EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 50 - Kerek(es) világ

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Kerek(es) világ

Az Újpalotai Közösségi Ház épületében található Zsókavár Galéria Budapest belvárosától kicsit messzebb van – de akadálymentesen megközelíthető, ami egy (döntően) mozgáskorlátozottakról szóló kiállítás helyszínének kiválasztásakor nem utolsó szempont. Így gondolhatták ezt a Kerékvilág – vidám tábori képek nem mindennapi helyzetekről című fotókiállítás szervezői is, és többek között bizonyára ezért is esett a választásuk a már fentebb említett helyre. A Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség (Mevisz) Bárka szakcsoportja és a Látványművek Magyarország együttműködésével megvalósuló tárlaton többségében Solymos Tamás fotóriporter felvételei láthatók, de Tekus András Mevisz-tag néhány fényképe is helyet kapott rajta.

A kiállítás ötlete Solymos Tamástól származik, aki így emlékszik vissza az előzményekre: „A 2004-es tatai Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozón ismerkedtem meg Tónay Mariannával, Hugival. Nehéz elektromos kerekes széke miatt nem tudott egyedül végigmenni az erdei csendsétán, én segítettem neki. Beszélgettünk, elkezdtünk levelezni, majd meghívott a Bárka-karácsonyra. Azt a tavaszi tábortalálkozó követte, míg végül egyszer csak egy nyári táborban találtam magam. Három éve veszek részt rendszeresen Mevisz-alkalmakon – és a legtöbbször fényképezőgépet is viszek magammal.”

Ily módon mostanra nagyon gazdag képgyűjteményre tett szert, és erre rádöbbenve kereste meg a Meviszt a fotókiállítás ötletével. Úgy gondolja ugyanis, hogy ez az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy „felhívjuk a figyelmet rá: vannak olyan emberek, akik – sok esetben születésüktől kezdve – egy másfajta világot élnek”. És miután a Mevisz vezetői is egyetértettek vele abban, hogy egy kiállítás lényegesen jobban be tudja mutatni a Bárka tevékenységét, mint bármilyen szóróanyag, igent mondtak a megkeresésre.

A december 4-én megnyílt kiállítás anyaga a tavalyi Bárka-karácsony óta eltelt időszakban készült fotókból áll. Egy-két felvételen Tónay Marianna is látható. „Tetszik, hogy a rólam készült képeken az összefirkált farmerom és a feketére festett körmeim lettek kihangsúlyozva, ezáltal az én identitásom jelenik meg rajtuk! Ez a megközelítés sokak számára talán meglepő lehet.”

Solymos Tamás számára az volt a meglepő, hogy ha akart, sem tudott volna (kifejezetten) szomorú képeket készíteni. „Az év többi részében sokkal, de sokkal nehezebb a helyzetük, mint az egészséges embereké, de amikor tíz napig együtt táboroznak, akkor mintha teljesen kicserélték volna őket” – magyarázza. Ráadásul amikor lencsevégre kapta őket, akkor csupa őszinte mosolyt látott az arcukon, mindenféle mesterkéltség nélkül. Egyedül Norbi pózolt a kamerának; a róla készült fotók sorozata Vízibalett címmel került be az összeállításba.

A képriportban – szándékosan – nem csak mozgássérültekről készült felvételek szerepelnek, hiszen a segítők ugyanolyan fontos tagjai a csapatnak, mint fogyatékkal élő társaik.

„A kiállítás tulajdonképpen Solymos Tamás és Tekus András személyes ajándéka a Mevisz számára. Ők hívatták elő és kereteztették be a képeket, az összeállított kiállítási anyagot pedig ránk hagyták, hogy szabadon »gazdálkodjunk« vele” – tudtuk meg Bence Orsolyától.

Hogy mi lesz a jövője a nem mindennapi adománynak, arra vonatkozóan még csak elképzeléseik vannak. Az biztos, hogy a 2008 júliusában Kőszegen megrendezendő Szélrózsán feltétlenül szeretnék bemutatni az anyagot, és esetleg a mozgássérült-passió körútjának egyik állomásán is felállítanák a tárlatot. „Jó lenne minél szélesebb körben, az ország minél több pontján élőket megismertetni a képekkel. Szívesen elvisszük vidéki gyülekezetekbe, de akár az iskolákba is őket” – tette hozzá a Mevisz elnökségi tagja, a Bárka szakcsoport témafelelőse.

A kiállítás anyagából – kiegészítve néhány passiókörutas felvétellel – prospektus is készült; ezer forintért való megvásárlásával a sérültek nyári táboroztatásának költségeit támogathatják az adakozók.

A kiállítás 2008. január 20-ig tekinthető meg az Újpalotai Közösségi Ház Zsókavár Galériájában (1157 Budapest, Zsókavár u. 15.). Az említett prospektust is itt lehet megvásárolni.

Vitális Judit


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Tavaszváró, életváró
Egy csésze kávé
Gondolatok a szeretetről
Fogadjuk-e az érkezőt?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az országos rendőrfőkapitány egyházunk központjában
Adventi szomszédolás
Versenyben a vándorkupáért
Értelmiségi fészkelődés – felsőfokon
Esztergomban jártunk
Keresztutak
Nyugdíjba vonult Herwig Sturm osztrák evangélikus püspök
Közösségben Krisztussal
Önazonosság, figyelmeztetés és összetartozás
A Magyarországi Luther Szövetség tisztújító közgyűlése
Adventi beszélgetés Várszegi Asztrikkal
Evangélikusok
How are you?
„Favágás” Fébé módra
e-világ
myLuther – újratöltve
Használjunk szabad szoftvereket!
EvÉlet a fiatalok nyelvén
Keresztény szemmel
Hamis Krisztusok és a Krisztus
A meg nem vehető dolgok dicsérete
Kerek(es) világ
Szeretetvendégség
Szupervízió
A hét témája
Adventi körkép településről településre
Tordas
Békéscsaba
Zalaegerszeg
Zalaszentgrót
Szeged
Tótkomlós
Békés
Kőszeg
Jászolkiállítás újra
evél&levél
Köszönet a köszöntésért
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Karácsonyi könyvkavalkád
Geometriai formák – keretben
Nagy János szobrászművész kiállítása
Kodály Zoltán
Élő örökség
Karácsonyi kalács
A vasárnap igéje
Üdvös kiáltás az adventi csendben
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Írott igehirdetés 2.
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 50 Kerek(es) világ

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster