EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 18 - Kántorvizsga örömmel és hálaadással

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Kántorvizsga örömmel és hálaadással

A vizsgázó és a tudásukat bemutató fiatalok izgatott várakozással foglalták el helyüket a fóti Mandák Otthon nagytermében április 21-én, a téli kántorképző tanfolyamot lezáró kántorvizsga napján. Az ünnepélyes hangulatot nemcsak a számadás felelőssége, a személyenként sokszínű tehetség bizonyításának a vágya, a kísérő családtagok és a barátok lelki bátorítása alakították, hanem a vizsgabizottság tagjainak művészi és emberi kvalitásai is. Ezt az örömteli feszültséget oldották Bence Gábor igazgató köszöntő, buzdító szavai és Kovács László lelkész imádsága.

A 2006–2007. évi téli tanfolyam huszonegy növendéke közül az előkészítő évfolyamból heten játszottak. A vizsgabizottság elnöke, Simon Barbara orgonaművész szóbeli dicséretben részesítette közülük a kezdő Agárdi Tamást, a haladó szinten orgonáló Biczó Dénest és Kertész Attilát; az utóbbi Buxtehude c-moll ciaconáját adta elő. Segédkántori bizonyítványt Bolla Krisztina kapott, aki hét évvel ezelőtt ült először a harmónium mellé; ő a Pannon Egyetem keszthelyi tagozatának elsőéves hallgatója, és a zalaistvándi gyülekezetben kántorizál.

Kántori bizonyítványt hárman érdemeltek ki magabiztos, kiegyensúlyozott játékukkal: Trajtler Dóra hétévesen kezdett zongorázni, hét-nyolc felejthetetlen nyarat töltött Fóton; ez idő alatt zenei ismeretekben gyarapodott, és hitbeli tudásban játékosan – versenyezve – növekedett. Most a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója. Egyházzenei tanulmányainak az elméleti részét szeretné hasznosítani a vallástanári szakon.

Pintér Ákos Keszthelyen él, és tanárként dolgozik. Középiskolás volt, amikor komolyabban kezdett zongorázni. 2000-ben volt először Fóton. A hévízi evangélikus gyülekezet kántora. Kolba Hajnalka olyan fiatal, akinek a zenei fejlődését hat éve követik tanárai, Simon Barbara és Ecsedi Zsuzsa. Jól terhelhető, fogékony tehetség. Kántori gyakorlata van; jelenleg a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán tanul.

Ebben az évben két fiatal szerezte meg a középszintű végzettséget jelentő kántori oklevelet: Demen Szabolcs és Szeitl Zita. Demen Szabolcsot 1989-ben vitték először Fótra a szülei. Azóta leérettségizett, szakmát tanult, dolgozott. Öt évvel ezelőtt kapott kántori bizonyítványt, de személyes problémák miatt csak most volt lehetősége az oklevél megszerzésére. Nagy kántori gyakorlata és sok tapasztalata van. Sámsonházán és a nógrádi szórványgyülekezeteknél játszott. 2006 óta a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség kántora. „Jó képességű, szolgálatra termett orgonista” – tolmácsolta Simon Barbara a bizottság véleményét.

Szeitl Zita hétéves kora óta zongorázik. Három nyarat töltött Fóton, majd levizsgázott énekismeretből, zeneelméletből, karvezetésből, liturgikából és hangszerismeretből. Öt éve Finta Gergely orgonaművész tanítványa. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakára készül felvételizni. J. S. Bach G-dúr prelúdium és fúgájának erőteljes, szépen megfogalmazott előadásáért dicséretes jeles minősítést kapott.

Bence Gábor megköszönte a vizsgabizottság elnökének, Simon Barbarának, valamint tagjainak – Finta Gergelynek és Kovács László lelkésznek, okleveles kántornak – az alapos munkát. „Fót mint intézmény egyedülálló az országban abban, hogy minden növendékének a saját szintjén biztosítja a zenei fejlődés lehetőségét. Olyan elkötelezett tanári karral rendelkezünk, amelynek tagjai türelemmel, nagy gyakorlattal, igényesen foglalkoznak mindenkivel adottságainak megfelelően. Ezért férnek meg egymás mellett a kezdők és az akadémiai jelöltek. A cél olyan kántorok képzése, akik színvonalas zenei munkájukkal a lelkészek munkatársai lehetnek” – mondotta.

Ezt a követelményt teljesítették az új kántorok, akiket Abaffy Nóra, Barta-Gombos Arikán, Bence Gábor, Ecsedi Zsuzsa, Németh Csaba és Pócs Miklós tanított. A képzés zavartalan menetét Sohan László gondnoknak és kis csapatának a jól összehangolt munkája biztosította.

A zene nem kotta, a zene mindig személyes. Lelkünk örömét, bánatát, hitét is megszólaltatjuk, ha muzsikálunk – mondta a záróáhítatban Kovács László. A fótiakat – tanárokat, növendékeket és a végzett kántorokat – a hivatástudat öröme is átjárja, amit Bence Gábor úgy fogalmazott meg, hogy „életem az egyházzene szeretete”. Ezért a tehetségeket éltető szeretetért adott hálát az ünneplő közösség Istennek, és gratulált az új kántoroknak.

Tóthné dr. Gallyas Katalin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Lassan, tűnődve…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Döntéshozatal a Dunán
Közgyűlés a Kapernaumban
Egyház és állam kapcsolata a posztkommunista Magyarországon
Kincskereső nap Várpalotán
Soltvadkerti „családi bál” az óvodások szüleinek
Keresztutak
Evangélikus hívek forintjaiból
A keresztség kölcsönös elismerése
A keresztény keresztség
Bajor–magyar diakóniai konferencia
Papi hivatások világnapja
Századik születésnapját ünnepli a cserkészet
Sárszentlőrincről – San Marinóban
Trenderli – avagy csodának márpedig lennie kell
Mire jó egy újszülött?
Bölcs Náthán a 21. században
Evangélikusok
Bizony, őrizője vagy testvérednek!
A műzenétől a népzenéig
e-világ
Húskészítményekről – őszintén
Keresztény szemmel
Nem azé, aki akarja
A hét témája
Noémi, Kamilla, Anna, Borsószem…
Engem mindig szerettek
A gyermekmentés hősei
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kántorvizsga örömmel és hálaadással
Szakmai nap a GyLK-ról
Protestáns médiahajó plusz PRÚSZ-vacsora
Balassi Bálint összes versei oroszul
Ismét koráléneklési verseny Albertiben
Fabiny Tamás: Ajtórésnyi zsoltár
A szent és a profán határmezsgyéjén
Isten dalnoka – Georgius Tranoscius
Kóruskérdéskör
Bemutatkozik az Érdi Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
Énekszóval a harag ellen
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Éjjel a Mátrában
Cantate
Gondolatok az egyházzenéről
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 18 Kántorvizsga örömmel és hálaadással

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster