EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 20 - A Szentlélek szólt Szárszón

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

A Szentlélek szólt Szárszón

Másfél évvel ezelőtt beosztott lelkész érkezett a gyülekezetbe a lelkipásztor mellé. Az új szolgálattevő egyéni talentumait és a helyi igényeket figyelembe véve gyorsan ki is alakult a munkamegosztás. Kezdettől fogva a látogatások jelentették számára az egyik fontos területet, s praktikus okokból főleg a kisebb területű és kisebb lélekszámú filia evangélikus lakóit kereste fel. A lelkigondozói beszélgetések, a kis konyhában tartott úrvacsorai istentiszteletek, a kedves vagy éppen megrázó élmények eredményeként gyakran vitte név szerint is az Úr elé a rábízott testvéreket. A május 7. és 9. között Balatonszárszón tartott országos lelkészkonferencia után azonban egészen máshogy tért vissza gyülekezetébe – különösen is a kicsiny kis leánygyülekezetbe. A Szentlélek munkáját tapasztalta, mely elhívást adott, felforrósította szívét, s konkrét irányt mutatott, amely már nemcsak az egyes hívekhez küldte, hanem ahhoz a közösséghez, amely most még erőtlen, de sok imádsággal, közös munkával és Isten áldásával növekedésnek indulhat…

Pünkösd közelsége és a szolgálatunkban sokszor tapasztalható erőtlenség miatt a lelkészkonferencia témája ezúttal a Szentlélek volt – az a Lélek, aki Isten szolgáit is formálni és misszióba küldeni akarja.

Ezúttal a lelkészek álltak az ige kereszttüzében. Istennek azok a gyermekei kaptak intést, akik „hivatalból” mondják az evangéliumot, szavuk mégis olykor erőtlennek tűnik. A hiba ilyenkor nem a ránk bízott kincsben van, hanem valamilyen konkrét – letenni nem akart – bűnünk okozza. Akkor nincs ereje annak, amit hirdetünk, ha valami elromlott, és nem akarjuk, nem merjük rendezni Isten előtt. Az életrendezés tehát az első. A Lélek indít erre, s a tűz az, amely éget és tisztít ilyenkor erőtlenségünkben, közönyösségünkben.

Csak ilyen megújulás után fordulhatunk mások felé. A megelevenedés utáni vágy és a tenni akarás készsége nélkül nincs nagy hajtóereje a missziónak. „Befektetés nélkül nincs profit” – hangzik a gazdasági életből jól ismert megállapítás, de igaz ez a lelkiekre is. Sok energiát, imádságot kell befektetni a missziói munkába, és készülni kell arra, hogy amikor ébredés történik, akkor legyen, aki segíti a gyülekezetet keresőket. Munkatársak kellenek, akik hitben járnak, a Lélektől kapják az elhívást, és gyakorlati útmutatás alapján tudnak szolgálni. Az egyházvezetés felelőssége is, hogy legyenek bibliaiskolák, munkatársképző tanfolyamok, de az adott gyülekezet hatásköre és lehetősége, hogy segíti-e például a házi csoportok létrejöttét, rajtuk keresztül a hívek növekedését és azt, hogy mindenki (!) megtalálja a feladatát.

„Ha a Balatonon hajókázunk, hiába várjuk, hogy beugorjanak hozzánk a halak!” – Ugyanígy az embereket is sokszor hiába várjuk templomainkba. Nem jönnek. Nekünk kell kapcsolópontokat találnunk hozzájuk, például karitatív vagy szociális szolgáltatáson keresztül, „barátságos gyülekezettel”, netán – a civil szféra segítségét is kihasználva – a társadalomban való jelenléttel.

Mindez tervezést igényel. Kell, hogy legyen egy missziós stratégia, amikor lelkészként tudjuk, és a gyülekezettel világosan tudatjuk, hogy hova szeretnénk eljutni. Tarthatatlan ugyanis az a hozzáállás, hogy „mindegy, mit, csak csináljunk valamit!”.

Építhetünk kapcsolatainkra, vagy kihasználhatjuk az élethelyzetből adódó lehetőségeket is. A hívő pedagóguson keresztül a tanári kar is megszólítható, vagy például egy kisgyermekes anyukának testhezálló feladat a baba-mama kör megszervezése.

A szárszói lelkészkonferencia evangélizáció volt; nemcsak beszéltünk a Szentlélekről, hanem csodálatosan tapasztalhattuk is jelenlétét. Volt mondanivalója, és ezt elég egyértelműen közölte: a megváltó Krisztusra mutatott, és új lendületet adott. Ugyanakkor ez a három nap szakmai szempontból is nagyon tartalmas volt. Az evangélikus és más felekezetű előadók gyülekezetépítési modellek, gyakorlati ötletek széles skáláját mutatták be, melyek között ki-ki találhatott magának valót.

Nagy szükségünk volt minderre. Az elcsípett beszélgetésrészletek alapján úgy tűnt számomra, hogy a jelen lévő ötven-hatvan lelkészből sokan hasonlóan gondolták, s nem voltam egyedül azzal sem, hogy másként indultam haza, mint ahogy érkeztem. Ezt a változást a gyülekezet egyébként hamar észrevette…

Hulej Enikő

Regionális hozzárendelés: Balatonszárszói Evangélikus Leányegyház


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hozzád kiáltok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Csupán beszélgettünk…
Ki mit tud a királyokról?
Isten megpróbált szolgája – máig ható vigasztaló énekköltőnk
Belső megújulás Taliándörögdön
Elnöki látogatás a Johanneumban
A Szentlélek szólt Szárszón
„Ne szűnjetek meg hálát adni!”
Keresztutak
Együtt Európáért 2007
Ne félj tehát, kicsiny csapat!
A Külföldön Élő Magyar Evangélikus Lelkészek Munkaközössége (KÉMELM) jubileumi, összegző közgyűlésén elfogadott nyilatkozat
Magyar „leprafelelősök” közgyűlése
Tanult tehetetlenségi szindróma
Atyafiak közegében
Akarunk-e biciklizni?
Óvónők Augsburgban
Anyák napi ünnepség Nagyváradon
Evangélikusok
„…a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk”
Lovaggá avatták a Frenkl házaspárt
Tessedik-napok Budapesten és Albertirsán
Péter Jenő
e-világ
Édes élet – avagy a cukorról, a mézről és az édesítőszerekről
Keresztény szemmel
Fagy, jég, kár, keserűség
A Jelenések könyve egy evangélikus lelkész olvasatában
Mezítelenül
evél&levél
Orgonahangverseny Mohácson
Vaktáborhíradó
A közelmúlt krónikája
A változás ünnepe
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Gondolatok Buxtehude halálának háromszázadik évfordulóján
Vonalak és fonalak
Angyali költő
Ismét volt keresztény könyvhét
Hibaismétlés, avagy Jókai után szabadon
A vasárnap igéje
Az örök élet fényében
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Érettségi 2007
Cantate
„Az Úr nevében indulunk, mutassa angyala utunk…”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 20 A Szentlélek szólt Szárszón

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster