EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 04 - Ószövetségi környezetismeret

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Ószövetségi környezetismeret

Tartva magunkat az amerikai unitárius lelkész, Robert Fulghum nem régi, de elévülhetetlen megállapításához, amely szerint életünk legfontosabb ismereteit az óvodában szerezzük meg, századunk rétegződő globális problémái, valamint a megoldásuk terén mutatkozó globális tehetetlenség láttán kotorjunk bele kicsit gyerekkori emlékeink kincsesládájába!

Visító bújócskadarabok, szikrázó karácsonyfoszlányok, köldökünkig csurgó levű, foszlós belű őszibarackok és a mindenkiben a különlegeset felfedezni vágyó ismeretségkötések emlékei; a keresgélés közben megtörténhet, hogy egységbe rendeződnek, és ismét hatalmába keríthet bennünket az az első, átfogó életélményünk, amelyre talán nem is emlékszünk már: ebben az élhető világban otthon vagyok.

Egyértelmű, hogy a világ nem velem kezdődött. Világos, hogy nem én állok a nagy események középpontjában. Sok megismernivalóm van még, és bármennyit élek is át belőle egy nap alatt, ezer új felfedeznivaló marad még. Itt, ahol az ismeretlen is otthonos, ahol képes vagyok rá, hogy a titkok újabb kamráit az eddigi tapasztalataim és a többiek segítségével megértsem, úgy érzem, hogy minden, ami körülvesz – az emberek, a házak, a fák és a tárgyak – valahogyan segítségemre van.

Persze én is hozzátartozom a környezetemhez: a játszótéren tagnap arrébb húztam egy padot, ma is – ahogy még a nyoma is – ott van. Sálamba tekerve kimenekítettem egy sündisznót az úttest közepéről; talán jövőre látom a kicsinyeit – vagy legalább a nyomát, ahogy elment a fa tövéből, ahova letettem. Tegnap már nem támasztottam a biciklimet a földszinti néni falához, mert a múlt héten elmondta, hogy leverem vele a vakolatot az ablaka alatt. A biciklim nem ott lesz, de ennek a (nem) tettemnek a nyoma biztosan ott lesz ma a néni arcán, amikor találkozom vele. A világ hagyja magát folyamatosan megismerni, miközben a tetteim és a nem tetteim – vagy inkább a jó és rossz tetteim, a hibáim meg a lustaságom – jól látható nyomokat hagynak rajta.

Abban a házban alszom ma, amelyet nagyapám épített. Néha fogja a nagy létrát, és felmászik a tetőre, hogy megigazítsa a cserepeket. Szeretem annak a háznak az illatát, ismerem minden zugát. Szeretek neki segíteni, és ő sokszor meghagyja a nekem való munkákat akkorra, amikor megyek hozzá.

Ha lesz unokám, tudok majd neki olyasmit adni, ami most bennem is nyomot hagy? Elmondhatom majd neki – amit tegnap tanultam –, hogy a mezőn a terményt akkor sem szabad méreggel védeni a rágcsálóktól, ha kárt tesznek benne, mert a sasok fentről nem tudnak különbséget tenni a mérgezett és az egészséges pockok közt, és ha az előbbieket megeszik, ők is elpusztulnak? A madarak nem változtathatnak zsákmányszerző szokásaikon, de az ember még rengeteg jó módszert találhat ki a kártevők megfékezésére!

Ősszel lefújta egy ház tetejét a vihar. Akik benne laknak, sehonnan nem kaptak segítséget a rendbetételére. Nagyapám nyolc társával segített nekik, egy hét alatt elkészült az új tető. Az, amit a ház lakóinak és a segítőknek az arcán láttam a rögtönzött „átadási ünnepen”, semelyik eddigi élményemre nem hasonlított. Volt, aki adott, volt, aki kapott, mégis mintha mindenki ugyanannak örült volna! Láttam Nagyapát, kicsit zavarban volt, ahogy a köszönő szavakat hallgatta. Itthon kérdeztem őt. Azt felelte, csak ritkán érez ilyet: mintha a Hiánynélküliség maga lett volna ott jelen.

Az ószövetségi kinyilatkoztatás arra figyelmeztet, hogy az ehhez hasonló, életünk első részét átható, korántsem gyerekes bölcsességek alkalmasak a nyomában sarjadó európai kultúra élhető fejlesztésére. Tanulságos történet a történetben, hogy a világ mai, egyre élhetetlenebb állapotáért jó néhányan épp ezt és a nyomában járó újszövetségi gondolkodásformát hibáztatják.

A kérdés persze messze nem elméleti. Kezünkbe kell vennünk az Ószövetséget, és újra kell olvasnunk azokat a történeteket, amelyek mitikusan, azaz kultúraalapozó erővel segítenek felfedezni a környezetünkkel való kapcsolat módját, amelyek tehát végső soron az élhető földi életforma kialakításához és megéléséhez segítenek hozzá.

Mindannyiunk számára életformává tehető volna e történetek igazsága a teremtés jóságának megtapasztalásáról, minden teremtett dolog és lény egymásrautaltságáról, a felfedezésre váró jövő otthonosságáról és az ezért való felelősségről, tetteink és mulasztásaink kétesélyes nyomáról a világban – és végül a hivatását betöltő életnek a Hiánynélküliség érzését felkelteni tudó istenképűségéről. Miért nem ilyen a világ mégis?

Béres Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mózes negyedik könyve – vándorlás
Kereső ember
Szorgalom
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megyei és országos tanulmányi versenyek Bonyhádon
„Tavaszi” megújulás a gödöllői templomban
Egy asztalnál mesemondó és tábori lelkész
Keresztutak
Együtt, egységben a Bibliával
Bibliák a börtönben
Egy tollforgató református püspök gondolatai – nem csak reformátusoknak
Együtt – határtalanul
A színházi társaság Balikó ellen
Evangélikusok
Tarts meg, Urunk, szent igédben!
Krisztus-arcú koldusok közt
e-világ
Melyik a legkedveltebb igeszakasz?
„Ki az Isten?”
Ószövetségi környezetismeret
Keresztény szemmel
Schengen
LK & GyLK
Laikus töprengések az új liturgikus könyvekről
A Biblia mint GPS
Az Úrnak útjain
Apróság
A hét témája
Népzenére hangolva
„Felségednél sorsunk” I.
„Felségednél sorsunk” II.
„Felségednél sorsunk” III.
„Felségednél sorsunk” IV.
„Felségednél sorsunk” V.
„Felségednél sorsunk” VI.
„Felségednél sorsunk” VII.
Szárszói kalácskóstoló
evél&levél
Nyílt levél Donáth László képviselőnek
On-line plusz
Ízelítő: a Szélrózsa motorja
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Könyvbemutató másodszor
Apagyilkos playboy Punnyadásfalván
Képesek vagyunk
Gazdag-örökség ápolói
Erdélyi anziksz, avagy Ábel a fővárosban
Menyasszonyok vitrinben
Rákosmente szakácskönyve
Rákosmenti krauknédli
A vasárnap igéje
A kegyelem természete
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Ugyanarra gondolunk?!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 04 Ószövetségi környezetismeret

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster