EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 11 - „Énekeljetek új éneket az Úrnak…” – csak „új” éneket?

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

„Énekeljetek új éneket az Úrnak…” – csak „új” éneket?

„Énekeljetek új éneket az Úrnak…” (Zsolt 96,1) Sokan úgy gondolják: csak akkor felelnek meg a zsoltáríró felszólításának, ha csak új éneket énekelnek.

Meggyőződésem, hogy tévednek.

Tudom, sokszor terítékre került és sokat vitatott kérdése ez egyházi zenei életünknek. Számosan nyilatkoztak – köztük jelentős szaktekintélyek – pró és kontra. Magam Wulfné Kinczler Zsuzsannával értek egyet, aki így tette fel a megdöbbentő kérdést egy előadásában: „Van-e még zenében is megnyilvánuló lutheránus önazonosság-tudat? (…) Vagy el tudunk képzelni lutheránus egyházat korálok nélkül?!” (Magyar Egyházzene, 2005/2006. 1–2. szám, 148.; 151. o.)

Sajnos a kérdés nem költői, nagyon is valóságos helyzetlátáson alapul. Kodálytól tanultuk, hogy a kisgyermeket először zenei anyanyelvünkkel kell megismertetnünk, később erre épülhet rá más népek zenéje. Egyházunkban sem fordíthatjuk meg a sorrendet, hiszen evangélikus hitünk zenei anyanyelvét az óegyház gregorián dallamkincséhez csatlakozó korálok képezik.

Ha nem szerettetjük meg fiataljainkkal a több évszázados – esetenként másfél ezer éves – énekeinket, később sem fogják szívesen énekelni őket.

Hallom a mindennapos válaszokat: „Az ifjúságot csak a gitáros új énekekkel lehet »megfogni«; hozzájuk közel álló, számukra könnyen emészthető dallamvilág az, amelyre pozitívan reagálnak, amellyel aktivizálhatók.”

De vajon ki kell-e szolgálnunk az ő igényeiket? „A gyerekeknek egyértelmű értékrendre lenne szükségük” – vallja az egyházzene szakavatott tudósa, Szendrei Janka (uott 145. o.). „…sokszor nem az játszik-e itt is szerepet, hogy nem ismerjük eléggé énekeskönyvünket, nem vagyunk az anyag birtokában? Azaz saját bizonytalanságunkat vetítjük ki a gyermekekre. A gyermekeknek az a vonzó, amit vonzó, hiteles módon »tálalnak«, kínálnak” (uott 149. o.).

Aktív tanári pályámon tapasztaltam, hogy az elkötelezettség és a sok fáradozás meghozza az eredményt: kamasz fiúkkal is meg tudtam szerettetni „A csitári hegyek alatt…”, „Tavaszi szél vizet áraszt…” kezdetű népdalokat. Énekkarosaim Bach „Ím, jászlad mellett térdelek…” kezdetű korálját is szívesen énekelték, a hetvenes, nyolcvanas években „természetesen” nem Paul Gerhardt, hanem Lukin László szövegével.

Sok évtizedes tapasztalat alapján kialakult meggyőződésem, hogy az értékálló, nem a pillanatnyi igényt kiszolgáló zenére – megfelelő előkészítő munkával – fogadóképessé lehet tenni a fiatalokat. Megérinti őket énekeskönyvünk repertoárjából számos dallam és szöveg, mint például az „Áldunk téged, Istenünk…” (42); „Dicsérjük Istent!” (52); „Áldjad, én lelkem…” (57); „Öröm van nálad…” (364); „Hadd áldlak…” (93); „Ó, terjeszd ki…” (120); „Ó, jöjj, ó jöjj…” (133); „Hadd zengjen énekszó…” (151); „Fel útra, ti hívek…” (163); „Itt az Isten köztünk…” (280) kezdetű stb.

Ha nem így van, az nem a fiatalok, de nem is a korálkönyv hibája! Természetesen a tempó gyorsabb formában vonzó az ifjúság számára, mint amihez hozzászoktunk gyülekezeteinkben, ahol alkalmazkodnunk kell az idősebb korosztályhoz is.

Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy egyházzenészeink közül valaki, aki erre késztetést érez, de még inkább egy munkaközösség vállalkozhatna olyan kiadvány összeállítására, amely könyvből és hangzó anyagból áll. A könyv egyrészt legértékesebb, teológiai, zenei és irodalmi szempontból is mértékadó énekeinkből adna válogatást, másrészt rövid, az Evangélikus Élet Cantate rovatához hasonló elemzésekkel segítené a lelkészeket, hitoktatókat. A hangzó anyag nemcsak az énekeket foglalná magába, hanem az egyházi zeneirodalom legjelentősebb alkotásai közül – a gregoriántól a 20. századig – közölne részleteket. (Jó példa erre Pécsi Géza Kulcs a muzsikához című kötetének egyházzenei fejezete.)

Biztos vagyok abban, hogy sok fiatal értelmét, szívét, hitét ilyen módon megérintené egy-egy Bach-korál vagy Händel Hallelujája a Messiásból. Hitem szerint az szolgálná teljességben Isten dicsőségét, ha az ifjúsági alkalmakon, családi istentiszteleteken a gitáros énekek kiegészülnének korálokkal. Ezáltal korosztálytól függetlenül evangélikus identitásunk is folyamatos megerősítést kapna.

Gerhát László nyugalmazott tanár, karnagy, kántor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Nem csak jó modor kérdése…
Megváltónk szavai a kereszten
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Anyák mellett nagymamák is
Négyszázötven éves a magyar evangélikus lelkészképzés
Békesség néktek!
Családi nehézségek
Őrzik a bonyhádi diákból lett világhírű nyelvész emlékét
Keresztutak
Reménysugár világtalanok számára
Református Vakmisszió
Gyermekek a gyermekekért
Adj esélyt az esélynek!
Evangélikusok
Cirkusz vagy hajó
Afganisztáni felebarátok között
Közelmúltunk kutatója
Pásztorév a Gyimesekben
Elhunyt Ormos Elek nyugalmazott mohácsi lelkész
Sümeghy Józsefre emlékezünk
Egy jeles Paul Gerhardt-kortárs: Johann Rist
e-világ
Templomok és harangok az interneten
Itt a tavasz!
Keresztény szemmel
Bizalmi elv lutheránus módra
Fehéren, feketén
Váratlan ajándék
Képzelt szavak a szabadságról
A hét témája
Krisztus és Csöre
A te apád Móricz Zsigmond
evél&levél
Levél Svédországból
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Énekeljetek új éneket az Úrnak…” – csak „új” éneket?
Európai és nemzeti identitásunk tudatában
A vasárnap igéje
Jézus: kenyéradó Gazdánk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Gyülekezeti éneklésünk a 20. század elején – a Dunántúli énekeskönyv
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 11 „Énekeljetek új éneket az Úrnak…” – csak „új” éneket?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster