EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 50 - EvÉlet a fiatalok nyelvén

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

EvÉlet a fiatalok nyelvén

Ha én volnék az Evangélikus Élet főszerkesztője, nem esnék kétségbe attól, hogy a lapot nemigen olvassa az ifjúság. Nem kezdeném el szidni ezért a mai fiatalokat, és nem kezdeném el becsmérelni az értékrendjüket sem. Nem is próbálnám meg bevonni őket olyasmibe, ami számukra „életidegen”. Ehelyett hagynám, hogy a fiatalok vonjanak be engem, hogy együtt alakítsuk ki a jövő evangélikus ifjúsági orgánumát. (Persze az interneten, hiszen már ma is ez a fiatalok elsődleges információforrása.) Ha én volnék az Evangélikus Élet főszerkesztője, volna szemem arra, hogy meglássam, milyen potenciál rejlik szerkesztőségi munkatársaimban az ifjúsággal közös építkezésre, a következő generáció számára izgalmas és használható új médiaformák kidolgozására. Maximálisan teret engednék munkatársaim kreativitásának, mert tisztában volnék azzal, hogy olyan ügyről van szó, amely mellett ki kell állnom. Az ügynek pedig azt a nevet adnám, hogy myLuther…

Gondolom, a mostani lapszám tudósításai között ott szerepel majd a hír, hogy az Evangélikus Élet jelenlegi főszerkesztője december 7-én összeszedte szabad és „társadalmi munkára” fogható munkatársait, és – szabadságát megszakítva – péntek délután leautózott velük Nyíregyházára, hogy a hét végét evangélikus középiskolák tanulóival töltsék. A nyíregyházi médiaműhelyt több alkalom előzte meg, melyek hatására ez év elején – az Evangélikus Élet tervezőszerkesztőjének irányításával – elindult a myLuther című internetes evangélikus ifjúsági újság.

A kezdeményezés meglehetősen szűk körű maradt, tekintve, hogy fölülről jövő konkrét támogatás híján kizárólag néhány középiskolás diákújságíró lelkesedése és Nagy Bence szabad idejében végzett önkéntes munkája tartotta fenn. A csendes tervezőszerkesztő valójában a legbonyolultabb számítógépes programozási technikáktól kezdve a legkifinomultabb arculattervezésig mindenhez ért. A hetilap főszerkesztője, T. Pintér Károly előtt azonban nem maradt titok, hogy sokoldalúan tehetséges munkatársa kiválóan alkalmas a kezei között kibontakozó myLuther nevű álom megvalósítására.

Deus ex machina

Támogatók és lelkesedés nélkül a legelszántabb harcos is ellankad. Amikor már úgy tűnt, hogy ez a myLuther csapatával is megtörténik, meglepő új „elemek” kerültek a képbe. Az egyik Gebri Csilla, a másik pedig Frenyó Anna volt. Előbbi a myLuther egyik alapítója és a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanulója, utóbbi pedig egyházunk ifjúsági osztályának munkatársa (és újabban szintén a myLuther lelkes híve). Előbbi megjelenése azt jelentette, hogy a megfáradt és megfogyatkozott társaság új lendületet kapott, miután Csilla önerőből megszervezte, hogy a nyíregyházi evangélikus kollégiumban legyen egy újabb médiaműhely. Az utóbbié pedig azt, hogy „felülről”, vagyis az Országos Egyházi Iroda részéről is akadt erkölcsi és nem utolsósorban anyagi támogatója ennek a projektnek. Így Nagy Bence, a myLuther szellemi atyja is újra érezhette, hogy a rengeteg programozással, tervezéssel, szerkesztéssel, korrektúrázással és megbeszéléssel eltöltött órának volt értelme.

myLuther újratöltve

Mindezek következményeképp múlt hét péntek délután Dobsonyi Sándor olvasószerkesztő, Nagy Bence tervezőszerkesztő, T. Pintér Károly főszerkesztő és Vitális Judit szerkesztőségi titkár, valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház – korábban már néven nevezett – ifjúsági referense (na jó, áruljuk el: e sorok írója) együtt indult el Nyíregyházára újratölteni a myLuther kiürült tárát. A médiaműhely tördeléstanórái, az újságírási alapismeretekről tartott előadások, valamint Dobsonyi „tanár úr” izgalmas helyesírási-nyelvhelyességi blokkjai mind-mind segítettek abban, hogy a jelen lévő középiskolások a jövőben önállóan tervezhessék, írhassák, szerkeszthessék ne csak iskolaújságjukat, hanem az evangélikus diákélet újjászülető internetes lapját, a myLuthert is.

Nem feledkeztek meg a szervezők az iskolarádiókról sem: a leggyorsabb médium lehetőségeit a Magyar Rádió munkatársa – az EvÉletet is rendszeresen tudósító – Veszprémi Erzsébet vette számba.

Korántsem mellékesen a nyíregyházi médiaműhely résztvevői hozzáláttak a hamarosan nyomtatásban is megjelenő Evangélikus diákÉlet szerkesztéséhez. E tizenhat oldalasra tervezett újság egyházunk minden középfokú oktatási intézménye számára bemutatkozási lehetőséget biztosít egy-egy oldalon. Nyíregyházán még csak hat iskola képviselői tudtak teljes oldalt összeállítani, de a bemutatkozó oldalak kritikus elemzése bizonyára a többi szerkesztőt is igényes munkára fogja serkenti. A hiányzó kéziratokat még a téli szünidő előtt szeretnék begyűjteni az EvÉlet munkatársai, jóllehet az újságnak természetesen akkor kell majd a diákok kezébe kerülnie (minden iskola minden diákja kap belőle egyet), amikorra a myLuther új köntöse is elkészül. (Nem titok, hogy ez az alkalmi kiadvány közvetve-közvetlenül az evangélikus ifjúság folyamatosan üzemelő internetes portáljára lesz hivatott csábítani iskoláink tanulóit…)

Spirituális töltetnek sem volt híján a hétvége: a nyíregyházi Zsarnai Krisztián lelkésznek a tékozló fiúról szóló áhítata és különösen feleségének, Zsarnainé Urbán Nóra lelkésznőnek az éneke, melyet férje kísért zongorán, a legellenállóbb szívekbe is befúrta magát, és ott is maradt, hogy „nem tévedhetsz el, ha őbenne bízol”… A véletlenül lekésett vasárnap reggeli istentisztelet helyett pedig olyan spontán imaközösség valósult meg a médiaműhely szervezői és a diákcsapat között, amelyről álmodni sem mertünk volna. Soha nem látott őszinteséggel álltunk mi, a parányi myLuther-mag a teremtő Atya előtt, elétárva önmagunkat és az „ügyet”, amelyért egybegyűltünk.

Vízió

Ha én volnék az Evangélikus Élet főszerkesztője, akkor – a mostani főszerkesztőhöz hasonlóan – hinnék abban, hogy az evangélikus ifjúsági médiamunka Isten áldásától kísérve szárba szökkenhet, és olyan fórum lehet, ahol új és új kapcsolatok születhetnek, ahol országot átívelő barátságok alakulhatnak ki. Legfelülről jövő támogatással a myLuther nemcsak evangélikus diákújság, evangélikus IWIW (kapcsolatépítő hálózat) és ifjúsági portál lehet, hanem olyan, meghatározó hely a fiatalok számára, ahol a jövő evangélikus közössége épülhet.

Frenyó Anna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Tavaszváró, életváró
Egy csésze kávé
Gondolatok a szeretetről
Fogadjuk-e az érkezőt?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Az országos rendőrfőkapitány egyházunk központjában
Adventi szomszédolás
Versenyben a vándorkupáért
Értelmiségi fészkelődés – felsőfokon
Esztergomban jártunk
Keresztutak
Nyugdíjba vonult Herwig Sturm osztrák evangélikus püspök
Közösségben Krisztussal
Önazonosság, figyelmeztetés és összetartozás
A Magyarországi Luther Szövetség tisztújító közgyűlése
Adventi beszélgetés Várszegi Asztrikkal
Evangélikusok
How are you?
„Favágás” Fébé módra
e-világ
myLuther – újratöltve
Használjunk szabad szoftvereket!
EvÉlet a fiatalok nyelvén
Keresztény szemmel
Hamis Krisztusok és a Krisztus
A meg nem vehető dolgok dicsérete
Kerek(es) világ
Szeretetvendégség
Szupervízió
A hét témája
Adventi körkép településről településre
Tordas
Békéscsaba
Zalaegerszeg
Zalaszentgrót
Szeged
Tótkomlós
Békés
Kőszeg
Jászolkiállítás újra
evél&levél
Köszönet a köszöntésért
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Karácsonyi könyvkavalkád
Geometriai formák – keretben
Nagy János szobrászművész kiállítása
Kodály Zoltán
Élő örökség
Karácsonyi kalács
A vasárnap igéje
Üdvös kiáltás az adventi csendben
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Írott igehirdetés 2.
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 50 EvÉlet a fiatalok nyelvén

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster