EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 42 - „Mi van, öcsém? Megbolondultál?”

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

„Mi van, öcsém? Megbolondultál?”

Mit vittek haza lelki útravalóként a résztvevők az idei országos evangélizációról? Erről ki-ki elmélkedhet magában, és be is számolhat családjának, gyülekezetének. Munkatársunk néhány töltekezni érkezett testvért és bizonyságtévő volt rabot szólaltatott meg.

A résztvevők

Kis Szabolcs Máté (Fót): Engem az foglalkoztat, hogy a magam életében mi a küldetésem, feladatom. Aggodalommal tekintek sok, a környezetemben lévő fiatalra, akik rossz irányba sodródnak, és szükségük lenne iránymutatásra. Egyedül persze kevés vagyok ahhoz, hogy mindenkinek a gondját felgöngyölítsem, Isten üzenetét azonban hirdetni kell – személytől személyig. Ezenkívül az imádság fontosságát emelném ki, amit egyesek talán elcsépeltnek tartanak, pedig nagyon is fontos! Minden élethelyzetben szükségünk van rá: az elcsípett percekre és a hosszabb elcsendesedésekre egyaránt. Arra, hogy – akár a metrón a nagy tömegben is – egyedül legyünk Istennel.

Ottmár Gyuláné (Lucfalva): Először vagyok itt. Tulajdonképpen nem készültem jönni, de csütörtök este telefonált a tisztelendő asszony, hogy van még szabad hely a buszban; nem tudtam nemet mondani erre a hívásra. És most már örülök is, hogy itt lehetek, mert nagyon elgondolkodtatott mindaz, amit a prédikációkban és a beszélgetés során hallottam; leginkább az, hogy bizonyságot kell tennünk. Az év igéje, amiről az evangélizációban szó volt, engem különben is sokat foglalkoztat, és ha nem tudok éjjel aludni, gyakran elmondom magamnak.

Fehérvári Katalin (Baja): Ma újra megerősítést kaptam arról, hogy Isten nem hagy el, hű marad, s még a bukásokat is a mi javunkra engedi megtörténni. Én még keresem a helyem, de tudom, hogy értésemre fogja adni az Úr, ha megtaláltam. Megértettem ugyanakkor azt, hogy bár megtért emberek vagyunk, mégis vannak fekete foltok az életünkben, amelyek elválasztanak bennünket Istentől. Ezért kell, hogy legyen bűnlátásunk!

Gyurkócza Aranka (Arad, Románia): Az Aradi Maximálisan Szigorított Börtönben vagyok bejáró börtönlelkész. Hetente négyszer megyek be, két férfi és egy női csoportom van. Immáron nyolcadik esztendeje szolgálok a fogvatartottak között, és meggyőződésem, hogy óriási szükség van köztük az evangélium hirdetésére. A bűnbánó lelkeknek kell egy hiteles fórum, aki megbocsát. Mert az emberek nem bocsátanak meg – ezt ők nagyon jól tudják.

Amikor olvastam a Híd magazinban a mai evangélizáció témáit, éreztem: el kell jönnöm. Mikor közöltem a „fiaimmal”, hová indulok, az egyik azt mondta: „Ahogy az Úristen megsegíti, menjen el erre a találkozóra, de ne csak azért, hogy feltöltődjék, hanem tessék elhozni nekünk onnan mindazt, ami a mi lelkünk számára is erősítést jelent.”

Mi az, amit elviszek? Mindenekelőtt azt, hogy velünk az Úr mindenütt, amint arról magam is meggyőződtem; és hogy az imádságnak mekkora ereje van – annál is inkább, hogy mi mostanában éppen az imádkozásról beszélgetünk. Amennyire átjárta a szívemet az itteni volt fogvatartottak bizonyságtétele, ugyanúgy hiszem, hogy át tudom adni az aradi börtön elítéltjeinek, amit ma hallottam. És hogy ez megtörténhet, az nem véletlen, hanem az Úr munkája!

A volt rabok és egykori lelkészük

Mócz Zoltán: Nem egyszerű sok ember előtt bizonyságot tenni. Amikor először voltam ilyen helyzetben, úgy remegtem, hogy majdnem kiesett a kezemből a Biblia. Azért álltam fel, mert azt olvastam: „…aki pedig megtagad engem az emberek előtt, azt majd én is megtagadom mennyei Atyám előtt.” Imádkoztam hát, és erőt kaptam. Egyébként dadogni szoktam, meg minden bajom van; ehhez képest elég folyamatosan tudtam beszélni.

Járunk főiskolákra, egyetemekre a fiatalokhoz. Mindent elmondunk. Kezdődik úgy, hogy nem is tudják, mi az a börtön vagy bűnözés. És akkor bemutatják, hogy itt vagyok én: ez egy bűnöző, így néz ki, és akkor elmondom, mi történt, mi van bent, és miért változtam meg. Van olyan a fiatalok között, aki ezt könnyes szemmel nézi. És ha már egynek sikerül megváltoznia, akkor megéri.

Lengvári Péter: Saját tapasztalatból tudom, mit jelent kábítószerfüggőnek lenni. Amikor bejöttek Magyarországra a különféle drogok (a hasis, a marihuána, az LSD, a kokain, a heroin és a különböző ópiumszármazékok), akkor én ezeket mind használtam. Nem alkalmi, hanem rendszeres fogyasztóként. A bűnözői életvitel ugyanis – állandóan börtönből be, börtönből ki, keresett a rendőrség is – felőrli az embert. Valamivel nyugtatni kellett magam, de gyorsan a szerek rabjává váltam. És ebből szabadított meg teljesen az Úr. Hálás vagyok Istennek – nemcsak Krisztusért, hanem mindazokért is, akik segítettek a szabadlábra kerülés után. És most is egy olyan közösségben vagyok, ahol mélyebben megismerhetem Isten akaratát; bibliaiskolát kezdtem el, és az Úr vezetését keresem abban, hogy hol akar használni.

Vidák Kálmán: Isten felkarol és a tenyerébe vesz minket. Nemcsak a romaságnak szól, hogy ő mindenkit szeret. Nálam bűnösebb, rosszabb ember nincs a világon! És ha engem tud szeretni – márpedig tud, mert ezt érzem –, akkor másnak is van kiút azokból a dolgokból, amik Isten ellen és az emberek ellen vannak: ez Jézus Krisztusnak a szeretete, az ő megváltó szeretete. Amikor ez a tudomásomra jutott, akkor tudatosodott bennem az is, hogy nekem igenis Krisztus dicsőségét kell zengnem. Például megyek az utcán a brigáddal, megállok, és elkezdem énekelni: „Áldalak, jó Uram, teljes szívemből…” És akkor megkérdezik: „Mi van, öcsém, megbolondultál?” Mire én: „Nem! Áldom az Urat!”

Szilvási István: Nyolc-kilenc évvel ezelőtt feleségemmel együtt kezdtünk el imádkozni azért, hogy Verőcén alakuljon gyülekezet. Aztán kaptunk imatársakat ebben az ügyben, lassan növekedtünk, majd meg is alakult Isten kegyelméből egy szerény kis gyülekezet. Most már hetvenen, de van, mikor kilencvenen is összegyűlünk.

Én hálás vagyok Istennek, hogy sok mindenből megszabadított. Mi igazán tudjuk, hogy miből tértünk meg; sokkal jobban, mint az, aki hívő családban nőtt fel, mert az mindig csak jót látott. Mi olyan helyekről jöttünk, ahol csak roszszak vannak, így jobban tudjuk, hogy Isten milyen kegyelmes hozzánk, volt elítéltekhez.

Csuka Tamásné (a váci fegyház börtönlelkésze): Ez egy áldott szolgálat, és csak hálás lehetek Istennek azért, hogy láthatom a gyümölcsöket, hiszen ez nem természetes. Nincs nekem más dolgom ott a börtönben, mint félreállni, és hagyni, hogy a Lélek munkálkodjon a szívekben.

Amennyire időm és energiám engedi, figyelemmel kísérem az életüket a szabadulás után is. Erre az evangélizációs szolgálatra tizenöt embert telefonáltam körbe. Sokan a munkájuk miatt nem tudtak eljönni, de hálás vagyok azokért, akik eljöttek, és bizonyságot tettek arról, hogy Isten kinn is megtartja őket, és nem törvényszerű, hogy visszakerüljenek. Egyébként sajnos az országos arány nagyon rossz: akik megjárták a börtönt, azoknak a hetven százaléka vissza is kerül oda. És – bár Isten nem a statisztika javítása érdekében dolgozik, de – a bibliakörösök között a visszaesők aránya csupán huszonöt-harminc százalék.

Egyvalamit tehet minden kedves olvasó ezért a csapatért: könyöröghet értük az Úrnak. Mi érezzük ennek az erejét.

Hulej Enikő

Regionális hozzárendelés: Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mindenki élni akar
Egyedül kegyelemből, Krisztus keresztjéért, bűnbánó hittel
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Egy zászlóbontás filozófiája
Országos evangélizáció a Deák téren
Hálaadás Kossuth gyülekezetében
Újabb lépés az evangélikus egyházi ingatlanrendezés ügyében
Malomsoki megújulás
Átadták az idei Gyurátz Ferenc-díjakat
A múlt örökségétől a távlatokig
„Mi van, öcsém? Megbolondultál?”
Keresztutak
Vallási helyzetkép
Konzultáció a missziói gyülekezetről
A gyermekekért az egyházban
Ha majd megkérdezi a fiad…
Hálaadás az elmúlhatatlan életért
Megújuló évtizedes kapcsolat
Evangélikusok
„De mostantól semmi sem ugyanaz”
Poprádi Ádám emlékezete
e-világ
„Nálatok laknak-e állatok?”
Megnyugvás a Bethesdában
Keresztény szemmel
Nyílt levél Tallián Hedvignek
evél&levél
Már megint kisebbségi véleményen lennék?
A közelmúlt krónikája
Bárányok a farkasok között
Adalék az angliai evangélikusság történetéhez
Vándorprédikátor – világméretekben
Civitas fidelissima
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Protestáns kulturális est
Egyedül a hit a megoldás
Jubál 2006
Asztali beszélgetések – három asztalnál
Egy film Trianonról és a nemzet szétszakításáról
Mackó sajtos pogácsa
A vasárnap igéje
Játékszabályok
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Hajbaj vagy frizurafilozófia
Szószóró
Rendszerben vagy?
Cantate
„Teremtőmnek, Megváltómnak éneklek” – régi magyar istenes énekek I.
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 42 „Mi van, öcsém? Megbolondultál?”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster