EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 50 - Karácsonyi könyvkavalkád

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Karácsonyi könyvkavalkád

Ki ne gondolkodna el karácsony közeledtével azon, mivel is lepje meg szeretteit? Megfelelő ajándék lehet például egy-egy jó könyv. Bőséges választékból válogathatott, aki december 7–8-án felkereste a tizenharmadik alkalommal megrendezett keresztény adventi könyvvásárt Budapesten, a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégiumban.

A visszatérő látogatónak a gimnázium épületébe lépve örvendetes újdonságként először a számos „Ruhatár” felirat tűnt fel. Mielőtt ki-ki elmerült volna a sokadalomban, a vásárnak helyet adó terem előtt, a folyosón megtekinthette a Magyar Bibliatársulatnak a Szentírásról szóló kiállítását.

A teremben, a könyvesstandokon – amint Monty Taylortól, a főszervező Keresztény Iratterjesztő Alapítvány (KIA) képviselőjétől megtudtuk – negyvenöt kiadó kínálta a köteteit. Kezdetben az alapítvány a nagyobb és ismertebb kiadókkal – mint például a Luther, a Kálvin vagy a Harmat Kiadó – együtt rendezte a vásárt, később az egyszerűség kedvéért a KIA vette át a szervezést. Korábban húsvétkor is tartottak könyvvásárt, ezek iránt azonban jóval kisebb volt az érdeklődés, így maradt csak a decemberi.

A keresztény könyvkiadók vásárának szervezői ügyelnek rá, hogy a rendezvényen mindenképpen az evangélium hirdettessék, ellenben ne kapjon szerepet a politika. Igyekeznek arra is figyelni, hogy az úgynevezett szekták ne képviseltessék magukat.

A vásár közkedveltségét bizonyítja, hogy a korábbi helyszínt, a református teológia Ráday utcai épületét „kinőtték”, mert egyre több kiadó és vásárló érdeklődött iránta. Így került a rendezvény a református gimnázium épületébe.

E sorok írója, alighogy belépett a terembe, az ajtó mellett máris egyházunk kiadójának, a Luther Kiadónak a standjába botlott. A kiadó munkatársától, Blatniczky Gábortól megtudta: különösen Dietrich Bonhoeffer Követés című könyve, valamint Reményik Sándor összes verseinek kétkötetes – a Kálvin Kiadóval és a kolozsvári Polis Könyvkiadóval közös – kiadása örvend nagy népszerűségnek. A beszélgetéshez csatlakozva a Kálvin Kiadó szomszédos pultja mellett álló Darvas Krisztina elmondta, hogy a nagy tömeg ellenére kedvesek és türelmesek az emberek, mind az évről évre visszatérő „törzsvásárlók”, mind pedig az új érdeklődők. A Kálvinnál – tette még hozzá – főként a gyermekmunkát segítő kiadványok, mint például az Erények és értékek című könyv tartoztak a „slágerek” közé, és nagyon keresett volt a Szentírás is.

Ha az ember egy kicsit hosszabban időzött az említett standok mellett, előbb-utóbb minden bizonnyal találkozott egy-egy ismerős hittestvérével. A krónikás többek között Széll Bulcsúval, a kispesti egyházközség lelkészével, aki gyülekezeti iratterjesztőjével érkezett a vásárra. A lelkipásztor elmondta: nagyon örül ennek a lehetőségnek, hiszen itt áttekinthetik a kínálatot, és bővíthetik a gyülekezeti készletet. Hozzátette: ilyenkor természetesen „magáncélra” is vásárol, az új kiadványokból igyekszik beszerezni egy-egy példányt. A Déli Egyházkerület standunkhoz lépő püspöke, Gáncs Péter társalgásunkat hallva elárulta, hogy ő a bőség zavarával küzd. Amint mondta, a rendszerváltozáskor szinte csak Bibliát és énekeskönyvet lehetett kapni, ezért öröm a nagy választék; ma inkább a „mit válasszak?” kérdése okoz gondot.

Valóban nem volt könnyű választani, ráadásul a könyvek mellett pólók, hűtőmágnesek, igés lapok, cédék, DVD-k, bögrék, naptárak, képeslapok, társasjáték, magnókazetták is sorakoztak az asztalokon.

Néhány vásárlót megkérdeztem, milyen céllal érkezett a vásárra. Jakabfy Imréné huszonkét évig volt gyülekezeti iratterjesztő, de ma már csak a családjának vásárol. Egy fiatal házaspár, Osváth Ferenc és Osváthné Fekete Zsuzsanna viszont jelenleg is végzi ezt a munkát, így ők „hivatalból” és magánemberként egyaránt nézelődtek. „Sajnáljuk, hogy vasárnap már nem tart nyitva a vásár” – mondták. (Monty Taylor ezzel kapcsolatban kifejtette: a vasárnapi nyitva tartásra egyebek mellett azért nincsen lehetőség, mert olyankor sokan a gyülekezetükben szolgálnak, illetve istentiszteletre mennek, így már nem tudnának részt venni a vásáron.)

A vásárlók közül egyesek minden standnál körbenéztek, mások „célzottan” egy-egy kiadót vagy kötetet kerestek – így a szombathelyi Répássy Tamás is, aki Útmutatókat vett ajándékba barátai és ismerősei számára. Pálinkás Bálintné Schneider Nóra elmondta: örült volna, ha egy prospektus vagy térkép segítségével még könnyebben el tudott volna igazodni a kiadók között. Azért is jön el minden évben a könyvvásárra, mert számára sokat jelent, hogy a legtöbb kiadónál kedvezménnyel vásárolhatja meg a beszerezni kívánt könyveket.

A tíz-, tizenöt- vagy húszszázalékos kedvezmény valóban csábító, így e sorok írója gyorsan szétnézett még egyszer a teremben. Az Evangélikus Életből is jól ismert Harmat Kiadó munkatársától, Harcsa Károlynétól megtudta, hogy – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is sokan keresték fel standjukat, és örömmel vásárolták Gary Chapman könyveit. A Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület asztalánál Surányiné Hatos Irénnel volt módja szóba elegyedni, aki épp a Fébé egyik lelkészét, Herzog Csabát várta. Az utóbbi a Túrmezei-verseskötet újabb példányaiért ment, ugyanis az eredetileg kiszállított összes kötetet eladták.

Az idei karácsonyi könyvvásárról távozván a krónikás újra elhaladt a Luther Kiadó standja mellett, ahol Bornyi Veronika épp a kiadó frissen megjelent bohócos társasjátékát vásárolta meg karácsonyi ajándékként, mert kedvesnek és nagyon eredetinek találta. E sorok írója csak azért nem követte a példáját, mert a hozzátartozói között nincsenek gyerekek. Néhány találkozás örömével, kissé laposabb pénztárcával, de néhány új könyvvel a táskájában léphetett ki a gimnázium kapuján.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Tavaszváró, életváró
Egy csésze kávé
Gondolatok a szeretetről
Fogadjuk-e az érkezőt?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az országos rendőrfőkapitány egyházunk központjában
Adventi szomszédolás
Versenyben a vándorkupáért
Értelmiségi fészkelődés – felsőfokon
Esztergomban jártunk
Keresztutak
Nyugdíjba vonult Herwig Sturm osztrák evangélikus püspök
Közösségben Krisztussal
Önazonosság, figyelmeztetés és összetartozás
A Magyarországi Luther Szövetség tisztújító közgyűlése
Adventi beszélgetés Várszegi Asztrikkal
Evangélikusok
How are you?
„Favágás” Fébé módra
e-világ
myLuther – újratöltve
Használjunk szabad szoftvereket!
EvÉlet a fiatalok nyelvén
Keresztény szemmel
Hamis Krisztusok és a Krisztus
A meg nem vehető dolgok dicsérete
Kerek(es) világ
Szeretetvendégség
Szupervízió
A hét témája
Adventi körkép településről településre
Tordas
Békéscsaba
Zalaegerszeg
Zalaszentgrót
Szeged
Tótkomlós
Békés
Kőszeg
Jászolkiállítás újra
evél&levél
Köszönet a köszöntésért
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Karácsonyi könyvkavalkád
Geometriai formák – keretben
Nagy János szobrászművész kiállítása
Kodály Zoltán
Élő örökség
Karácsonyi kalács
A vasárnap igéje
Üdvös kiáltás az adventi csendben
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Írott igehirdetés 2.
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 50 Karácsonyi könyvkavalkád

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster