EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 50 - Írott igehirdetés 2.

Ige+hirdető

Aki titeket hallgat…

Hozzászólás a cikkhez

Írott igehirdetés 2.

Az írott igehirdetés elemzése során felfedezhetjük, hogy rokonságot mutat néhány újságírói műfajjal, ha szakmai szemmel nézzük. Említsünk meg kettőt, amellyel összefüggésbe hozható!

A sajtóban a tájékoztatás alapköve, valamennyi műfaj alapegysége a hír, melynek komoly műfaji kritériumai vannak. Fő funkciója az, hogy az olvasó hozzájusson a döntéseihez szükséges információkhoz.

Nézzük az igehirdetést: mi a hírünk? Az, aminek számunkra, Isten igéjének hallgatója-olvasója számára a legnagyobb hírértéke van? Hírünk, eseményünk, az, ami köré a gondolatsor rendeződik, az evangélium: a jó hír a textus által árnyaltan és konkretizáltan, egy adott aspektusból. Isten szeretetének híre, a megváltás híre, az élő Jézus Krisztus híre. Ha valami, akkor ez – amilyennek egy hírnek lennie kell – pontos, tényszerű, hiteles és aktuális. Olyan információ, amelyhez döntésem meghozatalához hozzá kell jutnom. Az írott igehirdetés olvasása közben érintettnek, megszólítottnak érzem magam, ha ez a hír áll a középpontban a lelkész (a cikkíró) által hozzáfűzött „hírmagyarázattal”.

A másik említendő műfajcsalád, a publicisztika alapja is konkrét hír, esemény. Rokonság mutatható ki közötte és – számunkra ez az érdekes – a prédikáció között. Az író mindkettőben „meg akar győzni valamiről”. Persze eredendően más céllal, hiszen a publicisztika bármilyen eszmét, személyt népszerűsíthet, míg a prédikáció nem. A publicista szabadon közli a véleményét, de – amint ezt a rovat korábbi írásai már részletesen kifejtették – az igehirdető esetében a „szerintem” és az „én úgy gondolom” sosem önmagában áll, hanem az igéből kapott és hit által kiforrott megnyilvánulás. (A tájékoztató műfajcsalád másik tagját említve tudósítani például csak olyan eseményről lehet, amelyen jelen van az újságíró… És igehirdetést írni?)

Írásom első részében a múlt héten már említettem a szöveg nyelvi megformálásának kérdését. Jó, ha szem előtt tartjuk, hogy a nyomtatott sajtóban megjelent anyagok bármikor újra elolvashatók. Az igényes, választékos fogalmazás, a gazdag szókincs, a szinonimák használata, a szabatos, kerek mondatok emellett azért is fontosak, sőt kötelezőek, mert a szó elszáll, de az írott szöveg olvasása közben a befogadónak módja van visszatérni egyes részletekhez, újra elolvasni őket, így az esetleg hibás mondatok, zavaros, rosszul egyeztetett szerkezetek, bántó szóismétlések a legszebb mondanivaló értékéből is levonhatnak – kár lenne, ha így történne…

Fontos a tagolás is: egy új bekezdés lehet „lépcsőforduló”, ahol meg lehet pihenni, az addigiakra újat építeni, előrevinni, lendületet venni, ívet húzni. Nem csak az első és az utolsó mondat fontos – bár tény, szerencsés, ha ezek frappánsak, jól sikerültek. Ha kibontakozik az író saját stílusa, egyedi hangja, az nagyon jó, hiszen a „mit” mellett a titok, avagy a művészet itt is a „hogyan”. A mélyebb teológiai összefüggések kifejtése irodalmi vénával, stílusérzékkel párosítva a nagy igehirdetők ismérve.

Tudjuk, hogy a magyar nyelv különösen is alkalmas a képteremtésre. Könynyebb ily módon megérteni és megértetni a mondanivalónkat; tömörségükben rejlik kifejezőerejük. Gondoljunk csak Jézus példázataira vagy a Hegyi beszédre, szóban elhangzott igehirdetéseire, amelyek most, számunkra már írott szövegként megjelenve nemcsak hitünkben gazdagítanak bennünket, de stílusra, fordulatokra, feszültségkeltő tömörségre is tanítanak.

Istennek a mában van mondanivalója, és ezt keresi az olvasó az igehirdetésben. Ezek a találkozási pontok végtelenül izgalmassá tesznek egy-egy írást.

Eszköz voltunkat egész keresztény életünk során átéljük. Egész személyiségünket és konkrét témánkat illetően: esetleges íráskészségünket is csak felajánlhatjuk annak, akitől kaptuk, hogy ő használjon, formáljon minket, működjön bennünk, és szóljon – alkalmatlanságunk ellenére is – általunk. Ekképpen az igehirdetés írója és olvasója egyek: legfőbb „feladatunk” engedni, hogy Isten megvilágosítsa bennünk igéjét, akár olvassuk, akár írott igehirdetésben magyarázzuk.

Az „Aki titeket hallgat…” mentén kimondani: „Aki titeket olvas…” – hatalmas felelősség.

Kőháti Dóra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Tavaszváró, életváró
Egy csésze kávé
Gondolatok a szeretetről
Fogadjuk-e az érkezőt?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az országos rendőrfőkapitány egyházunk központjában
Adventi szomszédolás
Versenyben a vándorkupáért
Értelmiségi fészkelődés – felsőfokon
Esztergomban jártunk
Keresztutak
Nyugdíjba vonult Herwig Sturm osztrák evangélikus püspök
Közösségben Krisztussal
Önazonosság, figyelmeztetés és összetartozás
A Magyarországi Luther Szövetség tisztújító közgyűlése
Adventi beszélgetés Várszegi Asztrikkal
Evangélikusok
How are you?
„Favágás” Fébé módra
e-világ
myLuther – újratöltve
Használjunk szabad szoftvereket!
EvÉlet a fiatalok nyelvén
Keresztény szemmel
Hamis Krisztusok és a Krisztus
A meg nem vehető dolgok dicsérete
Kerek(es) világ
Szeretetvendégség
Szupervízió
A hét témája
Adventi körkép településről településre
Tordas
Békéscsaba
Zalaegerszeg
Zalaszentgrót
Szeged
Tótkomlós
Békés
Kőszeg
Jászolkiállítás újra
evél&levél
Köszönet a köszöntésért
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Karácsonyi könyvkavalkád
Geometriai formák – keretben
Nagy János szobrászművész kiállítása
Kodály Zoltán
Élő örökség
Karácsonyi kalács
A vasárnap igéje
Üdvös kiáltás az adventi csendben
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Írott igehirdetés 2.
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 50 Írott igehirdetés 2.

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster