EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 11 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Nem veszed tudomásul, hogy téged az Isten jósága megtérésre ösztönöz? Róm 2,4 (Ez 18,32; Jn 12,20–26; 2Kor 1,3–7; Zsolt 84) Nem fenyegető kötelesség, hanem létünk nagy lehetősége, hogy visszatérjünk oda, ahonnan valók vagyunk, s ahhoz, akihez tartozunk. A mennyei Atya hazavár. A megtérésre hívó szótól tehát nem félnünk kell, hanem várnunk és hallgatnunk kell rá – minden új napon. Hiszen új nap, új kegyelem; új lehetőség az életre s az örök életre. Még hangzik a hívó szó.

Hétfő

Lenézett az Úr a mennyből a földre, hogy meghallja a foglyok sóhajtását, és megszabadítsa a halálraítélteket. Zsolt 102,20–21 (Mt 9,36; 5Móz 8,2–10; Róm 10,14–21) Isten nem a büntetőbíró gyanúsító pillantásával tekint le ránk, hanem az Atya féltő szeretetével. Ez azonban nem a sajnálkozó tekintete vagy csupán a szánalom hozzáállása, hanem a felemelő, megmentő, megújítani próbáló Úr figyelme. Így élhetünk: figyel ránk az Isten, lát minket, hallja hangunkat, és kész segíteni.

Kedd

Krisztus testi élete idején könyörgésekkel és esedezésekkel, hangos kiáltással és könnyek között járult az elé, akinek hatalma van arra, hogy kiszabadítsa őt a halálból. És meghallgattatott istenfélelméért. Zsid 5,7 (Zsolt 42,7; Jób 9,14–23.32–35; Róm 11,1–10) Jézus Krisztus, a valóságos Isten és valóságos ember hozzánk hasonló mélypontokat élt meg. Szenvedésében azonban nem távolodott el a mennyei Atyától. Éppen ellenkezőleg! Megmutatta számunkra az egyedüli menekülési utat: rá kell magunkat bíznunk arra az Istenre, aki mindenható, aki nagyobb minden ránk leselkedő veszélynél. Nála van kiút a bajból, nála van megoldás a problémákra.

Szerda

Ne szállj perbe szolgáddal, hiszen egy élő sem igaz előtted! Zsolt 143,2 (1Pt 3,18; Jn 15,9–17; Róm 11,11–16) Pont fordított a valóság, mint ahogy mi gondolnánk. Mi úgy érezzük, perelhetünk az Istennel, számon kérhetjük, mit miért tett vagy nem tett. Pedig egyetlen helyes pozíció létezik: letérdelni (fizikailag vagy lelki értelemben), és örömmel hálát adni azért, hogy nem perbe von bennünket az Isten, hanem odaadta Krisztust helyettünk és értünk, hogy rendeződjenek a dolgaink, és megoldódjon életünk legnagyobb baja: mulandóságunkat felülírja az a tény, hogy nyitva áll az örök élet kapuja.

Csütörtök

Pál írja: Ha bármely módon, akár színlelésből, akár meggyőződésből Krisztust hirdetik, én ennek örülök. Fil 1,18 (Zsolt 71,15; 2Kor 4,11–18; Róm 11,17–24) Életünk értelme, hogy tudatosan vagy öntudatlanul Isten nagy tetteiről tanúskodjunk. Lehet ez életforma, és lehet szavakban megfogalmazott bizonyságtétel. Ne feledjük: ez a mi felelősségünk. Ha mi nem hirdetjük őt, ki fog beszélni róla? Isten képes a kövekből is hírnököket támasztani, fantáziája határtalan, számtalan eszközt be tud vetni. Mégis minket hív és bíz meg, a gyermekeit, a tanítványokat: „…tanúim lesztek…” (ApCsel 1,8)

Péntek

Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek. ApCsel 5,29 (4Móz 22,18; Jn 10,17–26; Róm 11,25–32) Rendezőelvek, prioritások nélkül nem lehet élni. Ha megpróbáljuk, összekuszálódik minden. Mint gyermekkorunkban a fizikakísérletben: ha nincs mágnes, összevissza állnak a vasreszelék szemcséi. Ha van, minden beáll a (jó) irányba. Életünk rendezőelve Isten jósága és szeretete. Ez néha kemény útmutatásban, máskor vigasztaló szóban vagy az örömhír simogató hangjában nyilvánul meg. Nem érdemes kerülőutakat tenni, nem érdemes pótmegoldásokat keresni. Isten szava életünk mércéje. Ez a mérték pedig működőképes és életképes!

Szombat

Az élő Isten megment és megszabadít. Dán 6,28; Krisztus azért halt meg, és azért kelt életre, hogy mind a holtakon, mind az élőkön uralkodjék. Róm 14,9 (Jn 14,15–21; Róm 11,33–36) A hét igazi összefoglalása és nagyszerű útravaló a böjt ötödik vasárnapjával kezdődő hétre. Kihez tartozunk? Ahhoz az Istenhez, aki megment és megszabadít minket életünk kényszerpályáitól, zsákutcáitól. S mindez nem a megfoghatatlan általánosságban hangzik, hanem életesen-halálosan komolyan: Krisztus az életünk Ura. Nem politikai vagy gazdasági hatalmak, nem emberek és nem az ördögi folyamatok, nem a sors, nem a végzet, hanem az értünk meghalt és értünk feltámadt Krisztus. Él és uralkodik!

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Nem csak jó modor kérdése…
Megváltónk szavai a kereszten
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Anyák mellett nagymamák is
Négyszázötven éves a magyar evangélikus lelkészképzés
Békesség néktek!
Családi nehézségek
Őrzik a bonyhádi diákból lett világhírű nyelvész emlékét
Keresztutak
Reménysugár világtalanok számára
Református Vakmisszió
Gyermekek a gyermekekért
Adj esélyt az esélynek!
Evangélikusok
Cirkusz vagy hajó
Afganisztáni felebarátok között
Közelmúltunk kutatója
Pásztorév a Gyimesekben
Elhunyt Ormos Elek nyugalmazott mohácsi lelkész
Sümeghy Józsefre emlékezünk
Egy jeles Paul Gerhardt-kortárs: Johann Rist
e-világ
Templomok és harangok az interneten
Itt a tavasz!
Keresztény szemmel
Bizalmi elv lutheránus módra
Fehéren, feketén
Váratlan ajándék
Képzelt szavak a szabadságról
A hét témája
Krisztus és Csöre
A te apád Móricz Zsigmond
evél&levél
Levél Svédországból
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Énekeljetek új éneket az Úrnak…” – csak „új” éneket?
Európai és nemzeti identitásunk tudatában
A vasárnap igéje
Jézus: kenyéradó Gazdánk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Gyülekezeti éneklésünk a 20. század elején – a Dunántúli énekeskönyv
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 11 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster