EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 07 - Szeretettel és hitelesen tanítani

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Szeretettel és hitelesen tanítani

Miután január 22-én a Néprajzi Múzeum aulájában elhangzott dr. Szabó Istvánnénak, az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium tanítónőjének neve, kedves szőke hölgy lépett az oktatási és kulturális miniszter és a szakállamtitkárok elé, hogy átvegye elismerését, a Karácsony Sándor-díjat. Ezzel a kitüntetéssel azokat az alap- és középfokú intézményekben oktató-nevelő munkát végző tanítókat jutalmazzák, akik a gyermekek harmonikus személyiségformálása érdekében folytatnak kiemelkedő tevékenységet.

– „Több évtizedes, példaértékű nevelői szolgálata városunk és a régió megbecsült és kiemelkedő pedagógusai közé emeli. Munkavégzésével, életvitelével követendő példát mutat mind tanítványai, mind munkatársai előtt. Hitelesen közvetíti azon keresztény értékeket, melyeket elkötelezetten hirdet és képvisel. Nyugdíjba vonulása szép, eredményes és áldott szakmai életutat zár be, melyet a javasolt kitüntetés tenne teljessé, s melynek jutalma elsődlegesen tanítványai és munkatársai szeretete.” E mondatok az Önt kitüntetésre javasoló indítványban olvashatók. Mindig is tanítónő szeretett volna lenni?

– Egészen kis koromtól fogva erre vágytam. Emlékszem, hogy szülőfalumban, az Orosháza melletti Gádoroson hogyan „tanítottam” az utcánkbeli gyerekeket. Aztán az első osztályos tanítónőm és az őt követő nevelők hatására tovább erősödött a pálya iránti vonzalmam, ezért egyértelmű volt számomra, hogy érettségi után a Debreceni Tanítóképző Intézetbe jelentkezem. Itt szereztem meg a diplomámat 1968-ban, majd Balmazújvárosban tanítottam két évet. Orosházán 1970 óta élek és dolgozom.

Mindennapi munkája során évtizedek óta a 8–10 éves korosztály nevelésével foglalkozik.

– Számomra ez a gyermeki fejlődés egyik legcsodálatosabb korszaka. Ez a korosztály már nyitott a világra. Tudja, mi történik körülötte, és hála Istennek, még nem veszítette el gyermeki őszinteségét. A mi felelősségünk, hogy ez minél tovább így is maradjon. Azonban a gyermek olyan érzékeny „műszer”, amely azonnal jelzi, ha hiteltelenséget tapasztal. Ha elveszítjük bizalmát, akkor lezárja előttünk a lelkének titkaihoz vezető utat.

Napjainkban egyre nő a magatartászavarokkal, illetve tanulási problémákkal küzdő gyermekek száma. Ilyen körülmények között feltehetőleg nehezebb lehet őket tanítani.

– Igen, ezek a gyerekek valóban több odafigyelést, szeretetet igényelnek. Ezzel kapcsolatban a nagy mesélő, Benedek Elek gondolata jut mindig az eszembe: „Jézus tanítványa voltam, / gyermekekhez lehajoltam, / A szívemhez felemeltem, / Szeretetre így neveltem.” A hitelesség mellett a szeretet az a másik fontos fundamentum, amelyre építeni kell és lehet. Hogy a nevelő-oktató munkánk valóban eredményes legyen, ahhoz mindezeken túl szükség van hivatástudatra, az együttműködés készségére, igényességre és nem utolsósorban szakmai felkészültségre is. Törekedni kell arra, hogy a gyerekek által érthető és elfogadható szabályokat állítsunk fel. Mert nem elég, ha egy diák a jogait tudja, a kötelességeivel is tisztában kell lennie.

Ez, gondolom, sokszor a szülőkre vonatkoztatva is igaz lehet…

– A mai szülőknek sok nehézséggel kell megküzdeniük, s talán ezért is kénytelenek túl sok önállósággal felruházni gyermekeiket. Kevesebb idő jut a beszélgetésre, a gyermek gyakran szabad idejének döntő részét a televízió és a számítógép előtt tölti, így a szeretetigénye is kielégítetlen marad. Nálunk egy-egy édesanya vagy édesapa szerencsére nem „csupán” szülői értekezleteken kérhet segítséget, hanem akkor is, amikor az osztályfőnök – így én is – meglátogatja a családot, ahol megtapasztalhatja, hogy a szülőkhöz a gyermekeken, a gyermekekhez a szülőkön keresztül vezet az út. Ezek a találkozások módot adnak a közvetlen, személyes hangú, őszinte beszélgetésre, amely nagyon fontos, mert lehetővé teszi, hogy még jobban megismerhessem nemcsak a szülőket-szülőt, de a gondjaimra bízott gyermekeket is.

Nemcsak a gyermekekkel és a szülőkkel alakított ki szeretetteljes viszonyt, hanem pedagógus kollégái is nagy elismeréssel beszélnek Önről. A tanítás mellett a szakmai tanácsadás területén is sikeresen tevékenykedik. Munkája elismeréseként 1986-ban Kiváló Munkáért kitüntetésben részesítették.

– Évtizedek óta munkaközösség-vezető vagyok. 1985-től a szaktanácsadói rendszer megszűnéséig a Békés Megyei Pedagógiai Intézet alsó tagozatos szaktanácsadója voltam, jelenleg pedig tantárgygondozóként dolgozom: az evangélikus iskolák alsó tagozatának magyar tantárgycsoportjáért vagyok felelős. Ma egy szeretetteljes közösség tagjaként végzem munkám, olyanok között, akik bizalmukkal megtisztelve javasoltak a kitüntetésre.

GaZsu


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Bírák könyve – a küzdelem
Amiről az aprók beszélnek…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tehetségkonferencia Bonyhádon
Médiafelkészítés
Keresztutak
Vastag falak
Guyana, „a sok víz országa”
Diakóniai egyeztetés
Prúsz-vacsora
EVT-ülés Genfben
Afgán állami elismerés az ökumenikus segélyszervezetnek
Evangélikusok
Mi történt Békéscsabán?
e-világ
Mozgókép a képernyőn
Keresztény szemmel
Védjegy és mentőöv
Az egyetemes papság és a lelkészi szolgálat
Hogyan gondolkodhatunk helyesen kapcsolatainkról?
A hét témája
Mások is elkezdhetik!
Együtt a könyvek könyve körül
Üzenet a felhők közül
Közös a kincsünk
Mindennapi lelki kenyerünk
Szóban, zenével, képekkel
Panelbeszélgetés egyházvezetői körben
Egyházi közösségek a biblianapon
evél&levél
„…aki mást felüdít, maga is felüdül”
„Az állásfoglalás bizonytalankodó”
„Határozott állásfoglalást vártunk”
Politikai írások ne kerüljenek az újságba
Meghívó a finnugor lelkészkonferenciára
Közlemények, nyilatkozatok
Tisztelt Olvasóink!
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Pedagógus kitüntetettjeink
Szeretettel és hitelesen tanítani
„A művészet Istenhez terel”
Egy élet a közoktatásban
Megjelent az új egyházi adattár
Holdfogyatkozások a Bibliában
Gesztenyés alagút
A vasárnap igéje
A dal jajjá lett
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Mit jelent számomra az igehirdetés?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 07 Szeretettel és hitelesen tanítani

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster