EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 18 - Isten dalnoka – Georgius Tranoscius

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Isten dalnoka – Georgius Tranoscius

Halála óta már háromszázhetven év telt el, de ma is ismerjük nevét, és énekeivel magasztaljuk Istent. Georgius Tranoscius – az eredeti írásmóddal Juraj Tranovský – Szilézia Teschen nevű városában született 1592. április 9-én. Vidékükre korán eljutott a reformáció hatása, öntudatos evangélikus családban nevelkedett. Szülei 1607-ben a reformáció városába, Wittenbergbe küldték. Öt évig tanult ott, ahol egykor Luther is tanított. Hitben erősödött, a Szentírás és a hitvallási iratok ismeretével gazdagodott.

Prágában tanítóskodott 1611-től. Meziříč város földesura, miután hallott tanultságáról és kegyességéről, 1615-ben meghívta őt lelkésznek. Itt fordította cseh nyelvre az Ágostai hitvallást és Luther Kis kátéját. Saját költségén nyomtatta ki és terjesztette a füzeteket. Ekkor mondták róla, hogy ő a „szláv Luther”. E városban kötött házasságot.

A Habsburg császárok ellenségnek tekintették a protestánsokat. Súlyossá vált a helyzete, amikor 1620 őszén Prága közelében a császári katonák a fehér-hegyi csatában döntő győzelmet arattak a csehek felett. Tranoscius életének zaklatott és bizonytalan évei következtek.

A császár zsoldosai előbb csak a lelkészeket űzték idegenbe, majd a lakosságot is, akik nem voltak hajlandók betérni a római katolikus egyházba. Fokozódott a megpróbáltatás, amikor pusztító járvány tört ki a vidéken, melynek fél év alatt Tranoscius két gyermekével együtt kétezren estek áldozatul. E súlyos időben imádkozásra biztatta az embereket. Hirdette, hogy az imádság és az ének keresztény életünknek olyan kincsei, melyek által az ember mennyei magasságba emelkedhet, Istennel kerülhet közösségbe, vigaszt és erőt kaphat.

Száműzöttként 1625-ben Sziléziában gróf Szunyogh János birtokán talált oltalmat. Rövidesen innen is menekülni kényszerült vendéglátójával együtt. Szunyogh János rokonságban volt a Thurzó családdal, Árva megye főispánjával, ezért a Kárpátokon át őhozzájuk indultak. A szédületes magasságban, kőszirten épült Árva várában kaptak menedéket.

Tranoscius három évig élt ott üldözői elől elrejtve. Életének fontos állomása volt e festőien csodálatos és nyugalmas hely. Egyik feljegyzésében írta, hogy Árva vára számára olyan volt, mint János apostolnak Patmosz szigete, ahol az mennyei kinyilatkoztatásokban részesült, melyeket azután írásban közölt a gyülekezetekkel.

Az elmélkedés csendjében imádságokat és énekeket írt. Költészetének maradandó részei születtek itt. Feldolgozta a Miatyánkot, az Ágostai hitvallást, a Tízparancsolatot. Verseiben megírta Jézus életét, szenvedésének történetét, feltámadását és mennybemenetelét. Könyörgéseket és dicséreteket írt az élet különböző alkalmaira. Énekeit áthatja az isteni kegyelembe és gondviselésbe vetett töretlen, mély hit, mely lelkének háborgását is csillapította. A hit nyújtott számára életerőt, mely ráébreszt arra, hogy noha mi itt küzdünk a világban, nem estünk ki Isten szeretetéből.

Luthertől huszonöt éneket fordított cseh nyelvre. Átdolgozott latin himnuszokat is, de a szentek segítségül hívása és közbenjárásuk kérése helyett ő Krisztus segítségét kérte. Fontosnak tartotta a tiszta és igaz tanítást. Vallotta, hogy csak az cselekszik jól, aki helyesen hisz. Nem hittankönyveket írt, hanem énekekben adta tovább a Szentírás tiszta tanítását. Énekeiben lelki asztal köré hív, és mennyei eledellel táplál, hogy átélhessük a megújulás örömét. Tőle származik a mondás: aki énekel, kétszeresen imádkozik.

Életében újabb változást jelentett, amikor Illésházy Gábor főúr javaslatára Liptószentmiklós 1631-ben meghívta lelkészéül. Ekkor adta nyomdába imádság- és énekgyűjteményét, mely Lőcsén jelent meg 1636-ban. A múló idő nem homályosította el énekei értékét.

Akkori szokás szerint latinul írt neve, a Tranoscius fogalommá lett, jelölte személyét és művét. Énekeskönyvét használták csehek, lengyelek, szlovákok és – Vietórisz József nyíregyházi tanár fordításában – mi, magyarok is. Eddig körülbelül száznyolcvan kiadást ért meg, szinte minden kiadás újabb énekekkel bővült.

Élete utolsó hónapjait súlyos betegen töltötte. Nagyapja százhárom évet élt, ő negyvenöt évesen halt meg 1637. május 29-én. Liptószentmiklóson a templom oltára alatti kriptában nyugszik.

Isten dalnoka volt. Neki is köszönhető, hogy egyházunk – éneklő egyház.

Cselovszky Ferenc (id.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Lassan, tűnődve…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Döntéshozatal a Dunán
Közgyűlés a Kapernaumban
Egyház és állam kapcsolata a posztkommunista Magyarországon
Kincskereső nap Várpalotán
Soltvadkerti „családi bál” az óvodások szüleinek
Keresztutak
Evangélikus hívek forintjaiból
A keresztség kölcsönös elismerése
A keresztény keresztség
Bajor–magyar diakóniai konferencia
Papi hivatások világnapja
Századik születésnapját ünnepli a cserkészet
Sárszentlőrincről – San Marinóban
Trenderli – avagy csodának márpedig lennie kell
Mire jó egy újszülött?
Bölcs Náthán a 21. században
Evangélikusok
Bizony, őrizője vagy testvérednek!
A műzenétől a népzenéig
e-világ
Húskészítményekről – őszintén
Keresztény szemmel
Nem azé, aki akarja
A hét témája
Noémi, Kamilla, Anna, Borsószem…
Engem mindig szerettek
A gyermekmentés hősei
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kántorvizsga örömmel és hálaadással
Szakmai nap a GyLK-ról
Protestáns médiahajó plusz PRÚSZ-vacsora
Balassi Bálint összes versei oroszul
Ismét koráléneklési verseny Albertiben
Fabiny Tamás: Ajtórésnyi zsoltár
A szent és a profán határmezsgyéjén
Isten dalnoka – Georgius Tranoscius
Kóruskérdéskör
Bemutatkozik az Érdi Evangélikus Egyházközség
A vasárnap igéje
Énekszóval a harag ellen
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Éjjel a Mátrában
Cantate
Gondolatok az egyházzenéről
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 18 Isten dalnoka – Georgius Tranoscius

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster