EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 04 - Együtt, egységben a Bibliával

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Együtt, egységben a Bibliával

Ünnepi istentisztelettel vette kezdetét az ökumenikus imahét és a Biblia éve

Mécsesek világítottak a budapesti Pozsonyi úti református templomba összesereglett gyülekezet minden tagjának kezében múlt vasárnap este. Egy igeverseket tartalmazó füzetke kíséretében kapták őket az érkezők, amikor beléptek az istenháza kapuján, hogy részt vegyenek az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletén, amely egyúttal a Biblia évének hivatalos megnyitója is volt. Az ünnepi alkalmon szentbeszédet mondott dr. Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek, igét hirdetett dr. Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke, valamint a Biblia évének megnyitása alkalmából előadást tartott D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyar Bibliatársulat elnöke. Érezhető volt az istentiszteleten, hogy a jelenlévőket nem csupán a kézben tartott apró mécsesek, hanem a Krisztus-hitben való egység szimbolizálásának vágya is összekötötte.

A szolgálattevők – a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházainak püspökei, vezető lelkipásztorai – bevonulása után Isten szavának befogadására a Berkesi Gábor, a vendéglátó református egyházközség lelkésze és Csernák István metodista szuperintendens által vezetett imával és énekekkel készült a gyülekezet.

A résztvevők elcsendesedését segítette továbbá dr. Fabiny Tamás és Gáncs Péter evangélikus püspökök igeolvasása mellett a Pozsonyi úti gyülekezet kamarakórusának szolgálata – Kodály 121. genfi zsoltárát adták elő – éppúgy, mint Kiss Réka és Révész Barbara szereplése az Isten, áldd meg a magyart című népdalduettel.

Szentbeszédét dr. Bábel Balázs Jn 17,17–23 alapján tartotta meg. A kalocsa–kecskeméti érsek szólt arról, hogy fohászunk többféle lehet: kérő, hálaadó, engesztelő és dicsőítő. A teremtett világban egyedül az ember imádkozik. A mélyen átélt ima alapja nem más, mint az Istennel való élő kapcsolat, az ő akaratának keresése. Ide tartozik az egyházak együttes fohásza is, amely előbbre viszi az egység ügyét – emelte ki. Gyermekkori emlékeit felidézve református és evangélikus nagyapjára utalt, akik gyakran vitték őt egyik vagy másik felekezet templomába. Töprengő gyermekként már akkor arra gondolt: miért ne élhetne Krisztus népe egy egyházban együtt? Így tudná megvalósítani Kálvin jelmondatát: Egyedül Istené legyen a dicsőség!

Az imahét mottója (1Thessz 5,17) adta a vendéglátó gyülekezet Hálaadás kórusának szolgálatát követő igehirdetés textusát. Bölcskei Gusztáv prédikációjában aláhúzta: a szüntelen ima azt jelenti, hogy mindig és mindenben számolunk Isten jelenlétével, és ezáltal vagyunk kapcsolatban vele. Újra meg újra imádkozunk hozzá. Az ökumenikus imahét – amely olyan, mint télen a falusi szomszédolás szokása – jó alkalom arra, hogy meglátogassuk egymást, és tanuljunk egymástól. Ekkor is fohászkodhatunk együtt és egymásért, így törekedve arra, hogy megvalósulhasson mindaz, amiért Jézus főpapi imájában könyörgött – hangoztatta a református püspök.

A dr. Mészáros Kálmán baptista egyházelnök és Varga László református püspökhelyettes által elmondott imákat követően D. Szebik Imre nyitotta meg hivatalosan a Biblia évét. A Magyar Bibliatársulat elnöke jelképesen a Károli Gáspár által fordított, Vizsolyban 1590-ben kiadott Szentírás fakszimile kiadását ütötte fel Jel 1,3 igéjénél: „Boldog, a ki olvassa…”

Előadásában hangsúlyozta az imahéten részt vevő egyházak rendezvényeikkel azt szeretnék elérni, hogy minél többen vegyék kezükbe a Szentírást. Ez a könyv Isten igéjét hordozza, amely életeket újít meg (Zákeus, a bűnös asszony, a Saulból lett Pál), olvasásra méltó irodalmi alkotás, hitünk foglalata és a hívő ember életének zsinórmértéke is. Olyan könyv, amelyre valóban igaz a Biblia évének mottója: „Boldog, aki olvassa…”

Az istentisztelet végén Ittzés János evangélikus elnök-püspök vezetésével hálaadó ima, az Apostoli hitvallás és a Miatyánk hangzott el. Az ünnepi alkalom Magyar István és Magyar Márius ortodox esperesek és Kalota József ortodox érseki vikárius áldásmondásával, valamint a hazánkért együtt énekelt nemzeti imádság, a Himnusz hangjaival zárult.

Az egykor – Bereczky Albert idején – püspöki templomként szolgáló istenházából a mai gyülekezet hívő népe és a vendégként érkezettek közel ezerfős tábora gazdag élményekkel térhetett haza, hogy aztán hétfőn újra átéljék és folytassák: szüntelen imádkozzatok – együtt.

GaZsu


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mózes negyedik könyve – vándorlás
Kereső ember
Szorgalom
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megyei és országos tanulmányi versenyek Bonyhádon
„Tavaszi” megújulás a gödöllői templomban
Egy asztalnál mesemondó és tábori lelkész
Keresztutak
Együtt, egységben a Bibliával
Bibliák a börtönben
Egy tollforgató református püspök gondolatai – nem csak reformátusoknak
Együtt – határtalanul
A színházi társaság Balikó ellen
Evangélikusok
Tarts meg, Urunk, szent igédben!
Krisztus-arcú koldusok közt
e-világ
Melyik a legkedveltebb igeszakasz?
„Ki az Isten?”
Ószövetségi környezetismeret
Keresztény szemmel
Schengen
LK & GyLK
Laikus töprengések az új liturgikus könyvekről
A Biblia mint GPS
Az Úrnak útjain
Apróság
A hét témája
Népzenére hangolva
„Felségednél sorsunk” I.
„Felségednél sorsunk” II.
„Felségednél sorsunk” III.
„Felségednél sorsunk” IV.
„Felségednél sorsunk” V.
„Felségednél sorsunk” VI.
„Felségednél sorsunk” VII.
Szárszói kalácskóstoló
evél&levél
Nyílt levél Donáth László képviselőnek
On-line plusz
Ízelítő: a Szélrózsa motorja
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Könyvbemutató másodszor
Apagyilkos playboy Punnyadásfalván
Képesek vagyunk
Gazdag-örökség ápolói
Erdélyi anziksz, avagy Ábel a fővárosban
Menyasszonyok vitrinben
Rákosmente szakácskönyve
Rákosmenti krauknédli
A vasárnap igéje
A kegyelem természete
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Ugyanarra gondolunk?!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 04 Együtt, egységben a Bibliával

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster