EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 07 - Vastag falak

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Vastag falak

Munkaközösségi ülés a börtönben

Furcsa érzés keríti hatalmába az embert, amikor egy elzárt, számára ismeretlen világba lép be. Főleg ha sok mindent hallott és látott már róla. Mázsás előítéletekkel a belső zsebben, felszínes poénokkal a tarisznyában léptünk be január végén a Váci Fegyház és Börtön minden értelemben vastag falai közé. Nem könnyű átkelni a falon – kifelé a több száz kilométernyi szögesdrót akadály, befelé az ugyancsak nagy mennyiségű önbecsülés, önértékelés és öntömjénezés miatt.

A Roszík Gábor börtönlelkész által megszervezett program különleges volt. Nemcsak azért, mert az Észak-Pest Megyei Egyházmegye lelkészi munkaközössége (LMK) még sohasem tartotta értekezletét büntetés-végrehajtási intézményben, hanem azért is, mert az Isten igéjén (talán túl keményre is) edződött lelkészi szív és lélek itt végre igazi megújulást és feltöltődést kaphatott.

A szokásos nyitó úrvacsorás istentiszteletet – amelyen Roszík Gábor és Sághy Balázs domonyi lelkész szolgált – a fogvatartottak kórusa és bizonyságtétele tette egy életre felejthetetlenné a jelenlévők számára. Hat fogvatartott meghatóan számolt be életének kudarcairól, a megjárt pokolról és Isten mindenkit felkutató kegyelméről, amely őreájuk is rátalált; nem egyszer hálát adtak Istennek a váci börtönért, ahol végre megtalálhatták a lelki teljességet és a gyülekezet közösségét. Azt gondolom, sok lelkész szeretne vasárnaponként ilyen hitelességgel szólni Istenről. Az élet igazi mélységeibe és magasságaiba tekinthettünk bele, megtapasztalva, hogy az az Isten, akiről napról napra olyan sokat és sokszor olyan felszínesen beszélünk, valóban élő és ható Úr. Méltó betetőzése volt az alkalomnak, amikor az úrvacsora szentségében valóságosan is egy szent közösségben voltunk fogva tartott testvéreinkkel.

Az istentisztelet után az LMK szokásos napirendi pontjai kerültek sorra: Albert Gábor gödöllői lelkész igei előkészítőjét három előadás követte.

Vatai Gyula büntetés-végrehajtási ezredes, a Váci Fegyház és Börtön parancsnoka – aki egyébként a dunakeszi evangélikus gyülekezet tagja – referátumában ismertette az intézmény történetét, illetve technikai jellemzőit, majd társadalmunk egyik nem vagy csak részben megoldott problémájaként beszélt a magyar büntetés-végrehajtásról. Mint mondotta, nem elégséges pusztán falakat építeni, amelyekkel elszigeteljük magunktól és eltüntetjük szem elől azokat az embereket, akik „elbuktak”. Meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy megváltozhassanak, mentális értelemben új életet kezdhessenek már a börtön falain belül, hogy ezáltal később könnyebben integrálódjanak a társadalomba. Ennek talán az első lépcsőfoka volt a börtönlelkészi státusok kialakítása – fejtette ki Vatai Gyula.

Csuka Tamásné, az intézet református börtönlelkésze a szakma speciális kihívásaira hívta fel a figyelmet. Részletesen beszámolt a börtönben folytatott többéves, igen reprezentatív munkájáról, az alkalmaikról és a nyitó istentiszteleten már részben megismert gyülekezetről. Elmondta, hogy az istentiszteleteket átlagosan körülbelül nyolcvanan, a bibliaórákat pedig mintegy húszan látogatják a börtönben. Ezenkívül a fogvatartottaknak lehetőségük van személyes beszélgetésre, lelkigondozásra – „Margit néni” ajtaja mindig nyitva áll előttük. Szó volt még arról is, hogy a szabadulás után milyen nehézségekkel szembesülhetnek azok, akik be szeretnének illeszkedni valamely gyülekezetbe.

Végül az Országos Bűnmegelőzési Bizottságban egyházunkat képviselő Roszík Gábor, a Magyar Testvéri Börtöntársaság elnevezésű missziós szervezet vezetője, a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezetének elnöke előadásában öszszefoglalta egyházunk és a börtönmisszió kapcsolatát, illetve beszámolt a sikerekről és a kudarcokról. Felhívta rá a figyelmet, hogy ez a fajta munka nem végezhető elszigetelten, a gyülekezetek és a lelkészek imádságos, szívbeli és anyagi hozzájárulása nélkül. Arra kérte az egyházmegye lelkészeit, hogy gyülekezeteiken keresztül segítsék a börtönben szolgáló lelkészek, missziósok munkáját, rámutatva néhány olyan lehetőségre és feladatra, amely a hívő emberek számára kevés időráfordítással, sok szeretettel elérhető, megvalósítható. Ilyen területek az imádság – különösen a nemzetközi börtönmissziós imahét idejében –, az Angyalfa program (melynek keretében börtönben lévő szülők gyermekeit, családját segítik), a csomagküldés, illetve a börtönmisszió anyagi támogatása kinek-kinek a szerény lehetősége szerint.

A program rövid börtönlátogatással, illetve ebéddel zárult. A kapun kilépve érdekes érzés lett úrrá rajtam. Talán százszor is beszéltem már gyülekezeteknek, fiataloknak róla, de ma tanultam valami egészen újat arról, hogy mi is az a szabadság.

Simon Attila


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Bírák könyve – a küzdelem
Amiről az aprók beszélnek…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tehetségkonferencia Bonyhádon
Médiafelkészítés
Keresztutak
Vastag falak
Guyana, „a sok víz országa”
Diakóniai egyeztetés
Prúsz-vacsora
EVT-ülés Genfben
Afgán állami elismerés az ökumenikus segélyszervezetnek
Evangélikusok
Mi történt Békéscsabán?
e-világ
Mozgókép a képernyőn
Keresztény szemmel
Védjegy és mentőöv
Az egyetemes papság és a lelkészi szolgálat
Hogyan gondolkodhatunk helyesen kapcsolatainkról?
A hét témája
Mások is elkezdhetik!
Együtt a könyvek könyve körül
Üzenet a felhők közül
Közös a kincsünk
Mindennapi lelki kenyerünk
Szóban, zenével, képekkel
Panelbeszélgetés egyházvezetői körben
Egyházi közösségek a biblianapon
evél&levél
„…aki mást felüdít, maga is felüdül”
„Az állásfoglalás bizonytalankodó”
„Határozott állásfoglalást vártunk”
Politikai írások ne kerüljenek az újságba
Meghívó a finnugor lelkészkonferenciára
Közlemények, nyilatkozatok
Tisztelt Olvasóink!
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Pedagógus kitüntetettjeink
Szeretettel és hitelesen tanítani
„A művészet Istenhez terel”
Egy élet a közoktatásban
Megjelent az új egyházi adattár
Holdfogyatkozások a Bibliában
Gesztenyés alagút
A vasárnap igéje
A dal jajjá lett
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Ige+hirdető
Mit jelent számomra az igehirdetés?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 07 Vastag falak

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster