EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 07 - Egyházi közösségek a biblianapon

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Egyházi közösségek a biblianapon

A Fokoláre Mozgalom

A tizennyolc ágra tagolódó Fokoláre lelkiségi és társadalmi mozgalmat – az olasz focolare szó családi tűzhelyet jelent – a II. világháború után Chiara Lubich alapította. Ma már az egész világon, a hatvanas évek óta hazánkban is vannak tagjai. Húsz éve tartozik közéjük a mérnök-háziorvos házaspár, Nagy Péter és felesége, Márta is, akik Budapestről érkeztek Pencre.

Amikor Lubich és társnői egykor az óvóhelyen az evangéliumot olvasták, minden szava megdöbbentette őket. Különösen is hatott rájuk János evangéliumának ez a részlete: „…mindnyájan egyek legyenek…” (17,21) Úgy vélték, az a küldetésük, hogy életükkel hozzájáruljanak az egységnek a katolikus egyházon belüli, továbbá a keresztény felekezetek, valamint más vallások, illetve a nem hívők közötti megvalósulásához.

Márta és férje szólt arról is, hogy az alapító kezdeményezésére a ’90-es évektől kibontakozott egy új gazdasági modell, az úgynevezett közösségi gazdaság, amely a szociális problémák megoldásának alapja lehet. Lubich és a mozgalom tagjai szerint az általuk képviselt lelkiség a politika, a művészetek és a sport világában is új utakat tud mutatni.

Elhangzott, hogy szerte a világban közel harminc tanúságtevő település is létrejött azzal a céllal, hogy az ott élők megtapasztalják és másoknak is bemutassák az evangélium szerint élt életet.

A mozgalom tagjainak nagy része laikus; ők családi, munkahelyi, baráti kapcsolataik révén olyanokkal találkoznak, akiket a templomi igehirdetés nem ér el. Márta és házastársa bevallása szerint a megélt igével először saját magukat szeretnék evangelizálni, majd életük és szavaik tanúságtételével másokat is. Ebben segítséget jelent számukra az úgynevezett életige, az a havonta megjelenő kommentár is, amelyben Lubich a Szentírás egy-egy versét magyarázza.

A Chemin Neuf közösség

A Chemin Neuf közösséget Kókai Árpád és felesége, Klára, illetve Uracs Gábor és Cs. Nagy Tamás mutatta be a bibliatalálkozón. A Laurent Fabre jezsuita szerzetes által 1973-ban a franciaországi Lyonban alapított, ökumenikus elhivatottságú közösség elkötelezett tagjai különböző egyházakhoz – római katolikus, református, evangélikus, anglikán – tartoznak, ma huszonegy országban mintegy ezer tagjuk van: házaspárok, családok, cölibátusban élő férfiak és nők, akik egyek Jézus Krisztusba vetett hitükben.

A közösség tagjainak életét a Szent Ignác-i lelkiség és a karizmatikus megújulás szellemisége hatja át, fő feladatuknak a képzést tartják. Hazánkban körülbelül négy éve alapítottak Chemin Neuf közösséget, tagjai Neszmélyen, az Örökimádó Nővérek Maria Reparatrix Társaságának lelkigyakorlatos házában, valamint a bodrogolaszi Lónyai-kastélyban leltek lelki otthonra.

A penci biblianap résztvevői hallhattak a 2000-ben létrehozott nemzetközi imahálóról (Net for God) is, amelyet ima-, képzési és evangélizációs hálózatként szerveztek az egyházaink és országaink közötti béke és egység megvalósulásának elősegítésére. Céljuk, hogy nyitottak legyenek mások különbözősége és gazdagsága iránt, hogy ily módon nemzetközi ökumenikus testvériség jöhessen létre. Ahogy ezt Paul Couturier atya 1944-ben lejegyezte: „Ha minden csütörtök este nagycsütörtökre emlékezve az összes keresztény gyülekezethez tartozó hívek egyre nagyobb sokasága ölelné körül a földet egyetlen hatalmas hálót alkotva (…), vajon nem lenne-e az a keresztények egységének hajnala, mely felvirrad a világra? Vajon nem ezt az őszinte, mély és lángoló lelki nyitást várja az Atya, hogy megvalósuljon a látható egység?”

A nemzetközi imahálónak ma hatvan országban tízezer tagja van, Magyarországon jelenleg a fővárosban, Kaposvárott, Pécsett, Székesfehérvárott és Vácott létezik Net for God imacsoport. A havi rendszerességgel megtartott alkalmakon a résztvevők beszélgetnek, énekelnek, majd közösen megtekintik azt a videofilmet, amelyet abban a hónapban készített és küldött szét a Chemin Neuf közösség. Ezután kisebb csoportokban cserélik ki gondolataikat a látottakról, majd együtt imádkoznak a hónap igéje szerint.

A Keresztyén Fiatalok Társasága

A Keresztyén Fiatalok Társaságát (Kifi) Boldizsár Attila mutatta be a penci ökumenikus bibliatalálkozó résztvevőinek. Elmondta, hogy társaságuk jogi értelemben közhasznú egyesület, magánszemélyek hozták létre; Pencen 2002 óta vannak jelen. Azon fáradoznak, hogy Krisztust és Isten szeretetét közvetítsék a fiataloknak.

Felekezeti hovatartozástól függetlenül szeretettel várnak minden olyan tizenhárom és húsz év közötti fiatalt, aki az ige szerint szeretné élni az életét. Céljuk a közösségépítés, a bibliai lelkiség és a keresztény értékrend közvetítése. Ezekkel az eszközökkel kívánnak alternatívát adni a mai fiataloknak az alkohol, a drog, a cigaretta csábításával szemben.

Törekvésüket különböző programok – például csendesnapok, kirándulások, táborok, sport- és játéknapok – szervezésével igyekeznek megvalósítani. Így szeretnének a fiatalok segítségére lenni abban, hogy a mai világban hitre jussanak, Krisztus-követő életet éljenek, hitükben erősödjenek, nehéz helyzetekben lelki támaszra leljenek, és építsék a saját gyülekezetüket.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Bírák könyve – a küzdelem
Amiről az aprók beszélnek…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tehetségkonferencia Bonyhádon
Médiafelkészítés
Keresztutak
Vastag falak
Guyana, „a sok víz országa”
Diakóniai egyeztetés
Prúsz-vacsora
EVT-ülés Genfben
Afgán állami elismerés az ökumenikus segélyszervezetnek
Evangélikusok
Mi történt Békéscsabán?
e-világ
Mozgókép a képernyőn
Keresztény szemmel
Védjegy és mentőöv
Az egyetemes papság és a lelkészi szolgálat
Hogyan gondolkodhatunk helyesen kapcsolatainkról?
A hét témája
Mások is elkezdhetik!
Együtt a könyvek könyve körül
Üzenet a felhők közül
Közös a kincsünk
Mindennapi lelki kenyerünk
Szóban, zenével, képekkel
Panelbeszélgetés egyházvezetői körben
Egyházi közösségek a biblianapon
evél&levél
„…aki mást felüdít, maga is felüdül”
„Az állásfoglalás bizonytalankodó”
„Határozott állásfoglalást vártunk”
Politikai írások ne kerüljenek az újságba
Meghívó a finnugor lelkészkonferenciára
Közlemények, nyilatkozatok
Tisztelt Olvasóink!
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Pedagógus kitüntetettjeink
Szeretettel és hitelesen tanítani
„A művészet Istenhez terel”
Egy élet a közoktatásban
Megjelent az új egyházi adattár
Holdfogyatkozások a Bibliában
Gesztenyés alagút
A vasárnap igéje
A dal jajjá lett
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Mit jelent számomra az igehirdetés?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 07 Egyházi közösségek a biblianapon

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster