EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 11 - A Biblia éve 2008 honlapja a Magyar Bibliatársulat gondozásában

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A Biblia éve 2008 honlapja a Magyar Bibliatársulat gondozásában

A Magyar Bibliatársulat kezdeményezésére a magyarországi keresztény egyházak meghirdették, hogy 2008 a Biblia éve. Az ötletgazda Magyar Bibliatársulat önálló honlapot (www.bibliaeve.hu) hozott létre a programsorozat háttéranyagainak megjelentetése, a Biblia éve visszhangjainak dokumentálása, az események nyomon követése és az információáramlás megkönnyítése céljából.

A weboldal tartalmára és arra, hogy minél inkább naprakész információkat közvetítsen, Burján Tamás, a bibliatársulat Biblia éve programfelelőse ügyel. Számunkra azért is volt nagy szükség az interneten való megjelenésre, mert az összegyűjtött információk a világhálón folyamatosan kiegészíthetők. A folyamatos bővíthetőség azért is fontos vonása honlapunknak, mert itt mindenki megtalálhatja annak az Ötlettárnak a tartalmát, amelyet gyülekezeteink ingyenesen megkaptak egy-egy példányban. Az Ötlettár – amely egyébként egy vékony füzet, csupán a legszükségesebb információkkal, programjavaslatokkal és valódi ötletekkel – a honlap segítségével folyamatosan bővíthető, kiegészíthető, ha szükséges, javítható. Az egyes gyülekezetek által megvalósított ötletek bővebben kidolgozott változatai, szövegkönyvei mind-mind feltölthetők a honlapra.

A weblap fontos feladata még, hogy a gyülekezetekben vagy egyházi, illetve világi intézményekben rendezett eseményekről írásban és képekkel is beszámoljon. A Biblia éve 2008 programjai iránt érdeklődők az Események menüpont segítségével megtudhatják, milyen programok hol és mikor várhatók legközelebb a Biblia évében.

Az események közül kiemelkedik a három úgynevezett központi program, amelyekkel kapcsolatosan képes előzeteseket találunk a honlapon: Az első egy biblikus szimpózium lesz, amelyet június 23. és 26. között Esztergomban tartunk. A meghívott külföldi és magyar szakemberekkel együtt gondolkodhat a hallgatóság arról, hogy milyen módszerekkel lehet közelebb vinni Isten igéjét a ma emberéhez, miként lehetne még érthetőbben átadni a ránk bízott üzenetet. A másik kiemelkedő közös esemény egy bibliai témájú zeneműveket bemutató hangverseny lesz szeptember 30-án a Művészetek Palotájában római katolikus, református és evangélikus kórusok fellépésével. Az Országos Széchényi Könyvtárban megrendezendő, festményekkel, kéziratokkal, filmrészletekkel színesített kiállítás, amely tulajdonképpen a Biblia évének méltó lezárása lesz, november 21-én nyílik meg, és 2009 márciusáig tart majd nyitva.

A bibliaeve.hu honlapon természetesen fontos szerepet szántunk az úgynevezett háttéranyagoknak, a Bibliával kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak, amelyeket a következő címszavak alatt találhat meg a látogató: Bibliai kislexikon (a legfontosabb bibliai fogalmak és jelenségek összefoglalása; a bibliai kortörténet kronológiája; ismert bibliai történetek; alapismeretek a Biblia könyveiből; bibliai névtár); Biblia és kultúra (a Biblia hatástörténetének legfontosabb állomásai; a bibliamagyarázat fő irányai; a Biblia a zene- és a szépirodalomban; a Biblia és a magyar nyelv; a Biblia és az oktatás; a bibliafordítás; bibliai eredetű ünnepeink; bibliai témájú linkek az interneten; gondolatok a Bibliáról; képgaléria; bibliai anyagokkal rendelkező magyarországi múzeumok bemutatása). A háttéranyagok közé sorolhatnánk annak a mobil bibliakiállításnak a tablóit is, amely a Biblia évében folyamatosan járja az országot, gyülekezetekben, egyházi iskolákban, könyvtárakban és művelődési házakban látható (az „Országjáró Biblia” tablói PDF formátumban megtekinthetők és letölthetők a honlapról, az Ötlettár fejezet alól).

Tömören, közérthető formában és egy-egy odaillő fotóval illusztrálva hétről hétre bemutatjuk a Biblia egy-egy könyvét, annak – egyik – központi üzenetét, valamint az üzenet mai, aktuális vetületeit (ezzel a rovatunkkal egyébként a Biblia évében az Evangélikus Élet állandó rovataként is találkozhat a kedves olvasó).

Dr. Pecsuk Ottó


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Krónikák könyvei – az emlékezés
A Biblia az élet könyve
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kiterjeszted szárnyad fölöttem…
Úton a spirituális nagykorúság felé
Meghosszabbította „Apróval az aprókért” gyűjtőakcióját a Magyarországi Evangélikus Egyház
Keresztutak
„Az a Luther Márton? Nem is volt olyan rossz” – állítja a pápa
Egész-séges egyházért
Evangélikusok
Pilátus „krédója”
e-világ
A Biblia éve 2008 honlapja a Magyar Bibliatársulat gondozásában
Székács József és az internet
Az egyház virtuális kirakata
Keresztény szemmel
Mégis király?
A hét témája
Női világimanap után – új értelemmel
Sopron
Budapest
Imalánc a börtönben
evél&levél
Gyülekezeti munkatársak kibocsátása Gyulán
Közlemények, nyilatkozatok
Az Értelmes Tervezettség Mozgalom (Értem) elnökségének nyílt levele a Magyar Tudományos Akadémia elnökségéhez
A közelmúlt krónikája
Ülésezett az Ichthüsz cserkészközösség
Miskolciak (is) a Szentföldön
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Déli harangszó
Más képet tükrözni
A láthatatlan kéz
Szakralitás a művészetben
Kísértéseknek kitéve
Bemutatkozik az Orosházi Evangélikus Egyházközség
Gyors krémes
A vasárnap igéje
A rangrejtett király
Értitek, hogy mit tettem veletek?
Jézus utolsó órája
A szeretet cselekedete
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Cantate
Igehirdetés nélkül nem megy
ÉnekKincsTár
Új sorozatunk elé
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 11 A Biblia éve 2008 honlapja a Magyar Bibliatársulat gondozásában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster