EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 48 - Intézményvezetői konferencia Révfülöpön

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Intézményvezetői konferencia Révfülöpön

Az evangélikus oktatási intézmények vezetői tartottak háromnapos konferenciát november 22–24. között a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban. Hagyománynak számít már, hogy évente kétszer összegyűlnek az óvoda-, iskola- és kollégiumvezetők szakmai tapasztalatcserére és lelki töltekezésre. Az idei konferencián ötven pedagógus vett részt az ország különböző pontjain működő, összesen negyven oktatási intézményünkből.

Nagyon sokszínű szakmai program várt a tanácskozás résztvevőire, tizenöt óvoda, hét általános iskola, tizenkét középiskola és hat kollégium vezetőjére. Csütörtök délután a konferencia megszervezőjeként és házigazdájaként Mihályi Zoltánné, egyházunk országos irodája oktatási osztályának vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd Bartha Miklósné, az osztály gazdasági referense ismertette a várható változásokat a 2008. évi költségvetés végrehajtásával, a normatív hozzájárulás, valamint a központosított, kötött támogatásokkal kapcsolatosan.

Este pezsgő hangulatú fórumra került sor. Ennek keretében egyházunk vezetőinek – Ittzés János elnök-püspöknek, dr. Fabiny Tamásnak, az Északi Egyházkerület püspökének, Hafenscher Károly országos irodaigazgatónak és Szabó Györgynek, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület felügyelőjének – tehették fel kérdéseiket a konferencia résztvevői. A kérdések nagy része az iskolalelkészi szolgálat pillanatnyi helyzetére, küldetésére, jövőbeli lehetőségeire és az eddigi tapasztalatokra irányult. Nagyon sokan mondták el véleményüket, javaslataikat ebben a fontos és aktuális témában. Mindebből nyilvánvalóvá lett, hogy az intézmények vezetői továbbra is sok segítséget várnak az iskolalelkészektől. Az óvodák vezetői is megfogalmazták, hogy mennyire fontos lenne a kisgyermekek, kollégáik és saját maguk számára is az óvodában a lelkész jelenléte. Meg is született az elhatározás, hogy a legközelebbi konferenciát intézményvezetők és iskolalelkészek közösen fogják tartani.

Az esti program bensőséges ünnepséggel zárult. Gaál Jánosné, a Magyarországi Evangélikus Egyház Budapesti Kollégiumainak igazgatója kapta az egyházunkban az oktatás területén kiemelkedő és példamutató munkát végző pedagógusoknak járó Péterfy Sándor-díjat.

A konferencia bibliai tematikája a hívő gyermek téma köré épült fel, János és Máté evangéliumából vett textusok alapján. A tanácskozás második napján Smidéliusz András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem doktorandusza a hívő gyermekről teológiatörténeti megközelítésben tartott érdekes előadást, Mesterházy Andrea pszichológus pedig a gyermeki gondolkodás fejlődésével párhuzamosan, valláspszichológiai szempontból mutatta be a hit, a vallásosság és az egyházhoz való kötődés fejlődésének állomásait. Mindkét előadást számos kérdés és hozzászólás követte. Ezután kitekintés következett a külmissziós tapasztalatokra. Mesterházy Balázs, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Kollégium és Szakképző Iskola iskolalelkésze ismertette az Indiában (Kodaikanalban) három éven át végzett iskolai szolgálatának tapasztalatait. Előadását egy harmincperces – 2004 nyarán feleségével együtt készített – filmmel is kiegészítette.

Lassú Tamásné, a várpalotai Evangélikus Keresztyén Óvoda vezetője A hívő gyermek az óvodában címmel tartott előadásában szép példákkal illusztrált, saját tapasztalatain alapuló ízelítőt adott a résztvevőknek az óvodában való hitre nevelés, az óvodáskorú gyermekek hitre segítésének fontosságáról.

A harmadik nap délelőttjén került sor a közoktatási törvény változásait bemutató előadásra, melyet Mihályi Zoltánné osztályvezető tartott.

A Középiskolai Igazgatók Kollégiuma mellett megalakult az Általános Iskolák Igazgatói Kollégiuma is, melynek fontosságát és időszerűségét hangoztatták iskoláink vezetői.

Mindezek mellett azonban módot találhattak a konferencia résztvevői arra is, hogy kevésbé formális keretek között is megoszthassák egymással gondolataikat.

Balogh Kriszta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Féleurónyi fény
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Fajsúlyos kérdésekben döntött a zsinat
Társgyülekezetek közös öröme
Intézményvezetői konferencia Révfülöpön
Gyülekezetimunkatárs-jelöltek munkában
Egyházmegyei ifjúsági nap Debrecenben
Ján Kollár-emlékülés
A Platthy család egyházépítő szolgálata
Új épületrész a soproni középiskolában
Keresztutak
Református gyülekezeti munkatársak találkozója
Szolgálat a szolgálatban
Evangélikusok
Fapadoson, hazafelé
„Nem akartam csak az antik világ szakembere maradni”
Szlávik Mátyás eperjesi teológiai professzor emlékezete
e-világ
Zenekaraink, kórusaink az interneten
Keresztény szemmel
Adventus Domini
Mária Erzsébetnél
Színes karácsonyi készülődés
A hét témája
280 éves az aszódi evangélikus gimnázium
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Vallási témájú gyerekkönyvek – széles kínálat karácsony előtt
Ószövetségi regény a békességért
Csongor és Tünde
Az Evangélium Színházról
Szabadon szárnyalni
Bach közelében
Banános kenyér
A vasárnap igéje
Hazatalálás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Hallgató
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 48 Intézményvezetői konferencia Révfülöpön

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster