EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 20 - Édes élet – avagy a cukorról, a mézről és az édesítőszerekről

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Édes élet – avagy a cukorról, a mézről és az édesítőszerekről

A cukor olyan élelmiszer, melyet semelyikünk sem száműzne szívesen étrendjéből. Egészen pontosan az édes íz az, amit születésünktől fogva kedvelünk, hiszen már az anyatej is édeskés. De hogy a cukor megédesíti-e az életünket, az már más kérdés. Míg az 1900-as évek elején fejenként évi 1-2 kilogramm cukorfogyasztást jegyeztek, addigra mára ez több mint 50-60 kilogrammra emelkedett (Amerikában évi 69 kilogramm). Nem nehéz eldönteni, vajon jó irányú és mértékű-e ez a növekedés, vagy sem.

A cukorbetegség Magyarország egyik vezető betegsége, mely nem más, mint a hasnyálmirigy inzulintermelésének felborulása. Az inzulin meghatározó szerepű hormon, mely számos ponton befolyásolja a szervezet működését. Ha túl sok gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk (fehér liszt, fehér cukor és a belőlük készített tészták, sütemények, édességek), vércukorszintünk gyorsan megemelkedik, ami maga után vonja az inzulin fokozott termelődését. Hamarosan a vércukorszint csökkenni fog, és mi sóvárgunk valami után, ami hirtelen újra megemeli. Szervezetünkben lassanként felborul az egyensúly; a hasnyálmirigy hiába próbál fokozottan működni, a vércukorszint tartósan emelkedett lesz, és kialakul a felnőttkori cukorbetegség, mellyel együtt jár a magas vérnyomás és egy sereg más betegség is.

Az „édes méreg” olyannyira be tud épülni az ember mindennapjaiba, hogy már észre se vesszük kéretlen jelenlétét. Szinte minden élelmiszerrel viszünk be fehér cukrot, pedig a nyomelem- és vitamintartalma nulla. Cukortartalma azonban olyan nagy, hogy évente 1-2 kilogrammnál többet valóban nem lenne szabad fogyasztani belőle. (A cukorrépa cukortartalma 18 százalék, a finomított cukoré 95 százalék.)

Mit együnk helyette? Ha tenni akarunk egészségünk megőrzéséért vagy visszaszerzéséért, legelőször tudatosan (és lehetőleg „drasztikusan”) csökkentsük a cukorbevitelt. Így néhány hét alatt visszaáll nyelvünk ízérzékelése a normális állapotra. Ezután minden édes ételt túlzottan édesnek fogunk találni, és már kevésbé fogjuk kívánni őket. Az édes íz iránti igényünket friss és aszalt gyümölcsökkel elégítsük ki. Hamarosan itt az eper, a cseresznye, a málna szezonja. Porcukor és tejszínhab nélkül együnk belőle annyit, amennyi csak jólesik! Az aszalt gyümölcsök beszerzésénél ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne kénezett terméket vegyünk. Természetesen ki-ki próbálkozhat nyáron és ősszel az otthoni aszalással is.

A természetes gyümölcscukrok mellett a méz igen tápláló édesítőszer. Általánosan ismert a méz jótékony hatása az ember szervezetére, amit azonban csak hőhatás nélkül ér el. Ezért forró teába csurgatva, süteménybe sütve már inkább csak az édes íz dominál. Azonban nyers állapotban fogyasztva: müzlibe, kásákba, kenyérre kenve ne hiányozzon étlapunkról. Fontos, hogy kisgyermekeknek kétéves kor alatt ne adjunk, mert allergizáló hatása lehet. Sajnos, mint mindent, amit ember alkot, ezt is el lehet rontani. Igyekezzünk hőhatás nélkül kivont biomézet beszerezni.

Ma már nemcsak a cukorbetegek élnek az édesítőszerek megannyi formájával (por, tabletta, folyékony), hanem elterjedtek a fogyókúrázók, alakjukra vigyázók körében is. Sajnos sokan félreértelmezik használatukat, hiszen nem hizlal, nincs benne kalória. Mindenki olvasott már arról, hogy hol az egyiket, hol a másikat kiáltják ki rákkeltőnek. Mivel teljes mértékben szintetikus úton előállított szerekről van szó, melyeket a természetben nem találunk meg, bizonyosan egy sem mondható egészséges terméknek. Azonban van egy bizonyos napi maximum adagjuk, amelyet ha nem egy napra, hanem mondjuk két-három hétre értelmezünk, akkor nem fogunk túl sokat fogyasztani belőlük. Az édesítőszert jól használva (az évi 1-2 kilogramm cukorfogyasztást alapul véve) a diabéteszes beteg sem fog állandóan édes íz után sóvárogni, és egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással jelentősen csökkentheti is a vércukorszintjét.

Bogdányi Mária


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hozzád kiáltok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Csupán beszélgettünk…
Ki mit tud a királyokról?
Isten megpróbált szolgája – máig ható vigasztaló énekköltőnk
Belső megújulás Taliándörögdön
Elnöki látogatás a Johanneumban
A Szentlélek szólt Szárszón
„Ne szűnjetek meg hálát adni!”
Keresztutak
Együtt Európáért 2007
Ne félj tehát, kicsiny csapat!
A Külföldön Élő Magyar Evangélikus Lelkészek Munkaközössége (KÉMELM) jubileumi, összegző közgyűlésén elfogadott nyilatkozat
Magyar „leprafelelősök” közgyűlése
Tanult tehetetlenségi szindróma
Atyafiak közegében
Akarunk-e biciklizni?
Óvónők Augsburgban
Anyák napi ünnepség Nagyváradon
Evangélikusok
„…a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk”
Lovaggá avatták a Frenkl házaspárt
Tessedik-napok Budapesten és Albertirsán
Péter Jenő
e-világ
Édes élet – avagy a cukorról, a mézről és az édesítőszerekről
Keresztény szemmel
Fagy, jég, kár, keserűség
A Jelenések könyve egy evangélikus lelkész olvasatában
Mezítelenül
evél&levél
Orgonahangverseny Mohácson
Vaktáborhíradó
A közelmúlt krónikája
A változás ünnepe
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Gondolatok Buxtehude halálának háromszázadik évfordulóján
Vonalak és fonalak
Angyali költő
Ismét volt keresztény könyvhét
Hibaismétlés, avagy Jókai után szabadon
A vasárnap igéje
Az örök élet fényében
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Érettségi 2007
Cantate
„Az Úr nevében indulunk, mutassa angyala utunk…”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 20 Édes élet – avagy a cukorról, a mézről és az édesítőszerekről

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster