EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 04 - Tarts meg, Urunk, szent igédben!

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Tarts meg, Urunk, szent igédben!

2008 a Biblia éve

Igen, ez itt a reklám helye. Mert – jó értelemben vett – reklámra, hírverésre, olykor még egy-egy jól sikerült kampányra is nemcsak a jó bornak (bizony annak is kell a cégér!), hanem még a Bibliának is szüksége van.

Persze, ha jól értjük ezt a mondatot, rögtön felismerjük: valójában mégsem a Bibliának, hanem nekünk van szükségünk erre a reklámra. Nekünk, mai embereknek, akik oly gyakran áldozatává leszünk mai divatos – a Szentírás fontosságát és tekintélyét romboló – szövegeknek, és oly sokszor megfáradunk bibliaolvasó keresztény életünkben. Az ez évi ökumenikus imahét ünnepélyes megnyitó istentiszteletén – január 20-án – ezért hirdették meg a Magyar Bibliatársulat tagegyházai és a Magyar Katolikus Egyház közösen az egész éven átnyúló programot: 2008 a Biblia éve. Ha Isten engedi, és megérjük, akkor a 2009. évi imahét befejező istentiszteletével zárul majd a Biblia éve.

Kérjük és javasoljuk lelkészeinknek, gyülekezeteinknek, hogy vegyék nagyon komolyan ennek az esztendőnek az üzenetét. Bibliaórákon, gyülekezeti, egyházmegyei alkalmakon szervezzenek programokat, amelyek a hitünk és életünk alapját jelentő Szentírásra, Isten élő és ható üzenetére irányítják újra és újra a figyelmünket.

Szükségünk van a szó szoros értelmében vett tanulásra is. Ehhez jó és fontos segítséget kaphatunk a Magyar Bibliatársulattól is. Abban a reménységben írom ezt, hogy ha le is zárul majd a – reménység szerint valóban sokak figyelmét vonzó, érdeklődését felkeltő – „kampányesztendő”, hatása maradandó lesz.

Itt adom először hírül, hogy egyházkerületünk vásárolt egy kollekciót a Magyar Bibliatársulat – a Biblia történetét bemutató – kiállítási anyagából. Ezeket a tablókat előzetes időpont-egyeztetés után gyülekezeteink és egyházmegyéink néhány hétre ingyen kölcsönkaphatják püspöki hivatalunktól. Ezzel is segíteni szeretnénk, hogy ettől az évtől kezdődően a Szentírással kapcsolatos ismereteink elmélyítése érdekében még intenzívebb munkát végezzünk. Mert hogy erre szükségünk van, az – gondolom – egyikünk számára sem kétséges. Néha egészen meghökkentő módon éli át ezt az ember.

Talán még azt is megérjük, hogy kevesebbszer kell átélnünk, amit én magam – gyülekezeti lelkészként – közel húsz esztendővel ezelőtt tapasztaltam. Egy alkalommal, amikor egy néhány esztendővel korábban konfirmált gyermek családját látogattam meg, szinte véletlenül rákérdeztem: „Megvan-e még a konfirmációi Bibliád?” Nagy zavart okozott kérdésem. „Persze, megvan” – mondta nemcsak a fiatal, hanem a szülei is, és nagy keresésbe kezdtek. Amikor aztán nagy nehezen előkerült valamelyik polcról a könyv, bizony elég elszomorító volt a látvány. A rajta lévő vastag por világosan tanúsította, hogy azt a Bibliát a konfirmáció óta nem nyitották ki…

Vajon hány testvéremnek kell most sürgősen előkeresnie valahol fiókok, polcok mélyén lappangó Bibliáját, mert ez a történet nyugtalanná tette lelkiismeretét? Ha semmi mást nem is ér el, de azt véghezviszi ez az esztendő, hogy rádöbbenünk: nekünk nem Biblia éve kell, hanem életünk minden esztendejében, minden napján szükségünk van a Szentírásra, akkor fáradozásunk már nem hiábavaló.

De az ördög nem alszik. Nemcsak azt akarja elhitetni velünk, hogy erre a régi könyvre nekünk, mai modern embereknek nincs is szükségünk, hiszen ismereteit tudományunkkal messze túlhaladtuk, hanem arról is meg akar győzni bennünket, hogy nemcsak a Szentírásra nincs szükségünk, de még Isten nélkül is jól, sőt jobban boldogulunk… Igen, így győzköd bennünket az ördög. Aztán egyszer csak – egy váratlan betegség, életünk bizonytalanná válása, másokban vagy önmagunkban való csalódások, elrontott életünk nyomorúsága miatt – mégiscsak rádöbbenünk, hogy szükségünk van Istenre. De hol leljük meg őt?

Akik már megtapasztalták, tudják, akik még keresik, azok is átélhetik, hogy az Írásban – az olvasott és hallgatott igében – egyszer csak váratlanul megérkezik, és átölel az Isten. Ahogy a reformátor atyák mondták: ubi et quando visum est Deo – ahol és amikor Istennek tetszik –, de jól tudjuk: mindig az igében! Ezért énekelünk így: „Tarts meg, Urunk, szent igédben!” (EÉ 255)

Magam is megtapasztaltam, hogy az élet igéje életet ment. Amikor kaptam, kívülről megtanultam konfirmációi áldó igémet: „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.” (Fil 4,13) Aztán szinte elfelejtettem. Több mint egy évtizedig mélyre süllyedt emlékezetemben. De amikor szükségem volt rá, megelevenedett, sőt életet munkált. Annak idején – a ’60-as évek vége felé – úgy alakult az életem, hogy sajátos nehézségekkel kellett szembenéznem. Céltalanná, értelmetlenné vált az egész. Nem volt az élet többé, legalábbis nem olyan, amilyenre teológiai tanulmányaim alatt készültem. Úgy tűnt, eljött az idő, le kell zárnom – akár a legbrutálisabb módon is – ezt az egészet. S akkor ott, az épülő lábatlani (ma Piszkének hívják) papírgyár csatornarendszerében eszembe jutott – mert eszembe juttatta a Lélek – konfirmációi igém. Mindenre van erőm, még erre is! – És életben maradtam. Azóta tudom: a Biblia az élet igéje.

Ha kell, akkor kampánnyal, de ha másként is megy, akkor napi aprómunkával ezt hirdetem, ezt hirdetjük. Testvérek! „…egészen bizonyosnak tartjuk a prófétai beszédet, amelyre jól teszitek, ha mint sötét helyen világító lámpásra figyeltek, amíg felragyog a nap, és felkel a hajnalcsillag szívetekben.” (2Pt 1,19)

Ittzés János püspök, Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mózes negyedik könyve – vándorlás
Kereső ember
Szorgalom
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megyei és országos tanulmányi versenyek Bonyhádon
„Tavaszi” megújulás a gödöllői templomban
Egy asztalnál mesemondó és tábori lelkész
Keresztutak
Együtt, egységben a Bibliával
Bibliák a börtönben
Egy tollforgató református püspök gondolatai – nem csak reformátusoknak
Együtt – határtalanul
A színházi társaság Balikó ellen
Evangélikusok
Tarts meg, Urunk, szent igédben!
Krisztus-arcú koldusok közt
e-világ
Melyik a legkedveltebb igeszakasz?
„Ki az Isten?”
Ószövetségi környezetismeret
Keresztény szemmel
Schengen
LK & GyLK
Laikus töprengések az új liturgikus könyvekről
A Biblia mint GPS
Az Úrnak útjain
Apróság
A hét témája
Népzenére hangolva
„Felségednél sorsunk” I.
„Felségednél sorsunk” II.
„Felségednél sorsunk” III.
„Felségednél sorsunk” IV.
„Felségednél sorsunk” V.
„Felségednél sorsunk” VI.
„Felségednél sorsunk” VII.
Szárszói kalácskóstoló
evél&levél
Nyílt levél Donáth László képviselőnek
On-line plusz
Ízelítő: a Szélrózsa motorja
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Könyvbemutató másodszor
Apagyilkos playboy Punnyadásfalván
Képesek vagyunk
Gazdag-örökség ápolói
Erdélyi anziksz, avagy Ábel a fővárosban
Menyasszonyok vitrinben
Rákosmente szakácskönyve
Rákosmenti krauknédli
A vasárnap igéje
A kegyelem természete
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Ugyanarra gondolunk?!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 04 Tarts meg, Urunk, szent igédben!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster