EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 20 - Az örök élet fényében

A vasárnap igéje

HÚSVÉT ÜNNEPE UTÁN 6. VASÁRNAP (Exaudi) – 1Pt 4,7–11

Hozzászólás a cikkhez

Az örök élet fényében

Az idő relatív. Van, amit hosszúnak érzünk, pedig csak pillanatokig tart. Van, amikor órák futnak el úgy, mint egy pillanat. „Mindennek a vége pedig már közel van…” – írja Péter apostol (7. vers). Kezdjünk számolgatni? Próbáljunk relativizálni? Az ige valami másról szól. Arról, amit őseink így mondtak: »sub specie aeternitatis« – mindent az örök élet szemszögéből…

Mindent az örök élet távlatából nézhetünk. Fontos, hogy honnan jövünk. Múltbeli bűneink és eredményeink meghatároznak minket. Még fontosabb, hogy mit tett értünk megváltó Urunk, mi az, ami már „elvégeztetett”. Fontos, hogyan zajlik a jelen, s tudunk-e Isten gyermekeiként Urunk közelében élni. Még fontosabb, hogy Gondviselőnk kezében tudhatjuk minden pillanatunkat. De a legfontosabb, hogy hova megyünk, kihez készülünk, hol vár ránk, tékozló fiúkra a mennyei Atya. A legfontosabb, hogy Krisztussal örök életünk van, s amit fül nem hallott, szem nem látott, Isten azt készítette el az őt szeretőknek.

Múlt, jelen és jövő az örök élet szemszögéből értelmezendő. Mindennek a vége már közel van. Hová készülünk? 1,8 méter mélyre, a sírba – vagy haza az atyai házba? A hátralevő (kinek hosszabb, kinek rövidebb) időt ez határozza meg.

Az örök élet utáni vágy, a tudatos készülődés és az üdvözítő Istenben való megalapozott reménység napi impulzusokat, távlatos utat, kiteljesedő programot ad. Az örök élet távlatában gondolkodni és látni egyszerre jelent bölcsességet és józanságot. Az eszünket sokszor éppen a rövidlátás, a szűklátókörűség veszi el.

Koncentrálunk a pillanatnyi feladatainkra, s közben elfeledjük az összefüggéseket, nem gondolunk arra, honnan hová megyünk, hogy áll össze a nagy egész, minek mi az oka, háttere, értelme, folyamata és célja. Az örök élet távlatában helyükre kerülnek a dolgok. A kis ügyek nem híznak látszatóriásokká, a nagy ügyek pedig nem bagatellizálódnak.

Rámeredünk a gondokra, bajokra. Csak azt vesszük észre, ami rossz, ami hibás, ami veszélyes. Egy idő után kialakul a félelem, az állandó bizonytalanság, netán a rettegés. A keserűség lassan mindent átjár, mert csak azt látjuk, ami rossz. Küzdenénk is ellene, de annyi fronton kellene ezt tennünk, hogy lebénulunk a feladat nagyságától.

Letaglóznak egyéni életünkben és a kozmikus világban az ördögi események. Nem tudunk ellenük tenni, hiszen emberfeletti erők tombolását érezzük. Mivel tehetetlennek tudjuk magunkat, egy idő után le is mondunk arról, hogy valamit tegyünk, hiszen úgyis fölösleges.

Mikor jár el bölcsen az ember, mikor ítéli meg józanul a valós helyzetet? Akkor, ha az örök élet távlatában gondolkodik. Ha ezt teszi, akkor először is számol az élet Urával, akinek kezében van múlt, jelen és jövendő, másrészt számol az imádság erejével, azzal, hogy az Istennel való eleven és személyes kapcsolat segít elhordozni a terheket, megláttatja az utat, biztonságot ad, a kiteljesedő élet biztonságát.

Hogy mindez mennyire nem elvont kérdés, érezhetjük az apostol szavaiból. Szeretetről beszél általában, majd a vendégszeretetről szól, azután rátér a különböző szolgálatokra. Az örök életről való gondolkodás, az üdvösségről való meggyőződés, az élet üdvözítő Istenébe vetett feltétlen bizalom aktív életre indít. Ha ilyen csodálatos Urunk van, ha Isten ennyire szeret, hogy még nekem is bűnbocsánatot és életet (a kettő elválaszthatatlanul összefügg) ajándékoz, akkor nem tudok többé tétlenül ülni. Akkor – milyen csoda – sikeres kísérleteim vannak a szeretet, sőt az ellenségszeretet terén. Akkor – milyen nagyszerű – természetessé válik a másik ember, a vendég, az idegen befogadása. Akkor – milyen fantasztikus – még én is tudok Istenről tanúskodni szóval és erővel. Igen, ez Isten kegyelmének csodája. Ez Isten jóságának következménye. Ez Isten cselekedeteinek lenyűgöző eredménye.

Míg mi sokszor érzelgősen, romantikusan és nemegyszer nagyon elméletileg beszélünk a szeretetről, és inkább mulandó érzelemnek, mint kitartó életformának tartjuk, Péter apostol a lényeget ragadja meg: „…a szeretet sok bűnt elfedez.” (8. vers) Isten úgy szeretett minket, embereket, úgy szerette a világot, hogy megoldotta a legnagyobb kérdést, rendezte a legnagyobb bajt, azt, hogy a bűn, az istennélküliség életet tönkretevő, létünket megbetegítő valósága kilátástalan helyzetbe sodorta az embert és a világot. De Isten szeretete kihoz ebből a kilátástalanságból. Az ebből táplálkozó emberi szeretet ugyanezen a nyomon halad: nem a bűnt firtatja, nem a másik hibáit emeli ki, nem azt hangsúlyozza, mennyi baj van a másikkal, hanem azt nézi, hogyan tudja felemelni, tapintatosan a helyére segíteni, a bajból kiemelni.

Isten szeretetéből élni, Isten szeretetét továbbadni, Isten szeretetét hirdetni – ez a nagyszerű lehetőségünk a hátralevő rövid időben, hiszen mindennek a vége közel van. Az idő a szeretetre kevés – ezért kell minden percét kihasználni. Mindennek a célja pedig Isten dicsőítése. „Dicséretedre teremtettél, Uram…” – mondja Augustinus. Mert akkor áll össze a szétesett világ, akkor rendeződnek a kuszaságok, és akkor lesz újra teljes az élet, ha az Isten közelében, Isten dicséretére él az ember és minden teremtmény.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hozzád kiáltok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Csupán beszélgettünk…
Ki mit tud a királyokról?
Isten megpróbált szolgája – máig ható vigasztaló énekköltőnk
Belső megújulás Taliándörögdön
Elnöki látogatás a Johanneumban
A Szentlélek szólt Szárszón
„Ne szűnjetek meg hálát adni!”
Keresztutak
Együtt Európáért 2007
Ne félj tehát, kicsiny csapat!
A Külföldön Élő Magyar Evangélikus Lelkészek Munkaközössége (KÉMELM) jubileumi, összegző közgyűlésén elfogadott nyilatkozat
Magyar „leprafelelősök” közgyűlése
Tanult tehetetlenségi szindróma
Atyafiak közegében
Akarunk-e biciklizni?
Óvónők Augsburgban
Anyák napi ünnepség Nagyváradon
Evangélikusok
„…a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk”
Lovaggá avatták a Frenkl házaspárt
Tessedik-napok Budapesten és Albertirsán
Péter Jenő
e-világ
Édes élet – avagy a cukorról, a mézről és az édesítőszerekről
Keresztény szemmel
Fagy, jég, kár, keserűség
A Jelenések könyve egy evangélikus lelkész olvasatában
Mezítelenül
evél&levél
Orgonahangverseny Mohácson
Vaktáborhíradó
A közelmúlt krónikája
A változás ünnepe
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Gondolatok Buxtehude halálának háromszázadik évfordulóján
Vonalak és fonalak
Angyali költő
Ismét volt keresztény könyvhét
Hibaismétlés, avagy Jókai után szabadon
A vasárnap igéje
Az örök élet fényében
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Érettségi 2007
Cantate
„Az Úr nevében indulunk, mutassa angyala utunk…”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 20 Az örök élet fényében

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster