EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 20 - Lovaggá avatták a Frenkl házaspárt

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Lovaggá avatták a Frenkl házaspárt

„Pro fide, pro utilitate hominum”, azaz: „A hitért, az emberiség szolgálatában” – ez a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Rend – Kórházas Lovagok jelmondata. A rend Európai Nagypriorságának Magyarországi Parancsnoksága a budai Szilágyi Dezső téri református templomban május 12-én délután úgynevezett felavatási szertartás keretében – lovaggá, illetve lovaghölggyé avatta dr. Frenkl Róbertet, egyházunk korábbi országos felügyelőjét és feleségét, dr. Frenkl Sylviát. A jelöltek – nyolcadmagukkal – ünnepélyes külsőségek közepette, eskütétellel váltak tagjaivá a Krisztus és a szegények, elesettek szolgálatát tettekkel hirdető, történelmi múltra visszatekintő rendnek.

A Szent János Szuverén Rend – Kórházas Lovagok két új evangélikus tagja nem ismeretlen lapunk olvasói előtt: Frenkl Róbert mint országos felügyelő tavaly őszi visszavonulásáig egyházunk világi vezetőjeként végzett szerteágazó szolgálatot. Egyházi tisztsége mellett világi hivatását tekintve orvosprofesszor, felesége, dr. Frenkl Sylvia pedig pszichológus.

Milyen 2007-ben egy lovaggá avatási ceremónia? Ünnepélyes, jól szervezett. A szertartást vezető tiszt L. Owen Brown főparancsnok volt, David Mill lelkész és dr. Molnár László református lelkipásztor celebrálta az avatást, a Szuverén Tanács jelen lévő tagjainak részvételével.

Douglas W. Daniel, a Magyarországi Parancsnokság parancsnoka röviden visszatekintett a rend történetére. E szerint a Szent János Lovagrend a ma létező lovagrendek legrégebbikre. Gyökerei az itáliai Amalfi városának kereskedői által Jeruzsálemben alapított kórházig nyúlnak vissza, mely a Szentföldre tartó keresztényeket segítette. 1099-ben lovagok is csatlakoztak a kórházban folyó munkához. A szervezetet 1113-ban II. Paszkál pápa ismerte el önálló kórházas rendként. Jelképük az amalfi kereszt, amely alatt a szolgáló testvérek dolgoztak Jeruzsálemben. Hamarosan katonai lovagrenddé váltak – a keresztény államok egyik elvi védelmezője lettek a Szentföldön –, megtartva azonban a kórházas, jószolgálati hagyományokat.

Az évszázadok során előbb Cipruson, Rodoszon, majd Máltán működtek; háborúk és száműzetések alakították a rend sorsát. A lovagok Máltán maradtak egészen addig, amíg Napóleon szemet nem vetett a szigetre és a rend vagyonára. Röviddel Napóleon támadása előtt I. Pál orosz cár védőszárnyai alá vette a rendet; a lovagok 1789-ben nagymesterré választották a cárt. A múlt században, 1962-ben pedig II. Péter londoni száműzetésben élő jugoszláv király lett fővédnökük.

A Magyarországon működő szuverén lovagrend az orosz priorságokból ágazott el a rend Máltáról való elűzése után. A szegények és elesettek megsegítésének szellemében működő rend chartája és alkotmánya 1964-ből (II. Péter idejéből) datálódik, az évszázadokra visszanyúló hagyományokra építve. A rendben a hölgyek a férfiakkal egyenrangú szerepet játszanak; egy 1998-ban Angliában hozott döntés értelmében bármilyen tisztséget, funkciót betölthetnek. Az alkotmányban a rend ökumenikus és nemzetközi közösségként definiálja önmagát.

Imádság, igeolvasás, vallástétel az Apostoli hitvallás szavaival a gyülekezettel közösen – ez alkotta a liturgiát, majd következett az ünnepélyes felavatás, melynek során a lovagrend korábban avatott tagjai is megújították esküjüket. A jelöltek Bibliára tett kézzel tették meg fogadalmukat, majd jelvényt és palástot kaptak, és lovagi, illetve lovaghölgyi címet nyertek.

Részlet az eskü szövegéből: „Én tehát teljes alázattal, jóindulattal és tisztelettel szeretnék részese lenni imádság és tettek által az üdvösség hirdetésének és a tartós keresztyén egység munkálásának. […] Magamon hordom Amalfi nevezetes keresztyén keresztjét, nyolc csúcsával, mely következetesen emlékeztet vallásos eskütételemre, hogy Jézus Krisztus keresztjét mindig szívemben hordozzam, díszítve a hozzájáruló erényekkel.”

A négyágú kereszt a négy legfőbb erényt – a türelmet, az igazságosságot, az állhatatosságot és a mértékletességet – jelképezi. Fehér színe a tisztaság jelképe. A kereszt nyolc csúcsa pedig a nyolc boldogmondásra utal, hogy viselői életük során megtartsák és hirdessék a benne foglalt krisztusi útmutatásokat.

K. D.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hozzád kiáltok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Csupán beszélgettünk…
Ki mit tud a királyokról?
Isten megpróbált szolgája – máig ható vigasztaló énekköltőnk
Belső megújulás Taliándörögdön
Elnöki látogatás a Johanneumban
A Szentlélek szólt Szárszón
„Ne szűnjetek meg hálát adni!”
Keresztutak
Együtt Európáért 2007
Ne félj tehát, kicsiny csapat!
A Külföldön Élő Magyar Evangélikus Lelkészek Munkaközössége (KÉMELM) jubileumi, összegző közgyűlésén elfogadott nyilatkozat
Magyar „leprafelelősök” közgyűlése
Tanult tehetetlenségi szindróma
Atyafiak közegében
Akarunk-e biciklizni?
Óvónők Augsburgban
Anyák napi ünnepség Nagyváradon
Evangélikusok
„…a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk”
Lovaggá avatták a Frenkl házaspárt
Tessedik-napok Budapesten és Albertirsán
Péter Jenő
e-világ
Édes élet – avagy a cukorról, a mézről és az édesítőszerekről
Keresztény szemmel
Fagy, jég, kár, keserűség
A Jelenések könyve egy evangélikus lelkész olvasatában
Mezítelenül
evél&levél
Orgonahangverseny Mohácson
Vaktáborhíradó
A közelmúlt krónikája
A változás ünnepe
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Gondolatok Buxtehude halálának háromszázadik évfordulóján
Vonalak és fonalak
Angyali költő
Ismét volt keresztény könyvhét
Hibaismétlés, avagy Jókai után szabadon
A vasárnap igéje
Az örök élet fényében
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Érettségi 2007
Cantate
„Az Úr nevében indulunk, mutassa angyala utunk…”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 20 Lovaggá avatták a Frenkl házaspárt

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster