EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 48 - Fajsúlyos kérdésekben döntött a zsinat

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Fajsúlyos kérdésekben döntött a zsinat

Új helyszínen, a budapesti Rózsák terén, az Evangélikus Középiskolai Kollégium épületében tartotta meg egyházunk zsinata a soron következő, ötödik ülésszakát az elmúlt hét végén. Több olyan fontos ügy is szerepelt a napirenden, amelyekben a zsinatnak döntést kellett hoznia.

Solymár Péter Tamás áhítata, az előző ülésszak jegyzőkönyvének elfogadása, a zsinathoz érkezett beadványok ismertetése, valamint a bizottsági beszámolók elfogadása után Prőhle Gergely beszámolója hangzott el. Az országos felügyelő szólt az Üllői úti épület sorsával kapcsolatos új fejleményekről, egyházunk anyagi helyzetéről, a készülő evangélikus szaknévsorról és arról a reménységéről, hogy olyan számítástechnikai korszerűsítésre kerülhet sor a közeljövőben, amelynek révén informatikailag egységes rendszerbe lehet majd vonni különböző egyházi intézményeinket. Ezt követően a zsinat arról döntött, hogy Hafenscher Károly országos irodaigazgató legkésőbb 2008. február 28-ig megbízott irodaigazgatóként tovább végezze munkáját.

A következő napirendi pontban a Szociális Alapról szóló törvényjavaslat részletes vitáját folytatták le a küldöttek, majd döntöttek az elfogadásáról. Eszerint a törvény 2009. január 1-jétől lép hatályba, és négy év alatt fokozatosan kerül bevezetésre az új rendszer.

Ezután a lelkészek továbbképzéséről szóló törvényjavaslat került terítékre. A 2005. évi III. törvény már rendelkezett arról, hogy beosztott lelkészi státusba kerül az a lelkész, aki az előírt egyházi továbbképzés törvényben vagy országos szabályrendeletben rögzített követelményeinek az illetékes püspök előzetes felszólítása ellenére sem tett eleget. Új elemként bekerült a törvénybe, hogy ha a beosztott lelkészi státusba visszaminősített lelkész az ez után következő két évben sem tesz eleget továbbképzési kötelezettségének, fegyelmi vétséget követ el. Kibővült a lelkészek kötelező továbbképzésének formája is. Eddig a lelkészi munkaközösségi ülések számítottak ilyen képzési formának, ezután azonban az országos lelkészkonferenciák és a lelkészakadémia alkalmai is a lelkészek kötelező továbbképzésének részét képezik. Így mostantól ezt a három képzési formát egységes szerkezetben sikerült törvényileg szabályozni.

A kétnapos zsinati ülésszak első munkanapjának végén a zsinati tagok még meghallgatták az egyházunk tényfeltáró bizottságának munkájáról szóló beszámolót, illetve dr. Hidas János országos ügyész beszámolóját, majd elvi vitát folytattak az egyházunk 2008. évi költségvetéséről szóló törvényről.

A szombati napon elsőként egy végszavazás várt a testület tagjaira. Lackner Pál tábori püspöknek a tábori lelkészi szolgálatról szóló törvényjavaslatát korábban már általános és részletes vitában is tárgyalta a zsinat. Így a döntés csupán formalitásnak bizonyult, hiszen a végszavazáson egyhangú igennel szavaztak a küldöttek.

A következőkben a Magyarországi Evangélikus Egyház országos elnökségének a törvénymódosító javaslatáról kellett döntenie a testületnek. Az elmúlt időszakban egyházunk és gyülekezeteink életét romboló, a hosszadalmas eljárással nagy károkat okozó esetek miatt az országos elnökség a püspökök fegyelmi jogkörét érintő törvénymódosítást kezdeményezett. Az Ittzés János elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő által jegyzett beadvány megadja a lehetőséget, hogy „a fegyelmi eljárás kezdeményezése után vagy azzal egy időben a püspök megindokolt döntésével a panaszlottat az ügyet lezáró jogerős döntésig szolgálatából, illetőleg tisztségéből felfüggesztheti, amennyiben a fegyelmi vétség súlya vagy egyéb körülmények miatt az indokolt”. Ha azonban a fegyelmi tanács a döntést a kézbesítéstől számított nyolc napon belül nem hagyja jóvá, akkor a felfüggesztés hatályát veszti. Bár a lelkész felfüggesztésére eddig is volt mód, ez a törvénymódosítás a fegyelmi ügyek technikai meggyorsítását jelenti, hiszen lehetőséget nyújt a püspököknek arra, hogy a lelkészt azonnali hatállyal felfüggesszék a szolgálat végzése alól.

Ezután már csak egy fontos kérdés megtárgyalása maradt hátra. Egyházunk vezetése a zsinat elvi hozzájárulását kérte ahhoz, hogy az aszódi Podmaniczky-kastélyt eladhassa. Hafenscher Károly országos irodaigazgató tájékoztatójában elmondta, hogy a nagy értékű ingatlant 2003-ban vette birtokba egyházunk. Az épület állaga azonban olyan rossz, hogy műemléki rekonstrukciója meghaladná a kétmilliárd forintot. Még az épület állagának megtartása és az objektum őrzése is havonta milliós nagyságrendű kiadást jelent egyházunknak. Egyértelmű igényként fogalmazódott meg tehát az épület eladása. Több érdeklődő is volt, de egyetlen olyan befektető maradt, amely komoly fantáziát látna a kastély megvásárlásában és felújításában. A tárgyalások elkezdődtek a reménybeli befektetővel, de a továbbiakhoz a zsinat felhatalmazására volna szükség. Ezt a zsinat látható többséggel megadta.

A tanácskozás végén a küldöttek még döntöttek a jövő évi ülésszakok időpontjáról. A következő, hatodik ülésszak 2008. február 15–16-én lesz.

Kiss Miklós


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Féleurónyi fény
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Fajsúlyos kérdésekben döntött a zsinat
Társgyülekezetek közös öröme
Intézményvezetői konferencia Révfülöpön
Gyülekezetimunkatárs-jelöltek munkában
Egyházmegyei ifjúsági nap Debrecenben
Ján Kollár-emlékülés
A Platthy család egyházépítő szolgálata
Új épületrész a soproni középiskolában
Keresztutak
Református gyülekezeti munkatársak találkozója
Szolgálat a szolgálatban
Evangélikusok
Fapadoson, hazafelé
„Nem akartam csak az antik világ szakembere maradni”
Szlávik Mátyás eperjesi teológiai professzor emlékezete
e-világ
Zenekaraink, kórusaink az interneten
Keresztény szemmel
Adventus Domini
Mária Erzsébetnél
Színes karácsonyi készülődés
A hét témája
280 éves az aszódi evangélikus gimnázium
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Vallási témájú gyerekkönyvek – széles kínálat karácsony előtt
Ószövetségi regény a békességért
Csongor és Tünde
Az Evangélium Színházról
Szabadon szárnyalni
Bach közelében
Banános kenyér
A vasárnap igéje
Hazatalálás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Hallgató
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 48 Fajsúlyos kérdésekben döntött a zsinat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster