EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 11 - Úton a spirituális nagykorúság felé

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Úton a spirituális nagykorúság felé

A Déli Egyházkerület gyülekezetvezetői konferenciája Bonyhádon

A Déli Egyházkerület vezetősége különösen fontos fejlesztendő területként tekint az oktatásügyre, valamint a lelkészek és a gyülekezeti tisztségviselők továbbképzésére. A Szabóné Mátrai Marianna püspökhelyettes által felügyelt lelkésztovábbképzés és a Radosné Lengyel Anna kerületi felügyelő által koordinált felügyelői konferenciák összekapcsolásával került sor újabb „csapatépítő tréningre” március 7–8-án Bonyhádon, az evangélikus gimnázium kollégiumában. A Déli Egyházkerület Növekedés – kiskorúságból nagykorúságba címmel megrendezett gyülekezetvezetői konferenciájára ezúttal tehát nemcsak felügyelőket, másodfelügyelőket és gondnokokat, hanem lelkészeket is vártak.

A mostanra kialakult rendszer szerint kétféle gyülekezetvezetői rendezvény váltja egymást: a kisebb befogadóképességű békéscsabai kollégiumban csak a felügyelőknek és gondnokoknak szóló konferenciát rendezik meg kétévente, míg a váltóévben a bonyhádi kollégium nagyobb méreteinek köszönhetően a lelkészek is meghívást kapnak a továbbképzésre.

A konferenciát Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke nyitotta meg. Őt követték a rendezvény szűkebb és tágabb értelemben vett házigazdái: Ónodi Szabolcs, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium igazgatója, valamint Potápi Árpád, Bonyhád polgármestere köszöntötte az intézmény és a város vendégeit.

A konferenciára való ráhangolódásképpen a résztvevők megtekintették a Petri Gábor püspöki titkár készítette zenés képösszeállítást és prezentációt az egyházkerület tavalyi évéről; ennek rövid összefoglalását – egy kis „képesfüzet” formájában – a kerület PR-ajándékaként meg is kapták a gyülekezetvezetők.

A konferencia igei alaphangját Szabóné Mátrai Marianna püspökhelyettes adta meg 1Móz 50,15–21 alapján. Rendkívül mély gondolatokat felsorakoztató, tartalmas áhítatában a József-történet elemzésével a megbékélésnek, a kiengesztelődésnek és a megbocsátásnak nemcsak a teológiai, hanem a lélektani gyökereit is megvilágította, s mai életünk, valamint egyházi közéletünk kontextusába helyezve hangsúlyozta az igei üzenet időtlen jelentőségét.

A pénteki programot az esti kötetlen beszélgetést követően dr. Varga Gyöngyinek, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docensének mély lelkiséget kifejező és közvetítő esti áhítata zárta.

Szombat délelőtt – Győri Gábornak, a Pesti Egyházmegye esperesének a reggeli áhítata után – a nőnap alkalmából a konferencia egyik házigazdája, Szabó Vilmos Béla, a Tolna-Baranyai Egyházmegye esperese köszöntötte a találkozó női résztvevőit. Ezután Varga Gyöngyi és Gáncs Péter előadásszerű párbeszéde vezette föl a konferencia főtémáját, a lelki kiskorúságból a felelős nagykorúságba való felnövekedés kérdését.

A témafelvezetésre alapozott csoportbeszélgetések már előre megszervezett rend szerint zajlottak. A konferencia témái tíz kérdéskörre oszlottak; ezeket a témákat még a rendezvény előtt megkapták a jelentkezők, hogy az őket leginkább foglalkoztató kérdéseket feldolgozó csoportba jelentkezhessenek.

A délutáni programban a csoportbeszélgetések eredményeit, konklúzióit bemutató plenáris ülés zajlott Szabóné Mátrai Marianna püspökhelyettes vezetésével. Ezt gyülekezetvezetői fórum követte Radosné Lengyel Anna kerületi felügyelő és országosfelügyelő-helyettes moderálásával, melyen az Országos Egyházi Iroda meghívott vezetői – Kákay István országos irodaigazgató, dr. Mekis Viktória igazgatóhelyettes – és zsinati tisztségviselők – Muntag András, a zsinat nem lelkészi elnöke és dr. Korányi András lelkészi alelnök – is részt vettek. A déli kerület gyülekezetvezetői leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy milyen tervei, elképzelései vannak az egyházunk központi adminisztrációját végző országos iroda új igazgatójának. Kákay István elmondta: legfőbb célja egy olyan gyülekezet-központú szolgáltató iroda kialakítása, amely az egyházközségek igényeit tartja szem előtt.

A rendezvényen végig standdal jelen lévő Luther Kiadó megbízott igazgatója, Kendeh K. Péter felhívta a déli gyülekezetvezetők figyelmét a nemrég megalakult Luther Könyvklubra, és szólt a klubtagsággal járó könyvvásárlási kedvezményekről. A kedvezményes könyvvásár során egyházunk könyvklubja jelentős számú déli taggal bővült.

Az egyházkerület elnökségének nevében Gáncs Péter és Lengyel Anna köszönetét fejezte ki a helyi szervezésért Ónodi Szabolcs igazgatónak és Andorka Árpádnak, a Tolna-Baranyai Egyházmegye felügyelőjének, aki a konferenciára való jelentkezést koordinálta. Gáncs Péter püspök 2Tim 1,11–12 alapján mondott zárszavában összefoglaló visszatekintést és értékelést adott a konferenciáról, és úti áldásban részesítette gyülekezetvezető szolgatársait.

P. G.

Regionális hozzárendelés: Déli Evangélikus Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Krónikák könyvei – az emlékezés
A Biblia az élet könyve
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kiterjeszted szárnyad fölöttem…
Úton a spirituális nagykorúság felé
Meghosszabbította „Apróval az aprókért” gyűjtőakcióját a Magyarországi Evangélikus Egyház
Keresztutak
„Az a Luther Márton? Nem is volt olyan rossz” – állítja a pápa
Egész-séges egyházért
Evangélikusok
Pilátus „krédója”
e-világ
A Biblia éve 2008 honlapja a Magyar Bibliatársulat gondozásában
Székács József és az internet
Az egyház virtuális kirakata
Keresztény szemmel
Mégis király?
A hét témája
Női világimanap után – új értelemmel
Sopron
Budapest
Imalánc a börtönben
evél&levél
Gyülekezeti munkatársak kibocsátása Gyulán
Közlemények, nyilatkozatok
Az Értelmes Tervezettség Mozgalom (Értem) elnökségének nyílt levele a Magyar Tudományos Akadémia elnökségéhez
A közelmúlt krónikája
Ülésezett az Ichthüsz cserkészközösség
Miskolciak (is) a Szentföldön
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Déli harangszó
Más képet tükrözni
A láthatatlan kéz
Szakralitás a művészetben
Kísértéseknek kitéve
Bemutatkozik az Orosházi Evangélikus Egyházközség
Gyors krémes
A vasárnap igéje
A rangrejtett király
Értitek, hogy mit tettem veletek?
Jézus utolsó órája
A szeretet cselekedete
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Cantate
Igehirdetés nélkül nem megy
ÉnekKincsTár
Új sorozatunk elé
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 11 Úton a spirituális nagykorúság felé

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster