EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 42 - Már megint kisebbségi véleményen lennék?

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

Már megint kisebbségi véleményen lennék?

Először nem értettem, mit is kérdez a barátom, amikor a minap így fordult hozzám: szerinted hogyan viszonyul szeptember 11-e szeptember 17-éhez? Értetlenkedésem látva elmagyarázta, hogy 17-én tették közzé a „beszédet”. Sajnos az eltelt két hét megmutatta, hogy a blőd kérdés nem volt teljesen alaptalan. Másról sem hallani az utcán, a sajtóban, az egyházban: súlyos erkölcsi válságban az ország.

Amikor a szeptember 24-ei Evangélikus Életben elolvastam az első egyházi reakciókat – a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnökségének nyilatkozatát, egy idézetet a köztársasági elnök beszédéből, az evangélikus lelkész országgyűlési képviselő véleményét és az Északi Egyházkerület püspökének a Szabadság téri események friss hatása alatt íródott cikkét –, még abban reménykedtem, hogy egyházunk fundamentumát mégsem rázza meg ez a „felismerés”.

Aztán kiderült, hogy tévedtem. A Budai Egyházmegye közgyűlésén az előre eltervezett napirendi pontok tárgyalását követően az ülés vezetője arra kérte a jelenlévőket, hogy vitassák meg az országban kialakult erkölcsi válsághelyzetet, és testületi állásfoglalásban fejezzék ki aggodalmukat miatta. De hiába győzködtem a jelenlévőket. Pedig nem is voltam egyedül a véleményemmel. A javaslat hallatán néhányan csendben elmentek, volt lelkész, aki távozása előtt kifejezetten kérte, hogy az ügyben az ő nevét ne használják fel. A közgyűlés jegyzője is ahhoz ragaszkodott volna, hogy előbb zárják be a testületi ülést, s aztán ki-ki arról beszél, amiről akar. Nem. A döntő többség állást akart foglalni. Erkölcsi kötelességének érezte ezt. Ekkor én is eljöttem.

Ha a közgyűlés tagjait nem is igazán érdekelte, hogy én mit gondolok a történtekről, talán az olvasókat elgondolkodtatja.

Egy ország nem lehet erkölcsi válságban. Az egyes ember, az emberek csoportjai, közösségei azonban gyakran kerülnek morális válságba, de tévútra visz, ha ezt az országra vetítjük.

Ma Magyarországon súlyos politikai és gazdasági válság van. Ezt a tényt a politikai élet szereplői és a választópolgárok egyaránt érzik, de az okokat különbözően látják.

Sokan úgy vélik, az a politikai válság oka, hogy a miniszterelnök szándékosan hazudott, sőt ezt beismerte, ráadásul nyomdafestéket nem tűrő stílusban. Ezért a miniszterelnöknek le kell mondania.

Én másban látom a politikai válság okát. Szerintem a legnagyobb jobboldali párt politikusai nem akarják elfogadni azt a tényt, hogy kétszer is vereséget szenvedtek a demokratikus parlamenti választásokon, és ennek ellenére hatalomra akarnak kerülni, ezért szervezik közel öt éve felülről a spontán utcai „együttmozdulásokat”. Sokan vannak azok is, akik velem értenek egyet.

Mások szerint a kormánynak azért kell lemondania, mert a gazdasági megszorító intézkedések nyomorba döntik az embereket. Ezek az intézkedések – szerintük – elkerülhetőek lennének. A kormány haszontalanul sanyargatja a népet, és nem ért ahhoz, amit csinál.

Én úgy látom, hogy a kormány kényszerhelyzetben van, nincs választási lehetősége. A gazdaság törvényszerűségei és az európai uniós együttműködés egyaránt megköveteli a megszorító intézkedéseket. Ezeket megkerülni nem lehet. Ilyen helyzetben adócsökkentést csak ködevők, politikai kalandorok javasolnak.

A politikai és gazdasági válság közepette persze számtalan morális kérdést is felvethetünk. Az egyik a hazugság kérdése. Így azonban megkerülhetetlen annak vizsgálata, hogy ki, mikor és mennyit hazudott. Ezt ítélje meg mindenki maga. De senki se mérjen kettős mércével: nemcsak azt kell megróni, aki bevallotta hamisságát, hanem azt is, aki képtelen volt erre.

Egyházunk felnőtt és felelős tagjaként igényt tartok arra, hogy politikai és gazdasági kérdésekben alkotott véleményemet tiszteletben tartsák. Hiszen politikai és gazdasági kérdésekben sem egyházvezetők, sem egyházi testületek nyilatkozatai, állásfoglalásai nem jelenthetnek kötelező útmutatást az egyház tagjai számára. Akkor sem, ha morális köntösbe bújtatják azokat. El kell fogadnunk, hogy a politikai és a gazdasági problémákat különbözően látjuk. De erre csak akkor válunk képessé, ha nem helyezzük magunkat erkölcsileg a másik ember fölé. És ha megértjük azt is, hogy morális kérdésekben nem lehet többségi határozattal dönteni.

(Tisztelt Breuer Katalin! Hogy kisebbségi véleményét tiszteletben tartjuk, arra, úgy vélem, elégséges bizonyíték, hogy írását teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöltük. Miközben igazolva látjuk, hogy egyházunkban – politikai és gazdasági kérdésekben – békésen megfér egymás mellett többféle nézet, sajnáljuk, hogy Budavárban Ön a többség álláspontjára nem volt kíváncsi. [A szerk.])

Breuer Katalin (Csillaghegy–Békásmegyer)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mindenki élni akar
Egyedül kegyelemből, Krisztus keresztjéért, bűnbánó hittel
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Egy zászlóbontás filozófiája
Országos evangélizáció a Deák téren
Hálaadás Kossuth gyülekezetében
Újabb lépés az evangélikus egyházi ingatlanrendezés ügyében
Malomsoki megújulás
Átadták az idei Gyurátz Ferenc-díjakat
A múlt örökségétől a távlatokig
„Mi van, öcsém? Megbolondultál?”
Keresztutak
Vallási helyzetkép
Konzultáció a missziói gyülekezetről
A gyermekekért az egyházban
Ha majd megkérdezi a fiad…
Hálaadás az elmúlhatatlan életért
Megújuló évtizedes kapcsolat
Evangélikusok
„De mostantól semmi sem ugyanaz”
Poprádi Ádám emlékezete
e-világ
„Nálatok laknak-e állatok?”
Megnyugvás a Bethesdában
Keresztény szemmel
Nyílt levél Tallián Hedvignek
evél&levél
Már megint kisebbségi véleményen lennék?
A közelmúlt krónikája
Bárányok a farkasok között
Adalék az angliai evangélikusság történetéhez
Vándorprédikátor – világméretekben
Civitas fidelissima
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Protestáns kulturális est
Egyedül a hit a megoldás
Jubál 2006
Asztali beszélgetések – három asztalnál
Egy film Trianonról és a nemzet szétszakításáról
Mackó sajtos pogácsa
A vasárnap igéje
Játékszabályok
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Hajbaj vagy frizurafilozófia
Szószóró
Rendszerben vagy?
Cantate
„Teremtőmnek, Megváltómnak éneklek” – régi magyar istenes énekek I.
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 42 Már megint kisebbségi véleményen lennék?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster