EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 11 - Képzelt szavak a szabadságról

Keresztény szemmel

Hmmm…

Hozzászólás a cikkhez

Képzelt szavak a szabadságról

Mottó: „A szabadság a szeretetben ölt testet. Nincs szabadság szeretet nélkül.” (Samuel Vollenweider berni teológus)

Tiszteletem, Uram! Köszönöm, hogy meghallgat. Tudja, szoktam olvasni az írásait. Na persze nem mindenben értünk egyet. De azért szeretném mindig tudni, miként vélekedik a másik oldal. Hát hogy képben legyek, hisz tudja! Csak szeretném Önnel megosztani, mire is jutottam a minap. Hátha megírja, és ez jó kis reklám lehet nekem.

Tudja, Pesten jártam, mivel ott akadt dolgom. Hamarabb végeztem, így volt még időm a vonatindulásig. Gondoltam, miért ne nézném meg, amit ugye a tévében is olyan sokat mutogatnak, meg már a vízcsapból is az folyik. Na szóval, úgyis tudja, mire gondolok. Hát arra a kordonra, ott a Parlament körül. Na hát hallja, az tényleg úgy van, ahogyan a tévében mutatják! Jó erős vasrács, összesrófolva, hogy ne lehessen könnyedén szétkapni. Megnéztem a tévészékházat is. Már kifestették, nem mondom, szép munka, a park is rendben. És ott is ott a kordon, nehogy bárki emberfia csak úgy egyszerűen odamehessen. Meg látom, hogy kordon veszi körül az amerikai nagykövetséget is meg a szovjet hősi emlékművet. Ezt biztosan a miatt a pesti betyár – valami Budaházy nevezetű – miatt van, ha netán előjönne az illegalitásából. Nem is tudom, miért akarta lerombolni azt a szép, nagy emlékművet, amire olyan szépen van fölírva, hogy „vecsnaja szláva” – tudja, én még tanultam ám oroszul.

Na szóval, ahogyan ott nézegetem azt a sok-sok kordont, látom ám, mennyi külföldi turista fényképezi a szép vasrácsokat. Olyan ferde szemű emberek, talán japánok, még meg is kértek, hogy fényképezzem le őket a Parlament előtt, a kordonnal. Hogy tudok-e japánul? Uram, hát mutogattak, hol nyomjam meg. Mármint a gombot. Vendégszerető, jó magyar ember vagyok én, miért ne tettem volna? Hát megnyomtam, benne lesz nekik a kordon is, mind a két sor. Voltak ám ott mindenféle népek, csak kapkodtam a fejem a sok külföldi szó hallatán. S ahogy ott bámészkodom, támadt egy hatalmas ötletem. Ezt akarom Önnek elmesélni. Mert szerintem nagyon jó ötlet, és biztosan föllendítené a nemzetgazdaságot.

Hát az jutott az eszembe, hogy ha már ennyi turistát vonz ez a kerítés, akkor miért ne lehetne belőle még többet csinálni? Mondjuk be kéne keríteni a minisztériumokat is, a képviselők irodaházát is. Azt hiszem, azt hívják „fehér háznak”, tudja, arra a Margit híd felé. S ha már így vagyunk, szerintem izgalmas lenne bekeríteni az Operaházat is, meg az új Nemzeti Színházat is, meg minden nevezetes épületet. Ott sétálgatna a sok turista, és a kordonokon keresztül fényképezné ezeket a szép házakat. És más haszna is volna a dolognak: az ott dolgozó emberek, politikusok és művészek biztonságban mehetnének be a munkahelyükre. Külön kis folyosókat lehetne kialakítani nekik, azokon csak ők közlekedhetnének.

Aztán, ahogy így szárnyaltak a gondolataim – még a tenyerem is nyirkos lett az izgalomtól –, arra gondoltam: miért ne lehetne bekeríteni szépen megmintázott kordonokkal az egyes pesti kerületeket is. Meg az egész várost is. Minden bevezető útnál és fontosabb közlekedési csomópontnál kapuk lennének, rendőrök ellenőriznék, ki mehet be, és ki nem. Így meg lehetne akadályozni mindenféle rendbontást is, mindjárt a turisták után egy másik haszna is lenne a dolognak. Mi tagadás, én még kordonnal keríteném be a Demszky úr KRESZ-tábláit is, tudja, azokat a traktorosokat, mert ilyen más országban nincs, talán még a világörökség részévé is lehetne nyilvánítani őket.

És akkor már nem bírtam magammal. Elképzeltem, hogy kordonnal kerítenénk be a megyéket is, meg a városokat és a falvakat is. Hogy ne lehessen csak úgy összevissza grasszálni, tüntetni meg félpályás útlezárásokat tartani. Vasárnap este kivittem a gyereket az állomásra a hatórás vonathoz, hát mit látok? Kígyózik a hosszú sor a jegypénztár előtt. Azt mondja, azért, mert sok diák ezzel a vonattal utazik? Lehet, de most már ott álltak sorban nálunk a szomszédos településekről is, a keceliek meg az öregcsertőiek és a kalocsaiak is. Hogy miért? Hát mert feléjük már nincs vonat, minek az nekik, tegnap ment el az utolsó, így most itt veszik meg a jegyet. Áthozza őket az apjuk kocsival, így legalább föllendül a benzinfogyasztás is. Az állomásra is elkelne egy kordon, hogy ne csak úgy összevissza álljanak ott sorba.

Én bizony még az országhatárra is kordont állítanék! Milyen szép is lenne, ahogy a sok osztrák meg más külföldi ott állna a kordon másik oldalán, és fényképezné a mi hazánkat.

Most jut eszembe, ez azért mégsem olyan jó ötlet, bekeríteni az országot. Mert akkor hogy jönnének ide a turisták?

A nevemet kérdi? Bocsánat, az elején kellett volna. Tessék, itt a névjegyem: Rács Béla kerítés-, tüskésdrót- és kordonkészítő vagyok. – Vagy fogjak inkább valamiféle idegenforgalmi vállalkozásba???

Lejegyezte: Lupták György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Nem csak jó modor kérdése…
Megváltónk szavai a kereszten
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Anyák mellett nagymamák is
Négyszázötven éves a magyar evangélikus lelkészképzés
Békesség néktek!
Családi nehézségek
Őrzik a bonyhádi diákból lett világhírű nyelvész emlékét
Keresztutak
Reménysugár világtalanok számára
Református Vakmisszió
Gyermekek a gyermekekért
Adj esélyt az esélynek!
Evangélikusok
Cirkusz vagy hajó
Afganisztáni felebarátok között
Közelmúltunk kutatója
Pásztorév a Gyimesekben
Elhunyt Ormos Elek nyugalmazott mohácsi lelkész
Sümeghy Józsefre emlékezünk
Egy jeles Paul Gerhardt-kortárs: Johann Rist
e-világ
Templomok és harangok az interneten
Itt a tavasz!
Keresztény szemmel
Bizalmi elv lutheránus módra
Fehéren, feketén
Váratlan ajándék
Képzelt szavak a szabadságról
A hét témája
Krisztus és Csöre
A te apád Móricz Zsigmond
evél&levél
Levél Svédországból
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Énekeljetek új éneket az Úrnak…” – csak „új” éneket?
Európai és nemzeti identitásunk tudatában
A vasárnap igéje
Jézus: kenyéradó Gazdánk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Gyülekezeti éneklésünk a 20. század elején – a Dunántúli énekeskönyv
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 11 Képzelt szavak a szabadságról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster