EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 41 - Levél Donáth Lászlónak

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

Levél Donáth Lászlónak

Kedves Laci!

Megdöbbenéssel olvastam a Gyurcsány-leleplezés nyomán kialakult helyzet elemzése tárgyában az Evangélikus Élet 39., szeptember 24-i számában közzétett álláspontodat. Engedd meg, hogy a testvéri és baráti szeretet és tisztelet hangján, ám a legnagyobb határozottsággal reagáljak szavaidra!

Hogy Gyurcsány Ferenc hazudott, az nem kétséges. Ő maga vallotta be neked és képviselőtársaidnak. Nekünk nem mondta el, de valaki leleplezte, így mi is tudunk róla. Hozzáteszem: nekem Gyurcsány nem hazudott, mert nem is vártam mást tőle, mint ami kiderült. Annak az MSZMP-nek volt a tagja, amely párt nem is tudott egyebet, mint hazudni. Nem engem csapott be, hanem téged! Nem azokat, akiknek eszük ágában sem volt rá és pártotokra szavazni, hanem azokat, akik hittek neki, és hatalomra juttatták! Így amikor szót emelünk ellene az ország sok-sok településén, napról napra, akkor éppenséggel értetek, megtévesztett, becsapott szocialista szavazókért is küzdünk egy hazug kormány és egy hazug kormányfő ellen.

Azt írod, hogy te azon a napon nem szóltál bele a „rendkívül éles hangú szóváltásba”. Miért? Szocialista képviselő vagy, de mielőtt az lettél, már jó ideje lelkész voltál, és az is maradsz halálod napjáig! Neked kötelességed megszólalni, amikor valaki cinikusan eldicsekszik vele, hogy megvezetett egy egész országot, hogy ő csak eszköznek tekintette a rá szavazó milliókat, hogy neki csak a hatalomban maradás a fontos, hogy ő csak böszmének és k…nak tekinti a hazát, amelyben az ősei éltek! A képviselő talán hallgathat ilyen szavak hallatán, de az evangélikus lelkésznek a legelső pillanatban képviselőtársai és az egész magyar nemzet nevében ki kellett volna kérnie mindazt, amit Gyurcsány akkor és ott a fejetekhez vágott!

Oligarchák koppánykodásáról írsz. Kik is azok az oligarchák? Történelmi tanulmányaim alapján valahol Károly Róbert és az utána következő királyok idejében helyezném el őket. Nagyurak voltak, akik a hazát a saját játékszerüknek és üzletüknek tartották, akik csak a saját hasznukat keresték, nem törődve a nemzet állapotával. Tehát: kik is azok az oligarchák? Akik mindenáron hatalmon akarnak maradni, hogy egy megtévesztett nemzetből mindent kisajtoljanak, és az utolsó fillért is bekasszírozzák. Nem tudom, kiket nevezel te oligarcháknak. Én Gyurcsány Ferencet tartom annak, aki a saját bankszámláját növeli, miközben eltékozolta – igaz, ő az „elk…tuk” irodalmi kifejezést használta erre – az ország vagyonát! Nem akarom elhinni, hogy te ezt helyesled, hogy egy evangélikus lelkész ebben cinkostárs lehet!

Igen, a politikusnak mindene a siker. De Krisztus Urunk nem sikerről, hanem keresztről beszél! Luther elítéli a „dicsőség teológusait”, ő a „kereszt teológusa” akar lenni. Bízom benne, hogy velem együtt te is.

Felhozod Káldy Zoltán példáját. Káldy Ordass Lajos székébe ült bele, és minden igehirdetői kvalitásának elismerése mellett is vallom: méltatlanul. Ebben igazad van. De ha azt a bizonyos miniszterelnöki bársonyszéket nézem, kénytelen vagyok felháborodni. Abban a székben Batthyány Lajos, Tisza Kálmán, Tisza István, Bethlen István, Antall József ült valaha! Emberek, akik tisztelték a népüket, és szerették a hazájukat. Akiket éppen ezért még politikai ellenfeleik is tiszteltek! Most egy nyegle, a saját hazugságaival hencegő, majd azt az amerikai sajtóban letagadó ember ül abban a bizonyos bársonyszékben, aki a népet csak szavazatok összességének tekinti, a hazát pedig lek…za. Hogy mennyire tisztelik őt, az kiderül abból is, hogy mindenki csak egyszerűen „Fletó”-nak hívja. Merték volna ezt tenni egy Andrássy Gyulával vagy egy Teleki Pállal? A miniszterelnöki hivatalt továbbra is tisztelem, de egy ilyen közönséges „Fletó”-t nem tudok tisztelni!

Kedves Laci, engedd meg, hogy téged is megvédjelek, bár talán nem szorulsz rá! Saját csillaghegyi gyülekezeted általam ismert tagjai alapvetően tisztelettel beszélnek lelkipásztori szolgálatodról. Azt mondják, hogy jó pásztorként utánamész elveszett báránykáidnak. Néhány évvel ezelőtti csornai látogatásod alkalmával magam is szinte meghatottan tapasztaltam, hogy felkerested a gyülekezetedből az egyik környékbeli falu idősek otthonába költözött egykori hívedet. A népet, amelyet Urunk rád bízott, te nem szoktad lek…zni… Nem vállalhatsz közösséget azzal az emberrel, aki ezt mégis megteszi!

Végezetül: Krisztus Urunk engem is és téged is sónak és kovásznak küldött ebbe a világba. Én felháborodtam „Fletó” szavain. Nem vagyok ugyanis sem böszme, sem k…! Pártonkívüli vagyok, az is leszek életem végéig. Ha Orbán Viktor tette volna azt, amit „Fletó” tett, és ti, szocialisták – minden bizonnyal nagyobb médiatámogatás mellett – tüntetnétek a hazugság ellen országszerte, hidd el, én is veletek együtt tüntetnék. Só és kovász vagyunk, lelkészi eskünkben ezt a hálátlan szerepet vállaltuk. Meg kell újulnia az országnak, és meg kell újulnia egyik nagy pártjának, az MSZP-nek? Te, aki ott vagy, ne engedd, hogy „Fletó” legyen a kovásza ennek a megújulásnak! Légy inkább te, a Krisztus Urunknak elkötelezett lelkész és a hazának elkötelezett országgyűlési képviselő az a kovász, amely elindítja a megújulást pártodban, hogy ne kelljen úgy rettegnie egy egész nemzetnek, mint a – többek között Gyurcsány Ferenc pécsi egyetemi KISZ-titkár által is alakított – kommunizmus sötét éveiben!

Szívből kívánom, hogy te ne a Gyurcsányok és Káldyk útján járj, hanem tiszta lelkiismerettel tudd szolgálni egyházunkat és hazánkat!

Szeretettel és tisztelettel:

Tubán József lelkész (Csorna)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Légy állhatatos, de legalábbis maradj talpon!
Az egyház igazi kincse az evangélium
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A megbékélés közös üzenete
Északi „episzkoposz”
Isten igéjének szolgájaként élni
Közgyűlés I.
Közgyűlés II.
Higgyünk-e a szavaknak?
Kőszegi komplexum
83×2 elnökségi tag
Tamás-mise
„Gyakran álmodom Bényéről…”
Egyházmegyei papi piknik
Keresztutak
Szoboravatás a gyógyulásért
Életre szóló mandátumunk
Evangélikusok
Hazugság mint „túlélési szükséglet”?
Tyúkanyó a Bethesdában
e-világ
Hálószövés: Tampere–Budapest
A hét témája
VI. EGOT – diákfesztivál Nyíregyházán
Felügyelőiktatás az EGOT-on
Vetélkedők után…
Nem menza
evél&levél
Levél Donáth Lászlónak
Válaszlevél Donáth Lászlótól
Közlemények, nyilatkozatok
A Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának nyilatkozata a magyar–szlovák megbékélésről
A közelmúlt krónikája
Parókiából – erdei iskola
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A szomszéd (Luther-) rózsája
Marosvásárhelyi festőművész kiállítása a Vármegye Galériában
A Fasort látni kell!
Sütő András
PRÚSZ-díjas író darabja a Stúdió K színpadán
Déli harangszó Győrságról
Tejfölös csoda
A vasárnap igéje
A pogányok világossága
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
„Adj jó tanítómestereket nékünk…”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 41 Levél Donáth Lászlónak

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster