyt, szlovák származású evangélikus püspökéről, Bachát Dánielről (1840–1906) kívántak megemlékezni szeptember 29-én és 30-án. A két szándék így szerencsésen találkozott: a rendezvénysorozat második napján, Bachát püspök nemrégiben felújított síremlékének avatásán mindkét nyelven elhangzott a MEE püspöki tanácsának nyilatkozata.

A budapesti Szlovák Ajkú Evangélikus Egyházközség által szervezett konferenciát Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület lelkészi vezetője, valamint Igor Misina, a Szlovákiai Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke nyitotta meg. Adélelőtti előadások Bachát Dániel életéről, irodalmi munkásságáról és egyházi szolgálatáról igyekeztek átfogó képet nyújtani. A szlovák nyelvű előadások magyar fordításáról a szervezők gondoskodtak.

Az előadások moderátora dr. Gyivicsán Anna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szláv Filológiai Tanszékének professzora és a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének tudományos munkatársa volt. Az első előadást dr. Kovács Anna, a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének tudományos munkatársa tartotta a Bachát írásainak a tükrében megjelenő, múlt század eleji fővárosról.

A Szlovákiából érkezett vendég előadó, dr. Viera Sedláková, a martini Szlovák Nemzeti Könyvtár munkatársa Bachát Pest előtti lelkészi éveit ismertette meg a hallgatósággal. Dr. Halász Ivánnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szlovák Tanszéke adjunktusának referátuma a püspök Pesten töltött éveiről szólt, Gregor Papuček író, műfordító pedig Bachát Dániel irodalmi és műfordítói munkásságába vezette be hallgatóit.

Az egyházi blokkot dr. Iván Gézának, az ELTE Bölcsészettudományi Kara tudományos főmunkatársának előadása nyitotta meg, amely Bachát Dánielnek a szlovák egyházközség vezetőjeként végzett szolgálatát dolgozta fel. Az akkori bányai egyházkerület lelkészi vezetője egyházi szolgálatának történetét Czenthe Miklós, az Evangélikus Országos Levéltár igazgatója foglalta össze. Szpisák Attila, a budapesti Szlovák Ajkú Evangélikus Egyházközség lelkésze Bachátnak a szlovák evangélikus egyházzal fennálló kapcsolatáról tartotta előadását.

A délutáni program keretében lehetett megtekinteni a gyülekezeti archívum múlt század eleji portréiból összeállított fotótárlatot, valamint a szlovák gyülekezet volt lelkészének, Morhács Mártonnak a tollrajzaiból készült kiállítást. (A tárlatot Szabó Orsolya, az MTA tudományos munkatársa nyitotta meg.)

A szlovák ajkú gyülekezet Rákóczi úti kápolnájában szeptember 30-án ünnepi istentiszteleten emlékeztek meg a száz éve elhunyt szlovák egyházvezetőről. Igor Misina püspök Jer 1,4–10 alapján tartott igehirdetésében Jeremiás prófétáéhoz hasonlította Bachát püspök sorsát, akinek a nehéz történelmi korban hasonló feladat jutott: „…pusztíts és rombolj, építs és plántálj!” (1,10b) Végső soron ma is ugyanez a küldetésünk: újat kell teremtenünk, de ma már nem csak az anyagi háttér megteremtése a fontos – a gyülekezetnek arra kell elsősorban törekednie, hogy ne csak egyházközség, hanem összetartozó hívők közössége is legyen.

A Fiumei úti temetőben 14 órakor kezdődött az Üzenet a jövőnek című ünnepi megemlékezés, amelyen a Déli Egyházkerület, a budapesti Szlovák Ajkú Evangélikus Egyházközség, az Országos Szlovák Önkormányzat és a Fővárosi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat közösen koszorúzta meg Bachát Dániel püspök felújított sírját a temető 29/3-as parcellájában. Ebből az alkalomból olvasták föl a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának a szlovák–magyar megbékélés és kiengesztelődés kérdéséről szóló nyilatkozatát. A síremlékavatás liturgiai szolgálatát Szpisák Attila és Kutyej Pál lelkészek végezték.

Gáncs Péter köszöntőjében kiemelte, hogy Bachát Dániel életével és szolgálatával hidat képezett a magyar és a szlovák kultúra, valamint a két egyház között, s ez a történelmi örökség hiteles útmutatóul szolgál a mai korban is.

Dr. Kovács Anna köszöntő szavai után Riba Etelka, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke fejezte ki háláját a szlovák ajkú gyülekezetnek a programsorozat megszervezéséért. A köszöntéseket Hollósy Tibornénak, a Fővárosi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnökének és a gyülekezet presbiterének a gondolatai zárták. Az alkalmon fellépett az Ozvena nevű budapesti szlovák kórus.

Petri Gábor

Regionális hozzárendelés: Szlovákajkú Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Légy állhatatos, de legalábbis maradj talpon!
Az egyház igazi kincse az evangélium
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A megbékélés közös üzenete
Északi „episzkoposz”
Isten igéjének szolgájaként élni
Közgyűlés I.
Közgyűlés II.
Higgyünk-e a szavaknak?
Kőszegi komplexum
83×2 elnökségi tag
Tamás-mise
„Gyakran álmodom Bényéről…”
Egyházmegyei papi piknik
Keresztutak
Szoboravatás a gyógyulásért
Életre szóló mandátumunk
Evangélikusok
Hazugság mint „túlélési szükséglet”?
Tyúkanyó a Bethesdában
e-világ
Hálószövés: Tampere–Budapest
A hét témája
VI. EGOT – diákfesztivál Nyíregyházán
Felügyelőiktatás az EGOT-on
Vetélkedők után…
Nem menza
evél&levél
Levél Donáth Lászlónak
Válaszlevél Donáth Lászlótól
Közlemények, nyilatkozatok
A Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának nyilatkozata a magyar–szlovák megbékélésről
A közelmúlt krónikája
Parókiából – erdei iskola
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A szomszéd (Luther-) rózsája
Marosvásárhelyi festőművész kiállítása a Vármegye Galériában
A Fasort látni kell!
Sütő András
PRÚSZ-díjas író darabja a Stúdió K színpadán
Déli harangszó Győrságról
Tejfölös csoda
A vasárnap igéje
A pogányok világossága
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
„Adj jó tanítómestereket nékünk…”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 41 A megbékélés közös üzenete

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster