EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 11 - Négyszázötven éves a magyar evangélikus lelkészképzés

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Négyszázötven éves a magyar evangélikus lelkészképzés

Dies Academicus a hittudományi egyetemen

A magyarországi evangélikus lelkészképzés elindulásának négyszázötvenedik évfordulója alkalmából rendezték meg a hagyományos Dies Academicust, a tudomány napját az Evangélikus Hittudományi Egyetemen Lelkészképek a 21. században címmel március 8-án az intézmény dísztermében. A konferencia fókuszában az egyházi és a lelkészi szolgálat legfontosabb területeinek és aspektusainak – a hivatás- és küldetéstudatnak, az igehirdetésnek, a lelkigondozásnak, a családi és a gyülekezeti élet kapcsolatának, az egyház társadalomra gyakorolt hatásának – a kérdései álltak.

A konferenciát dr. Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) rektorhelyettese nyitotta meg. Bevezetője előrevetítette a lelkészképzéssel és az egyházi szolgálattal kapcsolatos témák aktualitását és sokszínűségét, amelyet a szervezők megpróbáltak tükröztetni a konferencia előadásainak tematikájában.

Az első előadást Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke tartotta Küldetéstudat az egyházi szolgálatban címmel. Ebben három egyszerűnek tűnő, de megkerülhetetlen alapkérdést vetett fel, amelyet minden lelkésznek tisztáznia kell magában: kinek a küldetésében járnak a lelkészek? Tudják-e, hogy kikhez küldettek? Tudják-e, hogy mivel és mire küldettek el, mi bízatott rájuk?

Gáncs Péter kitért arra is, hogyan alakult az egyház küldetéstudata az utóbbi évtizedekben. Korábban a társadalmi izolálódás veszélye fenyegetett, ma viszont a koncepció nélküli improvizálás, a parttalan ötletelés és kapkodás kísértését kell legyőzni.

Az egyház nem önmagáért, hanem a világért van, a világba küldetett – erről azonban az egyházi szolgák sokszor megfeledkeznek. A lelkészképzés összefüggésében a püspök rámutatott: az egyház jövőjét nem a munkanélküliség árnya, hanem a képzett, elkötelezett, „küldetéstudatos” munkások hiánya fenyegeti. (Az előadás szerkesztett változata letölthető a kerület honlapjáról, a Déli Harangszóról: http://del.lutheran.hu.)

A lelkészi szolgálat két pólusa: igehirdetés és lelkigondozás című előadásában Karsay Eszter református lelkész a parókusi szolgálat mindennapos példáival világította meg azokat a prédikációra való készülés és a pasztorális munka során jelentkező feladatokat és kihívásokat, amelyekkel egy lelkésznek meg kell birkóznia a gyülekezeti életben.

Székely András közgazdász, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos munkatársa A népességfogyás pszichoszociális háttértényezői – A vallásosság és a népességszám alakulásának kapcsolata címmel tartott prezentációt. Statisztikai adatok segítségével mutatta be, hogy milyen összefüggések fedezhetők fel olyan társadalmi jelenségek között, mint a gyermekvállalás, az abortuszok száma és az iskolai végzettség, a vallásosság és az egészségi állapot, a felgyorsult életforma és a manipulálható, „fogyasztói” embertípus megjelenése.

Az adatok alapján Székely András arra a következtetésre jutott, hogy az egyházaknak kulcsszerepük van annak a stabil értékrendnek a közvetítésében, amely a fogyasztói társadalom diktátumaival szembeállítva elősegítheti a kisközösségek és a családok megerősödését, a gyermekvállalási kedv növekedését, valamint a társadalom fizikai és mentális egészségi állapotának javulását. A társadalom befolyásolása a tanításon, a példamutatáson, a különböző közéleti fórumokon való jelenléten keresztül és csak hosszú távú folyamat eredményeképpen valósulhat meg.

Hogyan teremthető és őrizhető meg a családi élet és a gyülekezeti szolgálat közötti egyensúly a lelkészek számára? Kovácsné Tóth Márta evangélikus lelkész Egyéni, családi és gyülekezeti élet a lelkészi pályán címmel tartott személyes hangvételű előadást, melyben saját családjának és gyülekezetének az életéből hozott példákkal igyekezett érzékeltetni a fenti kérdés mögött rejlő, a hétköznapokban a lelkészi és a magánemberi szerep összeütközéséből adódó nehézségeket.

A délelőtti programot az EHE Gyakorlati Teológiai Tanszéke által kiírt, A lelkészi és a hittanári hivatás jövőképe a 21. század elején című pályázatnak az eredményhirdetése zárta. Az elbírált pályamunkák hangsúlyos témaköreit Johann Gyula, az EHE lelkésze, Szabóné Mátrai Marianna, a Gyakorlati Intézet vezetője és dr. Varga Gyöngyi megbízott tanszékvezető ismertette.

Mind a négy nyertes pályázatot elsőéves hallgatók készítették: a harmadik díjat Orczán Ildikó, a megosztott másodikat Csizmadia Nóra és Kovács Katalin, az első díjat pedig Somogyi Lilla vehette át az egyetem rektorhelyettesétől.

Az ebédszünet után a Magyarországi Evangélikus Egyház jelenleg működő oktatási és diakóniai projektjeinek bemutatása következett. A Zsivora György Népfőiskolai Alapítványról és az azon belül működő romamisszióról Kocsis István alapítványi titkár, Bakay Péter munkatárs, a romamisszió vezetője és Karl Jánosné Csepregi Erzsébet sárszentlőrinci lelkész tartott előadást.

Diakónia a gyülekezetben és a városban címmel Gregersen Labossa György, a Johanneum Evangélikus Diakóniai Központ igazgató lelkésze mutatta be a szombathelyi szeretetintézményben folyó diakóniai munkát.

A miskolcon elindított Alpha-kurzus nevű oktatási és missziói projekt részleteibe Sándor Frigyes lelkész vezette be a hallgatóságot.

Utolsóként Lázár Zsolt, a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze és Benkóczy Péter, a Tessedikkel a XXI. Századba – Második Esély Népfőiskola képzési koordinátora számolt be a szarvasi népfőiskolán folyó felnőttképzési munkáról és annak távlati céljairól.

Dr. Csepregi Zoltán rektor zárszava után bemutatták az egyetemen berendezett Prőhle Károly-emlékszobát. Prőhle Károly családtagjai az egyetem rendelkezésére bocsátották a jelentős teológiai munkásságot kifejtő professzor hagyatékban maradt könyvtárát, amelyet katalogizálva tekinthettek meg a jelenlévők.

A tudomány napjának színvonalas programja doktori avatással ért véget. A Doktori és Habilitációs Tanács döntését dr. Reuss András tanszékvezető egyetemi tanár ismertette: ennek értelmében Bácskai Károly budahegyvidéki lelkész, az EHE Újszövetségi Tanszékének oktatója és Böröcz Enikő lelkész, az Evangélikus Országos Levéltár tudományos munkatársa cum laude minősítéssel vehette át doktori diplomáját. Bácskai Károly laudációját dr. Varga Gyöngyi, Böröcz Enikőét pedig dr. Szentpétery Péter docens, az EHE Vallás- és Társadalomtudományi Tanszékének vezetője mondta el.

Petri Gábor

Regionális hozzárendelés: Evangélikus Hittudományi Egyetem


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Nem csak jó modor kérdése…
Megváltónk szavai a kereszten
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Anyák mellett nagymamák is
Négyszázötven éves a magyar evangélikus lelkészképzés
Békesség néktek!
Családi nehézségek
Őrzik a bonyhádi diákból lett világhírű nyelvész emlékét
Keresztutak
Reménysugár világtalanok számára
Református Vakmisszió
Gyermekek a gyermekekért
Adj esélyt az esélynek!
Evangélikusok
Cirkusz vagy hajó
Afganisztáni felebarátok között
Közelmúltunk kutatója
Pásztorév a Gyimesekben
Elhunyt Ormos Elek nyugalmazott mohácsi lelkész
Sümeghy Józsefre emlékezünk
Egy jeles Paul Gerhardt-kortárs: Johann Rist
e-világ
Templomok és harangok az interneten
Itt a tavasz!
Keresztény szemmel
Bizalmi elv lutheránus módra
Fehéren, feketén
Váratlan ajándék
Képzelt szavak a szabadságról
A hét témája
Krisztus és Csöre
A te apád Móricz Zsigmond
evél&levél
Levél Svédországból
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Énekeljetek új éneket az Úrnak…” – csak „új” éneket?
Európai és nemzeti identitásunk tudatában
A vasárnap igéje
Jézus: kenyéradó Gazdánk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Gyülekezeti éneklésünk a 20. század elején – a Dunántúli énekeskönyv
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 11 Négyszázötven éves a magyar evangélikus lelkészképzés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster