EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 41 - VI. EGOT – diákfesztivál Nyíregyházán

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

VI. EGOT – diákfesztivál Nyíregyházán

Diákfesztivállal folytatódott a jubileumi emlékév eseménysora Nyíregyházán: a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium fennállásának 200. évfordulója alkalmából testvér- és partnerintézményeinek ifjúságát hívta találkozóra. A sorban ez volt a hatodik EGOT (evangélikus gimnáziumok országos találkozója), a rendezvényeken azonban részt vettek az évfordulót ünneplő nyíregyházi intézmény külföldi partnerintézményei is, illetve – a falfestőpályázat révén – sikerült bevonni a város többi középiskoláját is. Egyházunk aszódi, békéscsabai, bonyhádi, két budapesti, győri, kőszegi, miskolci, orosházi és két soproni középiskolájának ifjúsága mellett Hollandiából, Németországból, Olaszországból, valamint a romániai Székelykeresztúrról érkeztek vendégek a háromnapos diákfesztiválra. A vendéglátó gimnázium félezer saját tanulóján kívül így most még további kétszázötven fiatal nyüzsgött csütörtöktől szombatig az ősi falak között, akik éjszakánként a közeli Luther-kollégiumban hajthatták álomra fejüket.

A gimnázium patinás épületében és a sátrakkal, színpaddal vonzóvá tett udvaron már csütörtök délben megkezdődött a kavalkád, majd délután az ünnepi hangulat kerekedett felül, és az elcsendesedés ideje következett a Nagytemplomban. Itt előbb Márföldi Istvánt iktatták be a Hajdú-Szabolcsi Egyházmegye felügyelői tisztébe, majd dr. Fabiny Tamás püspök igehirdetése következett, aki az Eötvös-kollégium hajdani jelmondatát elemezve a „szabadon szolgáló szellem” mibenlétét tette érthetővé fiatal hallgatósága számára. „A szabadság természetes vágya az embernek, s mi nem rabszolgák vagyunk, hanem fiak, a fiak pedig szabadok – de nem csak politikai értelemben” – mondotta a püspök, utalva az 1956-os forradalom közelgő évfordulójára, illetőleg a reformáció ünnepére is. A reformátorokról szólva hangsúlyozta: ők nem magukkal, hanem Isten igéjének érvényesítésével és a közösséggel akartak törődni. Bozorády Zoltán esperes imájában ezt követően megemlékezett azokról is, akik szabadságban szolgálták a szeretetet.

A müncheni vendégek rézfúvósegyüttesének közreműködése után a fennállásának kétszázadik évfordulóját ünneplő Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium történelmét elevenítette fel az a zenés emlékjáték, melyet először a tanévnyitóra időzített Kossuth-diák-világtalálkozón mutattak be. Sikere a fiatalok körében is éppolyan átütő volt, mint az öregdiákok esetében. Az előadás után az intézmény igazgatója, Tar Jánosné mondott ünnepi beszédet. Az újra egyházi intézményként most 15. tanévét jegyző iskola gazdag múltját felelevenítve a dicsőséges korszakok mellett a mélypontokról is szólt. Az első 1854-ben kezdődött, a Bach-korszak után algimnáziumként éledt újra az iskola. Megtorpanást jelentett természetesen a II. világháború is, majd a hatvanas évek, amikor ipari szakközépiskola volt a Kossuth – bár ehhez rögtön kívánkozik a kiegészítés: az akkori tanárok és diákok is fontosnak tartották a kossuthi örökség vállalását.

A nemzetközi hírű nyíregyházi tubaművész, Szentpáli Roland és a Solti György rézfúvósegyüttes műsora után a város polgármestere, Csabai Lászlóné köszöntötte a diákfesztivál résztvevőit, ezúttal is kinyilvánítva, hogy Nyíregyháza számára mennyire fontos első és legnagyobb múltú középiskolája, kultúrateremtő és -közvetítő intézménye.

A fesztivál a gimnázium dísztermében folytatódott – pantomimjátékkal. Minden részt vevő iskola előzetesen megkapta azt az igét, melyet a versenyzőknek némajátékkal kellett megjeleníteniük a színpadon ezen az estén: „Senki pedig, ha gyertyát gyújt, nem teszi rejtekbe, sem a véka alá, hanem a gyertyatartóba, hogy a kik bemennek, lássák a világosságot.” (Lk 11,33; Károli-fordítás) A kreativitásról, tehetségről és sok ötletről tanúskodó, három-öt perces bemutatók lehetetlen helyzet elé állították azokat, akik rangsort állíthattak volna fel közöttük – az általános magas színvonalra való tekintettel e kategóriában nem hirdettek győzteseket.

A jubileumi diákfesztivál pénteken az EGOT „hagyományos versenyszámával”, a hittanvetélkedővel folytatódott. A rendezők egyébként szabadon bántak az evangélikus gimnáziumok találkozóinak megszokott elemeivel: ezúttal elmaradtak a máskor szokásos tantárgyi versenyek, több teret biztosítva a könnyed szórakozásnak, barátkozásnak – lásd udvari Barátságsátrak! –, de a versenyzők bibliaismeretét, illetve ezúttal még inkább a 16–18. századi egyháztörténetben való jártasságát feltérképező megmérettetés most sem maradhatott el.

Míg a földszinti teremben a csapatok a tesztekkel és az egymásra épülő feladatsorokkal küzdöttek, az emelet másik sarkában a legbátrabbak olyan történeti vetélkedőn vehettek részt, melynek tartalmát az iskola műemlék könyvtárának legértékesebb darabjaiból válogatott kiállítás adta. A Láss, ne csak nézz! mottóhoz híven minden kérdésre kiolvasható volt a válasz a falakon vagy a tárlókban elhelyezett több száz éves könyvek lapjairól; a rendezők célja nyilvánvalóan az volt, hogy a vendégek mélyüljenek el egy kicsit a részletekben, és minél többet megtudjanak a vendéglátó iskoláról.

Mindeközben káprázatos produkciók váltották egymást a nagyterem színpadán. A „Ki mit tud?”-ra versmondás, népdal, néptánc, hangszerszóló, színpadi jelenet, mesemondás kategóriában neveztek több mint hatvanan. Hol nevetés csattant, hol meg a műélvezet, a figyelem csendje volt szinte tapintható. Csak unatkozni nem lehetett a nézőtéren.

A program a továbbiakban is igazán változatosan alakult, hiszen remek koncerttel ajándékozta meg a fesztivál résztvevőit a Banchieri énekegyüttes, valamint a Talamba. Akik nem zarándokoltak el a sok idegenforgalmi látványossággal büszkélkedő Sóstóra, azok például meghallgathatták Jókai Anna gondolatgazdag előadását.

A nap az udvaron végződött: a bográcsversenyben elkészült ételek adták a vacsorát, a megasztáros Palcsó Tamás és a Crystal együttes koncertje garantálta a kirobbanó jókedvet és nyújtott felhőtlen szórakozást.

Szombaton a Nagytemplomban valóságos díjesővel jutalmazta a vendéglátó iskola a VI. EGOT résztvevőit, így mondva köszönetet aktivitásukért, odaadó részvételükért, és persze díjazva tehetségüket, felkészültségüket.

A részletektől hely hiányában eltekintünk, a hittanvetélkedő végeredményét azonban megosztjuk olvasóinkkal. Az első helyezett a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ négyfős csapata lett, a második helyen a miskolci Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola tanulói végeztek, míg a harmadik helyért járó díjat az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma és Kollégiumának diákjai vihették haza.

A nyíregyházi jubileumi tanév március 14-én vélhetően ismét reflektorfénybe kerül a Kossuth-iskolák országos találkozója alkalmával.

Veszprémi Erzsébet

Regionális hozzárendelés: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Légy állhatatos, de legalábbis maradj talpon!
Az egyház igazi kincse az evangélium
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A megbékélés közös üzenete
Északi „episzkoposz”
Isten igéjének szolgájaként élni
Közgyűlés I.
Közgyűlés II.
Higgyünk-e a szavaknak?
Kőszegi komplexum
83×2 elnökségi tag
Tamás-mise
„Gyakran álmodom Bényéről…”
Egyházmegyei papi piknik
Keresztutak
Szoboravatás a gyógyulásért
Életre szóló mandátumunk
Evangélikusok
Hazugság mint „túlélési szükséglet”?
Tyúkanyó a Bethesdában
e-világ
Hálószövés: Tampere–Budapest
A hét témája
VI. EGOT – diákfesztivál Nyíregyházán
Felügyelőiktatás az EGOT-on
Vetélkedők után…
Nem menza
evél&levél
Levél Donáth Lászlónak
Válaszlevél Donáth Lászlótól
Közlemények, nyilatkozatok
A Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának nyilatkozata a magyar–szlovák megbékélésről
A közelmúlt krónikája
Parókiából – erdei iskola
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A szomszéd (Luther-) rózsája
Marosvásárhelyi festőművész kiállítása a Vármegye Galériában
A Fasort látni kell!
Sütő András
PRÚSZ-díjas író darabja a Stúdió K színpadán
Déli harangszó Győrságról
Tejfölös csoda
A vasárnap igéje
A pogányok világossága
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
„Adj jó tanítómestereket nékünk…”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 41 VI. EGOT – diákfesztivál Nyíregyházán

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster