EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 48 - Zenekaraink, kórusaink az interneten

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Zenekaraink, kórusaink az interneten

Az evangélikus linkgyűjtemény (http://evangelikus.lap.hu) Evangélikus zene dobozában tizenhat link kínál zenével kapcsolatos honlapokat. Az ezeken szereplő zenei stílusok majd ugyanennyire sokszínűek.

Elsőként a Promise-nak, ennek a koncertpódiumokon és templomok oltára előtt már fel nem lépő, de zenéjében tovább élő együttesnek a honlapját nézzük meg (www.promise.hu). Általában elmondható, hogy a zenei honlapok – talán a műfaj miatt – szépek; közülük az egyik legszebb épp a Promise-é. Tartalmában is kiváló: röviden olvashatunk a zenekarról, bemutatják megjelent kazettáikat, CD-iket, gyönyörködhetünk dalszövegeikben; ezenkívül két interjú csakúgy felkerült a honlapra, mint a Magyar Televíziónak az együttesről 2005-ben készült riportfilmje. Csak remélni lehet, hogy a honlap még jó ideig elérhető lesz.

Egészen más stílust képvisel a Lutheránia énekkar, más a honlap (http://lutherania.lutheran.hu) megjelenése is. Bár az arculata szép, a mögötte használt statikus HTML-kódok feltehetően megnehezítik a szerkesztő számára a frissítést. És mégis, a Programok menüben már a jövő év nyaráig szerepel az énekkar programja. De nem csupán a programok tölthetők le, hanem az előadott művek szövege is; az idegen nyelvűek a fordításukkal együtt.

Az ÉgÍgérő gospelkórus honlapja (www.grepaly.hu/egigero) kicsit komornak tűnik. Tartalmában is lehetne talán bővebb. Dalaiknak csupán a címe szerepel, fellépéseik közül csak az állandó alkalmak időpontjait találtam meg; emellett az egyébként gazdag fotóalbumokban 2003-as képek az utolsók.

Szép küllemű a pestszentlőrinci Új Teremtés zenekar honlapja is (ujteremtes.lutheran.hu). Már a nyitólapon olvasható, hogy az együttes CD-je (2002-es megjelenésű) meghallgatható. Lelkesedésemet hamar lehűtötte azonban az a tény, hogy a hét közül csupán egyetlen dal linkje él, a többi sajnos hibaüzenettel lép ki. Azt pedig nem tudom, hogy az Album menüre kattintva mennyi ideje olvasható: „Ide jön a fotóalbumunk…”

Tetszetős, bár hagy némi kívánnivalót maga után a Shamrock együttes honlapja. Itt is gazdag, friss fotóalbumokat találtam, részletesen bemutatkoznak az oldalakon az együttes tagjai, találni néhány dalszöveget és a YouTube-ra feltöltött videót.

Ugyancsak üde színfolt a M.Is.K.A zenekar honlapja (miska.lutheran.hu). A cikk írása közben ennek az együttesnek a dalait hallgattam, hiszen az minden oldalon elérhető. A honlapon folyamatos hírszolgálat működik, bemutatkoznak a tagok, bő képgalériát is találtam. A Letöltés menü alatt öt videofilm is szerepel a dalszövegek és a Magyar Katolikus Rádióban elhangzott riport hanganyaga mellett. Bár a honlap technikáján és megjelenésén biztosan javítani kellene, a Promise-é mellett nekem ez tetszett leginkább.

Néhány hete a kelenföldi honlapcsokor kapcsán szó volt a gyülekezet kamarazenekarának honlapjáról. A cikk megjelenése után kaptam a jelzést, hogy a kritikára is figyelve ezt a honlapot is továbbfejlesztik.

A pécsi gyülekezet két zenei csoporttal szerepel a linkgyűjteményben, sajnos mind a gyülekezeti, mind a gospelkórus csupán egy-egy oldallal, noha minden bizonnyal bőségesebb tartalmat is megérdemelnének.

A gyűjteményben és bizonyára azonkívül is még több zenei formáció honlapja érhető el; most csupán néhánynak az említésére szorítkozhattam. Fontosnak gondolom zenekarainknak, kórusainknak az interneten való megjelenését, hiszen a jó zene hatása nagyon jelentős. A muzsika istentiszteleteinken és egyéb alkalmainkon is jelen van, az éneklés összefogja a közösségeket. Sokan emlegetnek minket „éneklő egyházként”, hát mutassuk is be zenei kincseinket minél bőségesebben!

erdelyik


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Féleurónyi fény
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Fajsúlyos kérdésekben döntött a zsinat
Társgyülekezetek közös öröme
Intézményvezetői konferencia Révfülöpön
Gyülekezetimunkatárs-jelöltek munkában
Egyházmegyei ifjúsági nap Debrecenben
Ján Kollár-emlékülés
A Platthy család egyházépítő szolgálata
Új épületrész a soproni középiskolában
Keresztutak
Református gyülekezeti munkatársak találkozója
Szolgálat a szolgálatban
Evangélikusok
Fapadoson, hazafelé
„Nem akartam csak az antik világ szakembere maradni”
Szlávik Mátyás eperjesi teológiai professzor emlékezete
e-világ
Zenekaraink, kórusaink az interneten
Keresztény szemmel
Adventus Domini
Mária Erzsébetnél
Színes karácsonyi készülődés
A hét témája
280 éves az aszódi evangélikus gimnázium
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Vallási témájú gyerekkönyvek – széles kínálat karácsony előtt
Ószövetségi regény a békességért
Csongor és Tünde
Az Evangélium Színházról
Szabadon szárnyalni
Bach közelében
Banános kenyér
A vasárnap igéje
Hazatalálás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Hallgató
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 48 Zenekaraink, kórusaink az interneten

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster