EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 07 - Mi történt Békéscsabán?

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Mi történt Békéscsabán?

A címként olvasható kérdést többen is feltették a közelmúltban, amikor kipattant a hír: az egyházkerület öttagú bizottsága – köztük egy-egy gazdasági és jogi szakember – kétnapos vizsgálatra érkezik a Viharsarok fővárosába. A válasz egy ismert, de igazi tartalmára nézve mára kissé feledésbe merült latin kifejezés: canonica visitatio. Talán nem árt felidézni a canonica visitatio (vagy visitatio pastoralis) kifejezés magyarázatát: a püspök időnkénti ellenőrző látogatása az egyházmegyében vagy -kerületben.

A böjti időszakhoz illő bűnbánattal kell megvallanom, hogy püspöki szolgálatom első négy esztendejében, bár igyekeztem a Déli Egyházkerület valamennyi gyülekezetébe eljutni, ezek a látogatások többnyire rövid, főleg ünnepi eseményekhez (évforduló, iktatás, ordináció) kötődő alkalmak voltak. Ha az egyházkerület elnöksége nem csupán ünnepi „dekoráció” szeretne lenni, akkor nélkülözhetetlen gyülekezeteink, lelkészeink hétköznapi életének és szolgálatának mélyebb, átfogó megismerése. Ez viszont többnapos látogatást igényel, melynek hatékonyságát növeli, ha a püspököt és elnöktársát, a kerületi felügyelőt szakértők segítik a vizitációban.

Miért éppen Békéscsabán kezdtük a vizsgálódást? Egyházi törvényeink szerint „az esperes joga és kötelessége az egyházközségekben legalább háromévenként általános vizsgálatot tartani, s a vizsgálatról az érintett egyházközségnek és a püspöknek jelentést tenni. Az esperes egyházközségében való vizsgálatról az illetékes püspök rendelkezik.” (2005. évi törvény 61. § 1–2.)

A törvényi kötelezettségen túl személyes motiváció is vonzott Csabára, hiszen 2003 szeptemberében a Nagytemplom oltárától indultam a püspöki szolgálatba szimbolikus pásztorbottal a kezemben. Ezért is örülök, hogy az idézett definícióban a pásztori jelző is szerepel. Így igazán nem is volt kérdés számomra, hogy a most induló vizitációk startköve Békéscsaba legyen.

Miből áll a canonica visitatio? Talán egy olyan átfogó egészségügyi vizsgálathoz hasonlítható, amelyben valóban az egész helyi Krisztus-test, az adott egyházközség életének megőrzése, erősítése, az esetlegesen beteg részek gyógyításának elősegítése a cél.

A vizsgálatnak akadnak kicsit szárazabb „kötelező gyakorlatai”. Ilyen a gyülekezeti adminisztráció ellenőrzése az anyakönyvektől a szolgálati naplóig, a könyveléstől a műkincsek szakszerű tárolásáig. Ezek is fontosak, mert vallom, hogy a jó rend megkövetelése nem áll ellentétben a jó hangulattal, a pásztori szeretettel. Ellenkezőleg: Isten éppen a káoszból teremt kozmoszt, azaz szép, rendezett világot. Pál apostol hangsúlyosan ír gyülekezeteinek a szép és jó rend szükségességéről, amely soha sem öncél. Sokkal inkább olyan eszköz, olyan csatorna, melyen keresztül a felülről jövő ajándékok gazdagon betölthetik egyéni és közösségi életünket.

A vizitáció másik részét a személyes találkozások, elbeszélgetések jelentették, melyekért igen hálás vagyok. Végre nem kellett sietni, az órát nézni, hanem tudtunk nyugodtan és őszintén beszélgetni a lelkész testvérekkel, munkatársaikkal, a gyülekezet és az egyházmegye vezetőivel. Lehetőség nyílt négyszemközti, komoly, szinte lelkigondozói beszélgetésekre is. Este pedig fehér asztal mellett élhettük át együtt a lutheri hilaritás, a derű, a közös nevetés örömét.

A hatékony időkihasználást segítette, hogy a beszélgetések párhuzamosan peregtek. Előre egyeztetett rendben – rajtam kívül – Radosné Lengyel Anna kerületi felügyelő és Szabóné Mátrai Marianna püspökhelyettes is igen hasznos interjúkat készített felelős gyülekezeti munkatársakkal és vezetőkkel. Mindeközben Csorba Gábor gazdasági osztályvezető és dr. Száraz Csenge jogi szakértő az egyházközség és az egyházmegye gazdasági működését világították át.

Hihetetlenül sok minden fért bele ebbe a két sűrű napba. Találkoztunk bibliaórai közösségekkel, ahol igehirdetéssel szolgálhattunk. Köszönthettük a gyülekezet éppen aznap nyolcvanesztendős nyugdíjas lelkészét, Kovács Pált, valamint Völgyesi Attilánét, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művészeti igazgatóhelyettesét, aki a közelmúltban kapta meg a város önkormányzatától a Békéscsaba kiváló pedagógusa kitüntetést. (A vele készült interjút lapunk 5. oldalán olvashatják. – A szerk.)

Ellátogattunk az erzsébethelyi (jaminai) gyülekezetbe. Jártunk az evangélikus kollégiumban, a szeretetotthonban, még a gyülekezet temetkezési irodájában és egyik temetőjében is. Ha csak egy futó benyomás erejéig is, de kijutottunk a környékbeli szórványba, megtekintettük a mezőmegyeri és az újkígyósi templomot.

Végül a gyülekezet presbitériumával oszthattuk meg a látogatás élményeit, tapasztalatait. A vizsgálat huszonnyolc pontból álló kérdőívének eredményeit részletes jegyzőkönyv rögzíti, amely segítheti majd a feltárt hiányosságok pótlását is. A presbiteri ülésen őszintén előkerültek a gyülekezetépítés aktuális kérdései – egy evangélikus óvoda indításának régen vajúdó problémája éppúgy, mint a telekgerendási leánygyülekezet éledésének biztató jelei.

Mi történt Békéscsabán február 4–5-én? Semmi rendkívüli, de talán mégis valami új, reménykeltő folyamat indult meg. Bőven maradt nyitott kérdés és megoldatlan probléma, de bízunk benne, hogy az elkezdett őszinte és felelős párbeszéd, a közös gondolkodás folytatódik. Ilyen módon megosztva egymással gondokat és örömöket épülhetünk, növekedhetünk kölcsönös bizalomban erősödő, egészségesebb, szolidárisabb Krisztus-testté Csabán éppúgy, mint egész egyházunkban.

Gáncs Péter püspök, Déli Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Bírák könyve – a küzdelem
Amiről az aprók beszélnek…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tehetségkonferencia Bonyhádon
Médiafelkészítés
Keresztutak
Vastag falak
Guyana, „a sok víz országa”
Diakóniai egyeztetés
Prúsz-vacsora
EVT-ülés Genfben
Afgán állami elismerés az ökumenikus segélyszervezetnek
Evangélikusok
Mi történt Békéscsabán?
e-világ
Mozgókép a képernyőn
Keresztény szemmel
Védjegy és mentőöv
Az egyetemes papság és a lelkészi szolgálat
Hogyan gondolkodhatunk helyesen kapcsolatainkról?
A hét témája
Mások is elkezdhetik!
Együtt a könyvek könyve körül
Üzenet a felhők közül
Közös a kincsünk
Mindennapi lelki kenyerünk
Szóban, zenével, képekkel
Panelbeszélgetés egyházvezetői körben
Egyházi közösségek a biblianapon
evél&levél
„…aki mást felüdít, maga is felüdül”
„Az állásfoglalás bizonytalankodó”
„Határozott állásfoglalást vártunk”
Politikai írások ne kerüljenek az újságba
Meghívó a finnugor lelkészkonferenciára
Közlemények, nyilatkozatok
Tisztelt Olvasóink!
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Pedagógus kitüntetettjeink
Szeretettel és hitelesen tanítani
„A művészet Istenhez terel”
Egy élet a közoktatásban
Megjelent az új egyházi adattár
Holdfogyatkozások a Bibliában
Gesztenyés alagút
A vasárnap igéje
A dal jajjá lett
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Mit jelent számomra az igehirdetés?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 07 Mi történt Békéscsabán?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster