EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 07 - A dal jajjá lett

A vasárnap igéje

BÖJT 2. VASÁRNAPJA (REMINISCERE) – Ézs 5,1–7

Hozzászólás a cikkhez

A dal jajjá lett

Vannak filmek, amelyek idilli képekkel indulnak. Kiegyensúlyozott család, boldog szülők és gyermekek, játék, nevetés, boldogság minden filmkockán. De a gyakorlott néző sejti, hogy ez nem marad sokáig így. Beköszönt valamilyen nagy baj, betegség, baleset, halál.

Az ézsaiási ige is idilli képpel indul. Egy gazda – aki példázatunkban maga az Isten – szőlőt ültet. De nem akárhogyan, hanem a legnagyobb körültekintéssel, igazi hozzáértéssel, óriási lelkesedéssel és szeretettel. Nem spórol a munkával és a fáradsággal. Amikor végre meglátja munkája eredményét, azt, hogy csak vadszőlő termett, először nem hisz a szemének. „Ez lehetetlen, hiszen mindent megtettem!” – gondolja. „Nektek, akik ezt kívülről nézitek, mi a véleményetek erről? Ti mit tennétek a helyemben ezzel a szőlővel?”

A gazda csalódottsága ismerős. Hányszor látunk magunk körül olyanokat, akik hasonló módon csalódtak, botránkoztak meg vagy ábrándultak ki! „Szerettem volna, de nem ilyet.” „Nem gondoltam volna, hogy ez lesz belőle.” Ilyeneket szoktunk mondani vagy gondolni, ha csalódunk, mert a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan vártuk.

Sírva tartja kezében a kisgyerek a szétesett kisautót, amellyel még csak kétszer játszott. Keserűség szorítja össze a gimnazista szívét, amikor kiderül, hogy a legjobb barátja a háta mögött rosszmájú megjegyzést tett rá. Könnyeivel küszködik a fiatalasszony, aki néhány év elteltével szembesíti egykori álmait a házasélet valóságával. Álmatlanul forgolódik az apa, aki mindent megtett tizennyolc éves gyermekéért, és most kiderült róla, hogy kábítószeres. Mások egyre hidegebb és egyre értetlenebb szívvel figyelik a távolodó barátokat, munkatársakat, családtagokat. És halljuk a megállíthatatlan panaszáradatot: én nem ilyen iskolát, nem ilyen munkahelyet, nem ilyen főnököt akartam. Nem ilyen menyet, vőt, nem ilyen orvost, nem ilyen papot, nem ilyen miniszterelnököt, nem ilyen rendszerváltást. Én nem ilyet akartam! Én nem ilyen életet akartam!

Isten szomorúan, keserűen nézi választott népét. Volt szabadítás, volt az egyiptomiakra mért tíz csapás, volt a tenger kettéválása, volt vízfakasztás, fürjek, manna, füst és tűzoszlop. Idevezettem őket Kánaán földjére, a közelembe, és most, amikor már minden ajándékomat átadtam, és várnám a termést, a nagyszerűt, az édeset – csak vadszőlő mindenütt, tövis és gaz.

Lehet-e még valamit tenni ezzel a néppel, hogy megváltozzon, hogy megtérjen, vagy reménytelen eset? Érdemes-e még energiát, jóságot, szeretetet befektetni ebbe a népbe, vagy reménytelen? Kutyából, tudjuk, nem lesz szalonna. Isten dilemmája is ez. „Megbántam, hogy embert teremtettem…” – mondja az özönvíz előtt, és végrehajtja az ítéletet. Csak Nóé menekül meg a hite, a ráhagyatkozása révén. Isten ezzel kiskaput hagy az emberiség megmaradása előtt. És most újra itt a kérdés: mit tegyen Isten a hűtlen néppel, a hűtlen emberrel?

Isten elénk tárja jogos ítéletének tervét. Első lépésben megtehetném – mondja Isten –, hogy a védőfalat lerombolom, és kiteszem az embert a világ mindenféle ártó hatásának. Kiszolgáltatom a korszellemnek, a mindenből gúnyt űzőknek, a kereskedelmi televíziós csatornák szenynyáradatának. Második lépésben hagyom, hogy igémet elnyomja szívükben a belülről fakadó gaz: az élet gondjai, a gazdagság csábítása és az élet élvezetei. Ezek megfojtják még azt a kevés jót is, amit idáig igém fakasztott bennük. Hadd uralkodjanak az elemi ösztönök és az önzés.

Harmadik lépésben megvonom tőlük az éltető esőt: igémet. Sokáig nem igényelték, megvoltak nélküle. De eljön a pillanat, amikor majd nem tudnak nélküle élni. A hazug ideológiákból kijózanodva kapkodnának Isten igéje után. Akkor majd föltekintenek, de csak üres eget látnak. Keresnek engem, az Istent, de már nem leszek sehol. Elrejtőzöm, elérhetetlenné válok.

Van-e keményebb ítélete Istennek itt a földön (nem a túlvilágon), mint hogy az embert a saját kívánsága, útja, értékrendje következményeinek szolgáltatja ki? Amit főztél, edd is meg! – szoktuk mondani. Hányan csodálkoznak a világ romlásán, pedig az természetes következménye az istennélküliségnek. Isten nélkül csak ide juthat az ember.

Isten azonban tett egy negyedik lépést is. Fölvett a szőlőbe egy vincellért. Egy olyan szolgát, aki lehetővé teszi ebben a reménytelen helyzetben is, hogy gyümölcsöt teremjen. „Kérdezed: Ki az? / Jézus Krisztus az!” Jézus folytatja az ézsaiási példázatot a terméketlen fügefáról szóló példázattal. Jézus az egyetlen, aki az Isten teljesen jogos ítéletét meg tudja állítani. Vérével áztatja a földet, és közben az elveszett emberért – valamennyiünkért – kéri mennyei Atyját: „Adjunk neki még haladékot! Hátha megtér! Hátha terem!”

Imádkozzunk! Mennyei Atyánk! Könyörülj rajtunk, és ne szolgáltass ki bennünket bűneink következményeinek! Könyörülj, és adj még egy esélyt. Már nem abban bízunk, hogy saját erőnkből meg tudunk változni, hanem abban, hogy fölnézhetünk a keresztre, mert számunkra már csak onnan jöhet a remény. Ámen.

Mekis Ádám


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Bírák könyve – a küzdelem
Amiről az aprók beszélnek…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tehetségkonferencia Bonyhádon
Médiafelkészítés
Keresztutak
Vastag falak
Guyana, „a sok víz országa”
Diakóniai egyeztetés
Prúsz-vacsora
EVT-ülés Genfben
Afgán állami elismerés az ökumenikus segélyszervezetnek
Evangélikusok
Mi történt Békéscsabán?
e-világ
Mozgókép a képernyőn
Keresztény szemmel
Védjegy és mentőöv
Az egyetemes papság és a lelkészi szolgálat
Hogyan gondolkodhatunk helyesen kapcsolatainkról?
A hét témája
Mások is elkezdhetik!
Együtt a könyvek könyve körül
Üzenet a felhők közül
Közös a kincsünk
Mindennapi lelki kenyerünk
Szóban, zenével, képekkel
Panelbeszélgetés egyházvezetői körben
Egyházi közösségek a biblianapon
evél&levél
„…aki mást felüdít, maga is felüdül”
„Az állásfoglalás bizonytalankodó”
„Határozott állásfoglalást vártunk”
Politikai írások ne kerüljenek az újságba
Meghívó a finnugor lelkészkonferenciára
Közlemények, nyilatkozatok
Tisztelt Olvasóink!
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Pedagógus kitüntetettjeink
Szeretettel és hitelesen tanítani
„A művészet Istenhez terel”
Egy élet a közoktatásban
Megjelent az új egyházi adattár
Holdfogyatkozások a Bibliában
Gesztenyés alagút
A vasárnap igéje
A dal jajjá lett
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Mit jelent számomra az igehirdetés?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 07 A dal jajjá lett

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster