EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 11 - Gyermekek a gyermekekért

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Gyermekek a gyermekekért

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az idei évben is meghirdette az afganisztáni Petőfi-iskolát támogató felhívását. Az adománygyűjtés mellett összesen nyolcvan, Petőfi Sándorról elnevezett általános és középiskolában hallanak a diákok osztályfőnöki vagy történelemórák keretében a nálunk szegényebb országok megsegítésének szükségességéről. Az alábbi „levelet” az aszódi evangélikus gimnáziumból kaptuk, amely elsőként létesített testvériskolai kapcsolatot a MÖSZ által épített afganisztáni Petőfi-iskolával.

Az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma és Kollégiuma ebben a tanévben is megrendezte immár hagyományossá vált adománygyűjtő programját. Ez már a harmadik alkalom iskolánk életében, amikor a Magyarországi Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve adományt gyűjtünk az arra rászorultaknak. Ezt a programsorozatot nagyon fontosnak tartjuk gimnáziumunk életében. Egyrészt mert az általunk képviselt keresztény értékrend egyik fontos sarokköve a szeretet és az ezen alapuló segítségnyújtás. Másrészt gimnáziumunk idén csatlakozott a kompetenciaalapú oktatáshoz, ennek keretében pedig új tantárgyat vezetünk be: a szociális, életviteli és környezeti kompetencia fejlesztését. Ehhez szervesen tartozik az empátiára és a tenni akarásra való nevelés.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel 2005-ben vettük fel a kapcsolatot, amikor a délkelet-ázsiai szökőár által sújtott területeken élő emberek megsegítésére gyűjtöttünk adományokat. Tavaly a székelyföldi árvízkárosultak megsegítéséhez, idén pedig ismét az általunk a kezdetektől fogva támogatott projekthez kapcsolódtunk.

2005-ben az ökumenikus segélyszervezet Afganisztánban felépítette kilencedik iskoláját, hatalmas segítséget nyújtva ezzel az ott élő gyerekeknek, akiknek a tanulás az egyetlen esélyük a felzárkózásra, esélyeik javítására, jövőjük megalapozására. Az iskola alapításakor gimnáziumunk testvéri kapcsolatot vállalt a Petőfi Sándorról elnevezett, Samarkandyan településen található iskolával. Készítettünk számukra Petőfiről szóló tablókat, amelyeket a segélyszervezet munkatársai – Kovács (Kokó) István jószolgálati nagykövet kíséretével – el is vittek nekik. Ők pedig küldtek nekünk népükre jellemző használati tárgyakat, illetve ruhákat, amelyeket nagy becsben őrzünk iskolánk múzeumában.

Ebben a tanévben az Afganisztáni Petőfi Sándor Iskola számára szerveztünk egyhetes adománygyűjtő programot. Célunk az volt, hogy elősegítsük az ott tanuló gyerekek taneszközeinek, szemléltetőeszközeinek a gyarapítását. Az előző évek hagyományait követve tevékenységekkel gyűjtöttünk pénzt. Ismét volt papír- és üveggyűjtés, büfé, bolhapiac, a szervező osztályok pedig kokárdákat készítettek eladásra. Az összegyűlt adomány a segélyszervezettől erre a célra kapott urnába került.

Az idei évben új kezdeményezések is voltak. Ilyen volt például az az ökumenikus istentisztelet, amelyen diákjaink, szüleik, tanáraink és dolgozóink együtt imádkoztak az afganisztáni gyerekekért és a békéért. Ennek az istentiszteletnek az offertóriuma is az urnába került.

Az adomány ünnepélyes átadására március 10-én, a Petőfi-napok elnevezésű hagyományőrző rendezvényünk zárásakor került sor. Az idei tanévben két új osztály, a 9/a és 9/b osztály és osztályfőnökeik vették át az adománygyűjtő hét lebonyolításának terhét az idén ballagó 12/a osztálytól.

Az adomány átadása igazán rendkívüli eseménnyé vált, mert a MÖSZ elhozta hozzánk az általunk támogatott iskola két diákját, valamint a segélyszervezet afganisztáni képviselőjét, akik személyesen vették át az összegyűjtött 320 733 forintnyi támogatást. Ajándékként egy márványtáblát hoztak számunkra, amely a két távoli iskola barátságát örökíti meg. Jó érzés volt látni, hogy egy hét sok-sok munkájának gyümölcse jó helyre kerül. Olyanoknak adhattunk, akik nálunk jóval nehezebb életkörülmények között élnek. A legfelemelőbb pedig az volt, hogy gyermekek tettek gyermekekért.

Kalina Katalin, az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziumának és Kollégiumának tanára

Regionális hozzárendelés: Aszódi Evangélikus Pet?fi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Nem csak jó modor kérdése…
Megváltónk szavai a kereszten
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Anyák mellett nagymamák is
Négyszázötven éves a magyar evangélikus lelkészképzés
Békesség néktek!
Családi nehézségek
Őrzik a bonyhádi diákból lett világhírű nyelvész emlékét
Keresztutak
Reménysugár világtalanok számára
Református Vakmisszió
Gyermekek a gyermekekért
Adj esélyt az esélynek!
Evangélikusok
Cirkusz vagy hajó
Afganisztáni felebarátok között
Közelmúltunk kutatója
Pásztorév a Gyimesekben
Elhunyt Ormos Elek nyugalmazott mohácsi lelkész
Sümeghy Józsefre emlékezünk
Egy jeles Paul Gerhardt-kortárs: Johann Rist
e-világ
Templomok és harangok az interneten
Itt a tavasz!
Keresztény szemmel
Bizalmi elv lutheránus módra
Fehéren, feketén
Váratlan ajándék
Képzelt szavak a szabadságról
A hét témája
Krisztus és Csöre
A te apád Móricz Zsigmond
evél&levél
Levél Svédországból
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Énekeljetek új éneket az Úrnak…” – csak „új” éneket?
Európai és nemzeti identitásunk tudatában
A vasárnap igéje
Jézus: kenyéradó Gazdánk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Gyülekezeti éneklésünk a 20. század elején – a Dunántúli énekeskönyv
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 11 Gyermekek a gyermekekért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster