EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 20 - Fagy, jég, kár, keserűség

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Fagy, jég, kár, keserűség

Hazafelé tartottam május 5-én, szombaton. Kecskeméthez közeledve hirtelen megváltozott a táj megszokott képe. A solti, 52-es út mentén a zöld és a fehér szín keveredett a földön, az úttesten. A fákon alig maradt levél, a földet pedig több centiméter vastagságban jég borította. Az autó kerekei nyomták kétfelé a mogyorónyi, néhol kisebb dió nagyságú jégdarabokat. S ez a látvány kitartott egészen Ballószögig. Az út menti kajsziültetvények, egyéb mezőgazdasági vetemények mind-mind siralmas, megtépázott állapotban voltak.

Más. Május elején a borvidékünkön az éjszakai fagy okozott iszonyatos károkat. Találkoztam olyan evangélikus gazdával, akinek tizenhárom hektár szőlője fagyott el, nemcsak alul, de fölül is. „Nem kell már permetezni, megvolt a szüret! – legyintett keserűen. És ha odafigyeltünk a híradásokra, így történt ez a Kiskunságon kívül Borsodban, Szabolcsban és a Hajdúságban is. Ott almások, barackültetvények szenvedtek nyolcvan-száz százalékos fagykárt. Aki falun született, falun nőtt föl, és ma is vidéken él, tudja, mélységesen átérzi, mit jelent mindez.

S ezek után leülök a számítógépem elé, és rákattintok az Index.hu megyénkben lévő mutációjára, a Kecskeméten szerkesztett Hírösindex honlapjára. S nem akarok hinni a szememnek. Ugyanis május 10-én, amikor ezeket a sorokat írom, a következő, kiemelt helyen lévő írást olvashatta, aki jobb híján erre tévedt.

Kiemelt, vastag betűs cím: „A parasztok az adónkból tömnék a zsebüket – Eddig többmilliárd forintnyi a kár a mezőgazdaságban”. Majd az írás bevezetője, ugyancsak kiemelten: „Miközben a magyar élelmiszer minősége olyan szar, hogy társadalmi szintű műzlizabálást már nem lehet megállítani, addig a hazai mezőgazdaság évről-évre az átlag adófizetők zsebéből bevasalt lére utazik. Csak kérdezem a több hónapos szárasság nem okozott kárt?” Idézet szó szerint, a helyesírási hibákkal együtt. A cikket egyébként nem jegyezte senki, nem tudni, ki nem merte saját alkotása alá írni a nevét. Bátor tett. Az írás amúgy a Magosz kezdeményezéséről szól a továbbiakban, arról, hogy miként segíthetne a kormány a fagy- és jégkárt szenvedett gazdáknak.

Valaki tehát, egy névtelen, „bátor ember”, vette a fáradságot, és egy jót rúgott az EU-s átállás, a gazdasági, piaci, időjárási viszontagságok miatt már amúgy is alaposan meggyötört gazdákba. Amikor együtt kellene sírni azokkal, akiknek tönkrement a termésük, ő szemtelenül azt sugallja, mintha a magyar gazdák kizárólagosan az állami kárpótlásra hajtanának. Talán még ők is rendelték meg a fagyot meg a jeget? Ül valahol az íróasztala mögött egy névtelen, aki útszéli stílusban minősíti le a nehézségek ellenére még mindig kiváló magyar élelmiszereket, gazdáink két keze munkájának eredményét, a gazdákat meg élősködőknek állítja be. Ez egyszerűen elképesztő. Az, hogy ma egy embertársunk így vélekedik, jelzi azt a szellemi, erkölcsi mélységet, amelybe belezuhantunk.

Lehet, hogy neki a külföldi tulajdonú szupermarketek polcait megtömő külföldi élelmiszerek minősége az etalon. Lehet, hogy neki a vízízű holland eper, a belga egyenparadicsom az ízek és a minőség csimborasszója. Lehet, hogy neki megfelel a megamarket bizonytalan eredetű, átcímkézett húsáruja, és nem vágyik ennél többre. Lelke (és gyomra) rajta.

Nekem viszont a kiskőrösi húsboltban vásárolt ballószögi, hartai kolbász, füstölt májas az igazi. Ha savanyúság kell, a két helybéli, általam is ismert cég termékeit veszem. Almából is az az igazi, ami a határunkban termett, nem nyúlok a dél-amerikai zöld alma után. És télen magyar almát eszem, meggyet, cseresznyét júniusban, dinnyét augusztusban, szőlőt meg ősszel, és kizárólagosan magyar terméket. Nem azért, mert soviniszta vagyok – egyébként miért ne lehetnék az is, ha a mi termékeinkről van szó? Hanem mert egyszerűen ezeken az ízeken nőttem fel, és ezeknél számomra nincs zamatosabb. Holmi sznobizmusból nem fogok külföldi élelmiszert vásárolni.

Amúgy ismerem a termelőket is, látom fáradt arcukat, kérges tenyerüket. Ők többet érdemelnek. A tiszteletünket. És hogy mi megvegyük, amiért ők megdolgoznak, és megfizessük fáradozásukat. Hallom sóhajaikat, ahogy nézik riadtan a hajnali homályban az ablakban lévő hőmérőt, nyaranta meg kémlelik a sötéten tornyosuló felhőket. És egyetlen vágyuk, hogy megéljenek munkájuk eredményéből.

Jut eszembe: mi lenne, ha evangélikus egyházunk a maga szerény lehetőségeivel, de segítené a gazdákat? Mondjuk csak magyar élelmiszert, termékeket vásárolnánk? Vagy projektekkel, külföldi lehetőségeinkkel segítenénk őket, tanácsadással, képzésekkel? Esetleg még latba is vethetnénk német, svéd, finn magasegyházi kapcsolatainkat, hogy gazdáinknak segítsünk eladni jó áron minőségi termékeiket? Ez is szolgálatunk része lehetne, sőt!

Lupták György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hozzád kiáltok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Csupán beszélgettünk…
Ki mit tud a királyokról?
Isten megpróbált szolgája – máig ható vigasztaló énekköltőnk
Belső megújulás Taliándörögdön
Elnöki látogatás a Johanneumban
A Szentlélek szólt Szárszón
„Ne szűnjetek meg hálát adni!”
Keresztutak
Együtt Európáért 2007
Ne félj tehát, kicsiny csapat!
A Külföldön Élő Magyar Evangélikus Lelkészek Munkaközössége (KÉMELM) jubileumi, összegző közgyűlésén elfogadott nyilatkozat
Magyar „leprafelelősök” közgyűlése
Tanult tehetetlenségi szindróma
Atyafiak közegében
Akarunk-e biciklizni?
Óvónők Augsburgban
Anyák napi ünnepség Nagyváradon
Evangélikusok
„…a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk”
Lovaggá avatták a Frenkl házaspárt
Tessedik-napok Budapesten és Albertirsán
Péter Jenő
e-világ
Édes élet – avagy a cukorról, a mézről és az édesítőszerekről
Keresztény szemmel
Fagy, jég, kár, keserűség
A Jelenések könyve egy evangélikus lelkész olvasatában
Mezítelenül
evél&levél
Orgonahangverseny Mohácson
Vaktáborhíradó
A közelmúlt krónikája
A változás ünnepe
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Gondolatok Buxtehude halálának háromszázadik évfordulóján
Vonalak és fonalak
Angyali költő
Ismét volt keresztény könyvhét
Hibaismétlés, avagy Jókai után szabadon
A vasárnap igéje
Az örök élet fényében
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Érettségi 2007
Cantate
„Az Úr nevében indulunk, mutassa angyala utunk…”
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 20 Fagy, jég, kár, keserűség

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster