EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 41 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Irgalma megmarad nemzedékről nemzedékre az őt félőkön. Lk 1,50 (Zsolt 37,28; Mt 15,21–28; Róm 10,9–17/18/; Zsolt 119,169–176) Nem bölcs dolog utódainkat beleültetni a készbe: bebútorozott házba, előre elkészített pozícióba. Hiszen csak azt tudjuk igazán értékelni, amiért megdolgoztunk. Isten a fenti ígérettel nem követi el éppen azt a hibát, amitől a szülőket óvják? Nem ülteti bele az őt félők utódainak sorát a „készbe”, amelyet ők így nem tudnak igazán értékelni? Nem, hiszen Isten nem házat kínál, hanem alapot készít. Isten irgalma csupán „értékes telek”, stabil alap egy élet felépítéséhez. Az alapra építkezni szokás, ez pedig már kemény munka, de ha jó az alap, akkor egyben öröm is. Hogy ki mit épít rá, arról már egy másik igehely szól…

Hétfő

Mivel tehát megigazultunk hit által, békességünk van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által. Róm 5,1 (Ézs 66,22; Mk 5,24–34; Eszt 1,1–22) A kisiklott szerelvényt ismét pályára helyezik, a kificamodott bokát egy rántással helyreteszik, „megigazítják”. A kisiklott, kificamodott életekkel Isten épp így bánik: megigazítja őket. Igaznak nyilvánítja és egyben célirányossá, működőképessé teszi őket. A megigazított ember pedig ebben az állapotában új felismerésre jut: Isten nem szeszélyes uraság, hanem személyes Atya, akivel békességben maradni nemcsak tanácsos, hanem boldogító érzés is.

Kedd

Jézus így válaszolt: Én azért születtem, és azért jöttem a világba, hogy bizonyságot tegyek az igazságról. Jn 18,37 (Ézs 9,5; Jak 1,16/7–11/12–13; Eszt 2,1–18) Minél veszélyesebb utat választ valaki egy üzenet kézbesítéséhez, annál valószínűbb, hogy a hír igaz és fontos. Ha Isten csupán leszólt volna a mennyből dörgedelmesen, könnyen összevethetnénk e jelenséget egyéb hallucinációkkal. Isten ehelyett rendkívül veszélyes és számára méltatlan utat választott: belealázkodott egy emberi testbe, és „a földi élet ajtaján” jött közénk. Elmenetele még megrázóbb és fájdalmasabb volt. Ki merné ezek ismeretében megkérdőjelezni az igazságot, amelynek megismertetéséért Jézus ezt az utat vállalta?

Szerda

Tudom, Uram, hogy az ember nem ura élete útjának, és a rajta járó nem maga irányítja lépteit! Jer 10,23 (Mk 14,36; Lk 7,1–10; Eszt 2,19–3,6) Sokszor csak szélsőségesen tudunk gondolkodni: egyesek mindenben dönthetnek, és kézben tarthatják a dolgaikat. Mások meg bábéletet élnek: minden mozdulathoz vezetésre, felsőbb utasításra várnak. Valójában leírhatatlan titok Istennek és a rá figyelő embernek az együtt munkálkodása. Ha megéljük, érezni fogjuk: egyik szélsőség sem igaz. Nem irányíthatom az életem útját, de nem vagyok kiszolgáltatva a sodrásnak sem. Nem vagyok mindenható, de nem vagyok érzéketlen báb sem. Ember vagyok, akit Isten a partnerének, a munkatársának tart egy jó illatú, vonzó élet kialakításában.

Csütörtök

Származhat-e valami jó Názáretből? – kérdezte tőle Nátánaél. Fülöp így válaszolt: Jöjj, és lásd meg! Jn 1,46 (Hós 14,10b; ApCsel 5,34–42; Eszt 3,7–15) Előítéletek! Mennyi baj van velük! Elég egyetlen rosszul sikerült találkozás valakivel, hogy örökre elkerüljük az illetőt. Elég egy jó emlékű párbeszéd másvalakivel, hogy rajongjunk érte. Mindnyájan Nátánaélek vagyunk, még ha nem is élnénk szívesen ilyen néven. Jézus nevelő humora pedig abban áll, hogy éppen onnan kapunk örömöt, ajándékot, ahonnan a legkevésbé várnánk: Názáretből, azaz régen leírt, antipatikusnak, kerülendőnek bélyegzett emberek csoportjától.

Péntek

Jézus Krisztus mondja: Az Isten országa közöttetek van! Lk 17,21 (Zsolt 145,13; Jn 19,28–30; Eszt 4,1–17) Ha a mennyei létforma után kíváncsiskodunk, akkor nem elégít ki minket ez az ige. Az Isten országát körülíró hasonlatok inkább kedvünket szegik, mint hogy lelkesítenének. Jézus el is tereli a szót a fantáziálásról, és az ország szó másik jelentését hangsúlyozza: uralom. Eszerint az ige így értendő: Isten uralma már közöttetek van. Ő készen áll uralkodni mindenki életében. Nem erőlteti rá magát senkire, de ha hívják: felállítja trónját, érvényt szerez akaratának, s nagyon szerethető, sőt imádandó uralkodóra találunk benne. Ha az ő uralmát, fennhatóságát megszeretjük, akkor egyre többre vágyunk belőle. Most és itt embertől emberig terjed, akkor majd általános és megronthatatlan lesz.

Szombat

Távolítsátok el az idegen isteneket, amelyek közöttetek vannak, és adjátok oda szíveteket az Úrnak! Józs 24,23 (1Tim 2,5; Mt 14,22–33; Eszt 5,1–14) Persze, lehet fordítva is: odaadom a szívemet az Úrnak a pillanat hevében, és komolyan is gondolom, de a „nem tudok nélküle élni” címkével ellátott tárgyaim, időtöltéseim, kapcsolataim nem válnak vizsgálat tárgyává. Megtűröm és megmagyarázom őket. Megpróbálok két úrnak szolgálni. Milyen jövő elé nézek? Zaklatottság, a csendtől való irtózás, folytonos pörgés, altatók, nyugtatók, bogarasság, időskori elviselhetetlenség – és így tovább. Ha viszont megszületett a döntés az élő és igazi Isten mellett, akkor hangolódjunk össze vele. Engedjük, hogy kedvünket szegje, kiábrándítson mindabból, ami nem használ. A szív átadásának csak így van értelme.

Bálint Józsefné


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Légy állhatatos, de legalábbis maradj talpon!
Az egyház igazi kincse az evangélium
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A megbékélés közös üzenete
Északi „episzkoposz”
Isten igéjének szolgájaként élni
Közgyűlés I.
Közgyűlés II.
Higgyünk-e a szavaknak?
Kőszegi komplexum
83×2 elnökségi tag
Tamás-mise
„Gyakran álmodom Bényéről…”
Egyházmegyei papi piknik
Keresztutak
Szoboravatás a gyógyulásért
Életre szóló mandátumunk
Evangélikusok
Hazugság mint „túlélési szükséglet”?
Tyúkanyó a Bethesdában
e-világ
Hálószövés: Tampere–Budapest
A hét témája
VI. EGOT – diákfesztivál Nyíregyházán
Felügyelőiktatás az EGOT-on
Vetélkedők után…
Nem menza
evél&levél
Levél Donáth Lászlónak
Válaszlevél Donáth Lászlótól
Közlemények, nyilatkozatok
A Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának nyilatkozata a magyar–szlovák megbékélésről
A közelmúlt krónikája
Parókiából – erdei iskola
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A szomszéd (Luther-) rózsája
Marosvásárhelyi festőművész kiállítása a Vármegye Galériában
A Fasort látni kell!
Sütő András
PRÚSZ-díjas író darabja a Stúdió K színpadán
Déli harangszó Győrságról
Tejfölös csoda
A vasárnap igéje
A pogányok világossága
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
„Adj jó tanítómestereket nékünk…”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 41 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster