EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 50 - Használjunk szabad szoftvereket!

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Használjunk szabad szoftvereket!

Legutóbb 2004-ben a 41. számban volt szó ebben a rovatban a http://letoltes.lutheran.hu/ oldalról letölthető szoftverekről. Azóta eltelt három esztendő, sokkal többen használnak számítógépet, barangolnak az interneten. Talán nem hiábavaló feleleveníteni, hogy miért kínálja az ingyenes szoftverek letöltésének lehetőségét az Internet Munkacsoport, illetve hogy milyen szoftvereket lehet az említett oldalról beszerezni.

Napjainkban napról napra kevesebb pénzt kell kiadni egy új számítógép beszerzésekor. Nem csupán az asztali gépek lettek olcsóbbak, de mára a széles közönség számára elérhetővé váltak a notebookok is. Ha valaki új hardver beszerzésére szánja rá magát, akkor már 100 ezer forint alatt is jó minőségű irodai gépet vásárolhat, de egy ugyanerre a célra használható notebook is megszerezhető 120-150 ezer forint ráfordítással.

Sajnos ugyanez nem mondható el a gépekre telepítendő szoftverekről, melyek ára bizony nem nagyon változik. A magyar nyelvű Windows XP 30 ezer forint feletti, az új Vista pedig 20 és 50 ezer forint közötti áron szerezhető be. Ha valaki fél az ingyenesen letölthető és szabadon terjeszthető Linux operációs rendszer telepítésétől, erre mindenképpen szüksége van. Ezzel persze nem tudja még használni a számítógépet, hiszen kell még egy irodai programcsomag (MS Office, 50–90 ezer forint), egy jó vírusirtó (Symantec alkalmazások, 15–25 ezer forint), grafikai szoftver (Photoshop, 150–300 ezer forint). Ha tehát minden szoftverért fizetnénk, akkor addig, amíg egy gépet használatba vehetünk, akár több számítógép árának megfelelő összeget is rákölthetnénk.

Mit kínál ezzel szemben a fent említett honlap? A szükséges alkalmazásokat ingyenes vagy szabad szoftverként. Ezzel megtakaríthatjuk a fenti összegeket, másrészt nem kell aggódnunk amiatt, hogy nem jogtiszta szoftvereket használunk. Ugyancsak kipipálhatjuk azt a félelmünket is, hogy ezekkel a szoftverekkel nem tudunk teljes értékű munkát végezni. Minden átlagos felhasználói igényt képesek kielégíteni. Vegyünk sorra néhány, a letoltes.lutheran.hu-n elérhető alkalmazást!

Irodai munkánkhoz kiválóan alkalmas az OpenOffice.org programcsomag. Képes arra, hogy megnyissa az MS Office fájlformátumait, illetve e formátumokba mentsen. Az evangélikus szoftvergyűjteményből a teljes szoftver mellé letölthető a felhasználót segítő tankönyv is. Vírusok, illetve kémprogramok elleni védekezésre is találni itt kiváló szoftvereket. Évek óta ajánljuk mindenkinek, magam is számos gépre telepítettem már az Avast! antivírusszoftvert. Magán- és nonprofit célra – évenként megújítandó regisztrációval – ingyenesen használható. Illetéktelen behatolók ellen tesz jó szolgálatot a Sygate tűzfal, valamint az Ad-Aware reklám- és kémprogramkereső és -irtó.

Grafikai szoftverként mindenkinek bátran tudom ajánlani a Gimp nevű programot. Ez képes kielégíteni az átlagos felhasználó igényeit, de akár a szakemberek által használt többrétegű grafikai fájlokat is képes kezelni. Elkészült képeink nézegetéséhez kiváló alkalmazás az IrfanView nevű, könnyen és sokoldalúan paraméterezhető program.

Mit kínál még a szoftvergyűjtemény? A sebezhetőségéről hírhedt Internet Explorer helyett a Mozilla Firefox böngészőt, az Outlook levelezőprogram helyett a Thunderbirdöt. Ha valaki honlapkészítésre adná a fejét, akkor ajánlom a 1stPage nevű szoftvert, de hasznos szolgálatot tehet a Total Commander fájlkezelő vagy a PDF Creator nevű szoftver is. Ez utóbbival – ha valaki nem az OpenOffice.org-ot használja – a népszerű PDF formátumba konvertálhatjuk dokumentumainkat.

A gyülekezetek számára kiírt, informatikai eszközök beszerzését segítő pályázaton elnyert számítógépekre évek óta ezeket a szoftvereket telepítjük; a visszhang pozitív. A könnyű alkalmazhatóság mellett még egyszer érdemes megfontolni: egy gépet vegyünk drága szoftverekkel vagy hármat az ingyen elérhetőkkel – ugyanazon az áron.

– erdelyik –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Tavaszváró, életváró
Egy csésze kávé
Gondolatok a szeretetről
Fogadjuk-e az érkezőt?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az országos rendőrfőkapitány egyházunk központjában
Adventi szomszédolás
Versenyben a vándorkupáért
Értelmiségi fészkelődés – felsőfokon
Esztergomban jártunk
Keresztutak
Nyugdíjba vonult Herwig Sturm osztrák evangélikus püspök
Közösségben Krisztussal
Önazonosság, figyelmeztetés és összetartozás
A Magyarországi Luther Szövetség tisztújító közgyűlése
Adventi beszélgetés Várszegi Asztrikkal
Evangélikusok
How are you?
„Favágás” Fébé módra
e-világ
myLuther – újratöltve
Használjunk szabad szoftvereket!
EvÉlet a fiatalok nyelvén
Keresztény szemmel
Hamis Krisztusok és a Krisztus
A meg nem vehető dolgok dicsérete
Kerek(es) világ
Szeretetvendégség
Szupervízió
A hét témája
Adventi körkép településről településre
Tordas
Békéscsaba
Zalaegerszeg
Zalaszentgrót
Szeged
Tótkomlós
Békés
Kőszeg
Jászolkiállítás újra
evél&levél
Köszönet a köszöntésért
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Karácsonyi könyvkavalkád
Geometriai formák – keretben
Nagy János szobrászművész kiállítása
Kodály Zoltán
Élő örökség
Karácsonyi kalács
A vasárnap igéje
Üdvös kiáltás az adventi csendben
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Írott igehirdetés 2.
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 50 Használjunk szabad szoftvereket!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster